Инфо

19. август 2021.19. авг 2021.
АЛЕКСАНДАР ПРИЦА, ПРЕДСЕДНИК УО АСОЦИЈАЦИЈЕ ДУГА

АЛЕКСАНДАР ПРИЦА, ПРЕДСЕДНИК УО АСОЦИЈАЦИЈЕ ДУГА

АСОЦИЈАЦАИЈА „ДУГА“ ЈЕДНА ОД 30 ОРГАНИЗАЦИЈА ГРАЂАНСКОГ ДРУШТВА УЧЕСНИЦА ПРОЈЕКТА „АСТ“

Заиста можемо утицати на стратешка документа

„Институционални грант биће коришћен у сврхе повећања добробити за све наше, кориснике услуга и повећање учешћа грађана у доношењу одлука, посебно на локалном нивоу. Желимо да повећамо мобилисање грађана у процесима доношења одлука, да повећамо учешће Асоцијације Дуга у мрежама и савезима, како у земљи тако и у иностранству, како би повећали и наш утицај на доносиоце одлука у циљу повећања квалитета, доступности и обима пружања услуга грађанима који припадају рањивим друштвеним групама“, тврди Александар Прица, председник УО Асоцијације Дуга
„Заједно за активно грађанско друштво – ACT” је пројекат Владе Швајцарске чији је циљ активно грађанско друштво у коме грађани више учествују у процесу доношења одлука, нарочито на локалном нивоу. АCT спроводе две невладине организације: Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе.

ACT пројекат чине 3 стуба: 1. грантови; 2. изградња и јачање капацитета; 3. јачање упоришта у заједници. Прва фаза пројекта реализоваће се од 1. октобра 2019. године до 30. септембра 2023. године.

Дуга локални партнер
Асоцијација Дуга је једна од 30 организација грађанског друштва (ОГД) у Србији која је добила двогодишњу институционалну подршку да унапреди и учврсти своје капацитете. Као организација која се бави пружањем услуга и радом са људима, ова подршка ће им помоћи да корисници њихових услуга буду још задовољнији њиховим радом.

-Институционални грант биће коришћен у сврхе повећања добробити за све наше, кориснике услуга и повећање учешћа грађана у доношењу одлука, посебно на локалном нивоу. Желимо да повећамо мобилисање грађана у процесима доношења одлука, да повећамо учешће Асоцијације ДУГА у мрежама и савезима, како у земљи тако и у иностранству, како би повећали и наш утицај на доносиоце одлука у циљу повећања квалитета, доступности и обима пружања услуга грађанима који припадају рањивим друштвеним групама- облашњава испред Асоцијације Александар Прица, председник УО Асоцијације Дуга.

Примери добре праксе
-На жалост једине примере добре праксе имам из студијских посета пре свега Сједињеним Америчким Државама конретно Портланду, али и Копенхагену или Ослу, где грађани буквално учествују у сваком процесу доношења одлука, од почетка до краја, а након тога и у праћењу и процени успешности донесених закона, одлука и стратешких документата. Удружења грађана као и активисти су високо цењени у друштву, јако велики број грађана је укључено у волонтерство, постоје удружења грађана која се баве буквално сваком од области живота у граду. То су најразвијеније и рекао бих најсрећније заједнице у којима сам био- истиче Александар Прица.


Немамо културу активистичког деловања
Прица каже, да наши суграђани, на жалост, нису довољно активни приликом процеса доношења битних одлука, али да то није особеност само Шапчана, већ је слична ситуација и у другим градовима Србије.
-Ми као друштво немамо културу активистичког деловања и борбе за своја права, чак су активисти и активисткиње често на мети напада и неразумевања од стране суграђанки и суграђана због жеље да нешто промене и утичу на квалитет живота у нашем граду или држави.

До сада Асоцијација ДУГА је успевала али уз велике напоре да грађане и грађанке укључи у панел дебате на теме од значаја за наш град, али поново напомињем уз велике напоре и чак и када окупимо одређен број суграђана и суграђанки углавном немају конструктивних идеја шта у ствари желе да промене, мислим да смо као друштво више окренути критиковању него промишљању и активном деловању у друштвеном животу- истиче Прица.

Веће учешће, бољи документи
Да би грађани схватили да имају право да утичу на одлуке које се тичи њихових живота у једној заједници, по Прицином мишљењу неопходно је организовати што више догађаја, трибина, радионица где ће се грађани подстаћи на размишљање шта је то нашем граду заправо потребно.

-Грађани треба да се увере да ми заиста можемо утицати на стратешка документа, то одговорно тврдим као члан многих радних група и на локалном и на националном нивоу, задовољан сам што могу рећи да су многе моје сугестије, као и сугестије мојих колегиница и колега из удружења усвојене и налазе се у многим локалним, али и националним политикама. Што нас више учествује у процесима доношења одлука, ти стратешки документи који на крају утичу на квалитет нашег живота, биће заиста употребљиви и адекватни- каже Александара Прица.

Помак, али увек може боље
У последњих пет година, по речима председника УО Асоцијације Дуга, Градска управа Шабац је доста одмакла у укључивању многих заинтересованих страна у креирање стратешких докумената, по његовом мишљењу, много више него друге Јединице локалних самоуправа, међутим, увек може да се уради више.

-Мислим да више и цивилни сектор и град морају утицати на грађанке и грађане да буду активнији у друштвеном животу и показати им на које све начине то могу. Ја сматрам да је то на крају и обавеза ако желимо град по нашој мери, град у ком је квалитет живота у свакој области на високом нивоу- закључује Александар Прица.
Т.Т.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa