Инфо

12. август 2021.12. авг 2021.
Од пасивних посматрача до активних грађана
Пројекат Заједно за активно цивилно друштво – АЦТ

Од пасивних посматрача до активних грађана

На локалу, свега 11%, учествује у процесима доношења одлука које се директно тичу квалитета живота у заједници. Када је реч о националном, републичком нивоу, тај проценат је још нижи, у питању је свега 4%. активних грађана. Кроз подршку удружењима, нарочито на локалу, АЦТ је усмерен на мобилизацију грађана од пасивних посматрача до активних грађана који учествују у процесу доношења одлука које су важне за њихов свакодневни живот
Заједно за активно грађанско друштво – АЦТ (енгл. ацт – делуј, реагуј) је пројекат усмерен на јачање и развој грађанског друштва у Србији. Пројекат финансира швајцарска Влада, кроз Швајцарску агенцију за развој и сарадњу (СДЦ). АЦТ додељује грантове претежно малим и средњим организацијама (превенствено оним ван Београда), а који су намењени за јавно заговарање и јачање организација да своју мисију што успешније спроводе. Циљ који желимо да постигнемо кроз АЦТ је да грађани узму веће учешће у оним одлукама које се непосредно тичу квалитета њихових живота, у областима као што су заштита животне средине, социјалне услуге, децентрализација и слично. Кључни циљеви АЦТ-а су подстицање активног цивилног друштва и повецћање учешцìа грађана у доношењу одлука. Визија на којој је АЦТ утемељен је активно цивилно друштво које има капацитет и снагу да заступа интересе грађана и да је у стању да утиче на доношење одлука, посебно на локалном нивоу- објашњава за „Глас Подриња“ национална тим лидерка пројекта Заједно за активно цивилно друштво – АЦТ, Горана Радовановић и додаје:

-Прва фаза АЦТ-а траје 4 године, од октобра 2019. године када је пројекат покренут, до окобра 2023. године. Сада смо на половини прве фазе и до овог тренутка одобрено је 74 различита гранта, кроз које је подржано укупно 147 организација цивилног друштва и 4 локалне самоуправе. За непуне две године је око 100 000 грађана Србије упознато са АЦТ-ом, информисано о пројекту и на неки начин укључено у активности. Пројекат АЦТ спроводи конзорцијум који чини швајцарска организација Хелветас Сwисс Интерцоопертаион и удружење Грађанске иницијативе из Београда.



Чињеница је да врло мало грађана на локалу, свега 11%, учествује у процесима доношења одлука које се директно тичу квалитета живота у заједници. Када је реч о националном, републичком нивоу, тај проценат је још нижи, у питању је свега 4%. активних грађана. Кроз подршку удружењима, нарочито на локалу, АЦТ је усмерен на мобилизацију грађана од пасивних посматрача до активних грађана који учествују у процесу доношења одлука које су важне за њихов свакодневни живот.

-У региону Западне Србије и Шумадије АЦТ подржава око двадесетак удружења која се махом баве заштитом животне средине, проблемима социјалне заштите и борбом против дискриминације. Реч је о пројектима који трају од 6 месеци до 2 године, зависно од тога да ли су усмерени на отклањање последица Цовид -19 пандемије, или је реч о пројектима усмереним на организационо и институционлано јачање удружења- истиче Радовановић.

до овог тренутка одобрено је 74 различита гранта, кроз које је подржано укупно 147 организација цивилног друштва и 4 локалне самоуправе


Посебна вредност АЦТ-а је то шо је кроз њега Влада Швајцарске омогућила институционалну подршку удружењима, што не раде сви донатори. Та врста подршке је посебно важна, јер у ситуацији када су многа удружења грађана изложена нападима у јавности и имају ограничен приступ државним фондовима, овај вид подршке им омогућава да неометано наставе своје активности и додатно ојачају. Нажалост, и после скроро тридесет година, колико је цивилно друштво активно у Србији, у јавности и даље има негативних коментара на рачун организација. То је делом последица и лоше комуникације између удружења и медија, неразумевања онога што удружења раде и на који начин својим деловањем помажу грађанима да се о њиховим проблемима сазна у јавности, да се доносиоци одлука „тргну“ и реагују на захтеве грађана.

-Досадашњи резулати АЦТ-а указују да су удружења која подржавамо на одличном путу да остваре своје зацртане циљеве. Подржани пројекти у свим регионима Србије успели су да мобилишу велики број грађана, што све заједно и јесте циљ ове подршке - јачање активног цивилног друштва, активних грађана који учествују у креирању свог живота на нивоу заједнице- закључује Радовановић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa