Инфо

20. октобар 2011.20. окт 2011.
СКРИВЕНО ТУРИСТИЧКО БЛАГО МАЛОГ ЗВОРНИКА

МИСТЕРИЈА КАМЕНЕ ДЕВОЈКЕ

Општина Мали Зворник располаже одличним природним предиспозицијама за развој туризма. Иако је манифестациони туризам нешто чиме ова Општина види своју перспективу на туристичком тржишту, највећи потенцијал за привлачење гостију у Мали Зворник чини Тајанствени подземни град Карађорђевића
Једна од најмлађих Туристичких организација у Србији ТО Мали Зворник, од јануара месеца ове године, односно од оснивања, спроводи мисију која би требала да омогући свим љубитељима путовања да осете дух живота на реци Дрини и њеној обали, да спознају све лепоте овог простора и уживају у активном одмору.
Изузетне природне предиспозиције идеалне су за развој сеоског и бањског туризма. Са друге стране манифестациони туризам је један од сегмената у коме ова Општина проналази своју перспективу на туристичком тржишту. Међутим, као највећи потенцијал у овој области, у ТОМЗ виде Тајанствени подземни град Карађорђевића.
- Према расположивим подацима, ово подручје је географско средиште и најпогодније место за формирање одбранбене линије земље. Његово краљевско величанство Александар Први Карађорђевић је одлучио да баш овде, у Малом Зворнику, изгради склониште у дубокој тајности, под шифром “камена девојка“. Без икаквих писаних трагова који би се могли наћи у архивима. Склониште је намењено премештању читаве владе и његове свите, а просторије су изграђене тако да могу задовољити све њихове потребе ““ каже директор ТОМЗ Војислав Стаменковић.
Радови на изградњи тајног скровишта почели су 1932. године, а окончани две године касније, након октобарског атентата на краља Александра у Марсељу. Мистериозни комплекс простире се на површини од 5.000 квм. Подземни град дужине око 1.500 метара обухвата 75 просторија. У комплекс, урађен од чврстог материјала по тада најсавременијим војно архитектонским стандардима, могло је да се смести од три до пет хиљада људи. Здање је требало да одоли ударима тада најсавременијег оружја. По незваничним сазнањима, пројектант је био руски архитекта, стручњак за копање рудника.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa