Инфо

19. август 2021.19. авг 2021.
Оцена квалитета силаже
РЕЧ СТРУЧЊАКА

Оцена квалитета силаже

У пракси се често квалитет силаже оцењује од ока, оцењивањем боје, мириса, структуре и конзистенције силаже, што је веома субјективан метод, који може да , да несигурну, па и погрешну оцену квалитета силаже. Међутим, савременим методама може се тачно утврдити квалитет и хранљива вредност силаже, коришћењем одређених показатеља, а у првом реду одређивањем ПХ вреднисти, садржаја масних и других органских киселина, минералних материја, укупног азота, а посебно амонијака, амида, аминокиселина,протеина, целулозе, шећера и других органских једињена њихове сварљивости и укупне хранљиве вредности
Интензивирање сточарске производње а у првом реду говедарства ради обезбеђења већих количина меса и млека, поставља важан задатак справљања већих количина квалитетне силаже а у првом реду за зимски период исхране стоке али и за стварање одређених резерви за критичне месеце у току лета, и коришћење у нарадној годињи ако производња сточне хране буде угрожена.

Иако је производња силаже у нашој земљи недовољна, а нарочито веома ограничена код индивидуалних пољопривредних произвођача, последњих се година и у овој области постижу бољи резултати. Повећава се број газдинстава која подижу сило објекте и спремају силажу од различитог биљног материјала.
Веома је важно да се правилним техничко – технолошким поступком справља што квалитетнија силажа , пошто она има велики значај за рационално коришћење биљног материјала као сировине, добијање боље силаже за савременију сточарску производњу, али и повољнији утицај ове хране на здравствено стање стоке. Међутим у пракси се због различитих пропуста веома често справља лоша силажа, слабе хранљиве вредности и поред тога што се користи добар биљни материјал за силирање. Зато, справљање квалитетне силаже има велики значај при исхрани стоке, а она треба да допринесе отклањању различитих пропуста и грешака које се чине при овом начину конзервирања сточне хране и добијању силаже лошијег квалитета.

У пракси се често квалитет силаже оцењује од ока, оцењивањем боје, мириса, структуре и конзистенције силаже, што је веома субјективан метод, који може да , да несигурну, па и погрешну оцену квалитета силаже. Међутим, савременим методама може се тачно утврдити квалитет и хранљива вредност силаже, коришћењем одређених показатеља,а у првом реду одређивањем ПХ вреднисти, садржаја масних и других органских киселина, минералних материја, укупног азота, а посебно амонијака, амида, аминокиселина, протеина, целулозе, шећера, и других органских једињена њихове сварљивости и укупне хранљиве вредности

За оцену квалитета силаже постоје бројне и различите методе. За нас је важно да се методе могу лако применити, да су довољно поуздане, једноставније и јефтиније.

На основу одређивања садржаја суве материје, сирових протеина, масти и минералних материја уз коричћење коефицијента сварљивости добија се увид у хранљиву вредност силаже која је изражена у хемијском саставу и сварљивости материја, а и у хранљивим јединицама. Међутим, на основу ових података неможе се довољно судити о квалилтету силаже. За ово се морају извршити и нека специфична испитивања, мада она нису тако једноставна и јефтина.

Основне карактеристике силаже – добра силажа треба да има пријатан мирис благо киселкаст, што се може одредити ако се силаже протрља кроз дланове и уколико је добра мирис ће брзо испарити, а уколико није лоши мириси се задржавају. Структуру силаже можемо одредити ако силажу узмемо и стегнемо у шаци и држимо неколико минута, уколико је добра остаје компактна и сочна али се из ње не цеде сокови. Неисправна силажа има тамно браон или црну боју, када се стегне љигава је, оштрог и киселог мириса као сирћетна киселина.
ПССС Шабац Дипл.инг. СветланаЗлатарић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa