Инфо

12. август 2021.12. авг 2021.
ДУШАН СИМИЋ

ДУШАН СИМИЋ

Интернационални театарски фестивал на Мишару од 14. до 19. августа

Позориште спаја младе

„Фестивал је добра прилика да млади глумци виде једни друге, да сагледају домете остварења. Намера нам је да учесници и публика оду са добрим утисцима и мислима о погледаним представама. Наш Фестивал је јединствен, јер окупља младе, када је у питању комплетна организација, али верујем да и старија публика треба да посети ИНТЕФ“, истиче Душан Симић, директор Интернационалног театарског фестивала на Мишару
Интернационални театарски фестивал (ИНТЕФ) биће реализован од 14. до 19. августа на Мишару. Током пет такмичарских дана биће изведено десет представа, пет у омладинској и пет студенској категорији, из земље и региона. У вечери затварања у част награђених биће одиграна монодрама рађена према мотивима из збирке песама „Пољска коњица“.

Омладинске и студендтске представе у селекцији
Душан Симић, директор ИНТЕФ истиче да је селекција пресек стања омладинских и студентских остварења, те да је театар оно што све спаја.

-Сматрам да је Фестивал добра прилика да млади глумци виде једни друге, да сагледају домете остварења која ће бити на сцени и можда превазиђу сујету, која нажалост постоји у овом нашем послу. Намера нам је да оду са добрим утисцима и мислима о погледаним представама. Наш Фестивал је јединствен, јер окупља младе, када је у питању комплетна организација, али верујем да и старија публика треба да посети ИНТЕФ. Размена мишљења, идеја, ставова је нешто драгоцено и није „резервисана“ за одређену старосну доб, тако да су сви добродошли - додаје Симић и напомиње да је селекторка, позната српска глумица и професорка, Љиљана Благојевић имала је тежак задатак приликом одабира представа за ИНТЕФ.

-Занимљиво је то да су драмски комади из омладинске селекције већ награђивани, а ово ће бити једно мало EX YU финале. Селекторка је одабрала представе са темама које тиште младог човека. Публика ће имати прилику да ужива у различитим жанровима, од комедије до драме. Класични драмски текстови, ауторски пројекти, део су селекције, те верујем да ће Фестивал донети једну дозу отклона свима. Сви смо се ужелели културних садржаја и сигуран сам да ће сала Дома културе на Мишару бити испуњена. Очекујем да ћемо се на прави начин вратити театру након годину дана другачије свакодневице. Радује ме што имамо и домаћу представу, што није правило, но селекторка је сматрала да „Лажа и паралажа“ треба равноправно да учествује у надметању за награду омладинске селекције. Иако би требало да навијамо за своје, очекујем да ће жири водити се искључиво критеријумом квалитета.

Жири на тешком задатку
Стручни жири овогодишњег Фестивала чине глумице Ивана Терзић и Вања Павловић, као и глумица Милица Глоговац из Требиња добитница награде за најбољу женску улогу на првом издању ИНТЕФ-а. Осим стручног жирија Фестивал има и жири учесника, а доделиће признања за два најбоља равноправна глумачка остварења и најбољу представу.

- Због великог интересовања укључили смо и студентску селекцију, те имамо пет представа у омладинској и пет у студентској селекцији. Биће додељено седам награда у омладинској конкуренцији, а назване су по великанима шабачког глумишта који су оставили изузетан траг у театарском животу града (Миленко Заблаћански, Бранка Црномарковић, Цане Фирауновић, Ана Милановић, Владислава Лалицки и Александар Аца Огњановић), као и награду за најбољу представу „Вожд“. Ове године публика ће након одгледане представе дати оцену и тако одабрати свог фаворита Фестивала.

Пратећи програм за све узрасте
Разноврстан пратећи програм предвиђен је и за ово издање ИНТЕФ-а, те је један од фокуса култура сећања. Важне тачке прошлости и садашњости биће на мапи организатора и посетилаца.

Наш Фестивал је јединствен, јер окупља младе, када је у питању комплетна организација, али верујем да и старија публика треба да посети ИНТЕФ


- За учеснике ће бити припремљени посебни садржаји како бисмо их упознали са нашом историјом, обичајима и културом коју баштинимо. Дуговечност театарског живота је нешто на шта смо поносни, али не заборављамо ни Библиотеку шабачку, Народни музеј, Мишар, Тврђаву на Старом граду, те очекујемо испуњено време и добро дружење. Желимо да неке догађаје, људе сачувамо од заборава и неке мање познате секвенце учинимо доступним јавности - истиче Симић и као битан сегмент издваја едукацију позоришне публике, пре свега оне најмлађе.

-Од 14. до 19. августа у холу Дома културе биће изложба “Чаробњак сцене” посвећена стогодишњици од рођења редитеља Александра Аце Огњановића. У сарадњи са породицом познатог редитеља приредили смо једну изузетну поставку где ћемо представити неке до сада непознате детаље из живота ствараоца који је дао допринос позоришној уметности. За најмлађе, 16. августа, припремили смо креативну радионицу Библиотеке шабачке „Позоришни бонтон“, а потом и Дечји кабаре Независне драмске асоцијације „Весело мајмунче“. Дан касније у Музеју на Мишару биће представљање новог програма „Траг у времену“, посвећеног лику и делу неког од драмских писаца/есејиста, ове године је то Бранко Миљковић. За заинтересоване биће доступна и глумачка радионица „Има нека тајна веза“ глумца Сенада Милановића.

Карте су у продаји на дан Фестивала и комплет за све представе износи 500 динара, док је цена појединачне за сваку представу 200 динара.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa