Инфо

19. август 2021.19. авг 2021.
време сетве морамо ускладити са дугорочном прогнозом

време сетве морамо ускладити са дугорочном прогнозом

Заснивање новог луцеришта

Оптимални рок за сетву луцерке у летње-јесењем периоду

Пре сетве ратари би требало да обаве агрохемијску анализу земљишта и да установе да ли на конкретној парцели луцерка може да успева, пре свега да се утврди пХ вредност, али и да се одреди норма ђубрења и врста ђубрива на основу добијених резултата испитивања земљишта
Оптимални рок за сетву луцерке у летње-јесењем периоду траје од краја августа па до средине септембра. Традиционално ово је период за сејање луцерке која ће у првом пролећном откосу дати просечан род, међутим треба се водити и чињеницом да оптималу требају испунити и темпертура, влага и добро физички уситњена земља. Пре сетве ратари би требало да обаве агрохемијску анализу земљишта и да установе да ли на конкретној парцели луцерка може да успева, пре свега да се утврди ПХ вредност, али и да се одреди норма ђубрења и врста ђубрива на основу добијених резултата испитивања земљишта.

Основну обраду обавити на 20-25 цм дубине, а пресетвену припрему десетак дана раније, како би земљиште у том периоду мало слегло, што омогућује квалитетнију сетву. На добро припремљеној парцели грануле земљишта требало би да буду величине зрна пшенице. Том приликом заорати и азотно ђубриво. Уколико је парцела са лакшим типовима земљишта, сува и мекана, пре и после сетве требало би поваљати парцелу глатким ваљком ради квалитетније сетве, али и бољег и равномернијег клијања и ницања биљака.

На тежим типовима земљишта може доћи до стварања покорице, што отежава ницања младих биљака. Норма сетве на добро припремљеној парцели је 15-18 кг/ха декларисаног семена ( добар склоп се може добити и са 10 кг/ха), дубина сетве је од 0,5 цм на тежим па до 3 цм на лакшим типовима земљшта. После сетве требало би да има довољно влаге у земљишту за клијање и ницање биљака, јер услед каснијег ницања биљке улазе неприпремљене у зимски период и температура од око -6 степени може да оштети или потпуно да уништи усев луцерке. Због тога ратари углавном ову културу сеју крајем марта и почетком априла. Као сто рекох на почетку време сетве морамо ускладити са дугорочном прогнозом како продужена топла јесен не би измамила младу луцерку у неки већи пораст који би био штетан ако наступе хладни зимски дани.
Дипл. инж. Јован Сушић ПСС Шабац

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa