Инфо

12. август 2021.12. авг 2021.
Колико ће борба још трајати?
Млади и вакцинација - ставови, недоумице, питања и реч струке

Колико ће борба још трајати?

Неинформисаност и погрешан приступ надлежних и медија утицали су на младе и њихов став по питању вакцинације. Питање вакцинације није само на младима, докторима из области имунологије, већ и образовног система, социолога и психолога који могу дати одговоре на све оно што млада бића тишти
Вакцинација против корона вируса у Србији изазвала је сумње, недоумице, страхове и противљења. Опречни ставови, ЗА и ПРОТИВ још увек се “надмудурују”, док епидемија не јењава и бројимо више од годину дана измењене стварности. Уз све напоре, медицина још увек није пронашла решење за (не)верне Томе и различите теорије завере које су букнуле на друштвеним мрежама, а постају озбиљни покрети широм света. Колико је право на избор гласније/важније од права на здравље, живот и да ли постоји оправдан разлог за НЕ и ДА покушали смо да представимо кроз редове који следе и ставове младих. На недоумице, питања која су пристигла на адресу редакције одговара др Драгана Радојичић помоћник директора за послове јавног здравља из области епидемиологије и микробиологије Завода за јавно здравље Шабац.

Код заразне болести ти немаш слободу избора да ли ћеш се лечити или не. Код заразне болести ти угрожаваш своје здравље и здравље других и животно их можеш угрозити


Младе брине квалитет и делотворност вакцине, односно сумњају да није исти састав оне која се користи у Србији и Немачкој, Хрватској, Великој Британији. Можете ли да отклоните ту недоумицу? Да ли је састав вакцине исти за сва „тржишта“?
Агенција за лекове и медицинска средства (AЛИМС) која издаје дозволу за употребу свих лекова и вакцина како наших тако и из увоза да би се пустили у промет морају одговарати по саставу декларацији која је написана. Ми смо толико мала земља да би се прекидала производња због нас и мењали састав вакцине.

Фото: Глас Подриња, др драгана радојичић


Вакцине које су у употреби у ЕУ, а примили је наши суграђани у нашој земљи и са Зеленим сертификатом као доказом могу да путују и да бораве у тим земљама. Зар то није довољан доказ? Зар није довољно то да наши који живе и раде у иностранству (млади) који су се вакцинисали овде и имају потврду о вакцинацији, без проблема дају на увид тамо и буде им прихваћен документ.

Особе које су биле позитивне на Ковид сматрају да су заштићене антителима и да нема потребе да се додатно имунизују. Да ли је то тачно?
Зашто увек неко неповерење? Ја сам имала Ковид, као и мој муж и једно дете. Сви смо имали различите клиничке слике, али након одређеног периода смо се вакцинисали. Препорука је да се сви вакцинишу. Примили смо и различите вакцине, значи слобода избора, што је дозвољено свима.

Вакцинација у Србији почела је у децембру прошле године када је стигао први контингент Фајзер-Бионтека. Према подацима до којих је дошао ЦИНС (Центар за истраживачко новинарство Србије), до 21. јула, број вакцинисаних грађана достигао је бројку од 2,7 милиона, а према старосној структури најмањи проценат имунизованих је од 18 до 24 године, те је свега 15% ове популације примило вакцину. Затим следе они од 25 до 49 година, где је стопа вакцинације 33,6%. ( детаљније о току и броју имунизованих у Србији можете прочитати на сајту CINS-a).


У овом случају вакцинацијом је примљена бустер дозе која ће појачати имуни одговор појединца.
Код заразне болести ти немаш слободу избора да ли ћеш се лечити или не. Код заразне болести ти угрожаваш своје здравље и здравље других и животно их можеш угрозити.

Став је да млади не могу имати тежу клиничку слику, те ће и симптоми бити блажи. Колико је утемељена ова тврдња?
Млади такође могу да имају тешку клиничку слику, у почетку са непрепознатом другачијом клиничком сликом, која такође може довести до леталног исхода. Зашто о томе причати, када је вакцина заједно са исправном пијаћом водом довела до продужетка животног века свих нас. По мени је довољно да се спасе само један живот, не смемо бити себични и размишљати само о себи, има младих који су озбиљно болесни и којима је контраиндиковано да приме вакцину, али ми их можемо спасити овог вируса, ако се ми који можемо вакцинишемо, створимо колективни имунитет и не дозволимо да вирус директно дође до њих чије је здравље нарушено.

Питање стерилитета је још једно у низу које млада популација наводи као разлог против вакцине.
О томе нико није причао. Молим вас треба бити озбиљан, као што сам рекла вакцинисала сам своју децу.

Шта је причано за мобилне телефоне, нико их не испушта из руку? Шта се прича о репродуктивном здрављу и здравим стиловима живота? Дрога, алкохол, гојазност, намерни прекиди трудноћа...., да ли они могу да доведу до стерилитета?
Осим тврдњи да је корона вирус велика светска завера фармацеутских компанија и моћника јављају се тврдње да није могуће пронаћи валидан лек, у овом случају вакцину у тако кратком временском року, те да је сигурно штетно за здравље и може изазвати дугорочне негативне ефекте.

ЗА и ПРОТИВ
-Вакцину нисам примила нити намеравам, бар не у блиској будућности. Када су вакцине у питању, немам неку сигурност обзиром да су од самог почетка мишљења подељена, поготово струке. Наступајући таласи, тестови, симптоми, нови сојеви, показују да правило не постоји када је у питању овај вирус. Мислим да су највећу забуну изазвале те различите врсте вакцина које постоје, подељене као три конкурента или одраз актуелне светске политике.
Лично не верујем у њихову поузданост, јер сматрам да је потребно много више знања, искуства и времена да би се испитале све могућности. Пре свега мислим на то да ли примљена вакцина испуњава своју сврху, да ли изазива последице и какве оне могу бити. Такође, мојој одлуци је допринела и чињеница о постојању оболелих иако су већ вакцинисани.
Када је у питању пласирање теорије о вакцинама, као једином решењу епидемије, мислим да држава врши велики притисак, на разне начине, иако сваки појединац има право на одлуку без да ико са стране утиче на њега.

јелена


Иако нисам до сада била заражена, не желим да се вакцинишем. Надам се да у будућности нећу бити приморана да променим ту одлуку -каже Јелена (19).

ивана


-За вакцину сам се одлучила након консултације са својим лекаром. Нисам имала предрасуде, можда одређену дозу нелагоде док ми лекар није отклонио недуомице. Консултација ми је била потребна због терапије којој сам подвргнута, те нисам била сигурна да ли могу да одаберем вакцину било ког произвођача, или одређеног. Подржавам вакцинацију и сматрам да је неопходно да се млади информишу из релевантних извора, да питају своје лекаре како би им отклонили недоумице, страхове и да верују у достигнућа медицине - истиче Ивана (28).

никола


-Имао сам Ковид и још увек се нисам вакцинисао. Мислим да вакцине нису довољно испитане и проверене, што је делимично разлог мог одлагања имунизације. Не верујем да би ме нешто посебно подстакло да се вакцинишем у овом тренутку. Нисам противник, али ни присталица вакцинације. Као недоумицу имам због чега се тестови плаћају, а вакцине не - наводи студент Никола (22).


Ко то одређује колико је потребно да се вакцина произведе? Једна од најдинамичнијих грана биолошке науке данас јесте имунологија. Много брже напредује од других, молекуларна биологија пружа велике могућности путем генетског инжињеринга за усавршавање постојећих и развој нових вакцина. Оног момента када је откривен SARS-CoV-2 вирус, почело се са истраживањима за вакцину. Сви смо се у исто време срели са новом респираторном болешћу коју изазива вирус. Борба нам мора бити заједничка и да истрајемо у томе и само тако заједнички можемо победити вирус.

Шта би сте саветовали младима када су вакцине у питању? Како да одаберу адекватну и коме де се обрате уколико имају неку недоумицу/питање?
Мислим да сам доста до сада о свему говорила, све вакцине су добре и све вакцине имају исту функцију да наш имуни систем натерају да створе антитела на SARS-CoV-2 вирус. Нема вакцине која штити 100%.
Вакцинацијом смањујемо морбидитет и леталитет.

Искрено на друштвеним мрежама
На основу анкете (која није научно истраживање и не може се узети у потпуности као валидан параметар) на друштвеним мрежама проценат вакцнисаних је нешто већи од процента вакцинисаних и износи 52% вакцинисаних - 48% невакцинисаних.
Коментари на друштвеним мрежама поводом вакцинације:
-Превара века!
-Све најгоре!
-Свако треба да се вакцинише ако мисли о својој будућности и будућности својих ближњих!
-Лаж и испирање мозга недужним људима!
-Прека потреба!
-Беспотребно је!
-Нисам сигурна у квалитет вакцина!
-Много је људи који мисле да знају боље од лекара!
-Подржавам вакцинацију!
-Ако није умрло толико колико је вакцинисано, треба сви да се вакцинишемо и да коначно дишемо слободно!
-Само Кинеска, ове убијају постепено, као мене Фајзер. Све сам лошије и лошије месец после ревакцине. Није за њих и за нас исто, неиспитане су!


Избор вакцине је на појединцу, као што мора бити и одговорност на сваком грађанину и поштовању свих препоручених превентивних мера. Докле ћемо се борити са овим вирусом и бити досадни и причати о њему зависи од нас самих - закључила је др Драгана Радојичић.

Од почетка пандемије млади су били означени главни кривци за ширење заразе. Проглашени су неодговорнима. Неинформисаност и погрешан приступ надлежних, али и медија утицали су на младе и њихов став по питању вакцинације. Право на избор право сваког живог бића, али треба водити рачуна да тај избор не угрожава друге. Чини се да питање вакцинације није само на младима, докторима из области имунологије, већ и образовног система, социолога и психолога који могу дати одговоре на све оно што млада бића тишти.
Ж. П./М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa