Инфо

19. август 2021.19. авг 2021.
УСАГЛАШЕН ПРИЛИВ И ОДЛИВ СРЕДСТАВА
СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА

УСАГЛАШЕН ПРИЛИВ И ОДЛИВ СРЕДСТАВА

На основу ове одлуке као и рабаланса планирано је да се у општинску касу у току 2021. слије нешто више од 410 милиона динара без пренетог вишка из ранијег периода. У првој половини године остварени приходи су преко 210 милиона што представља више од 51 одсто од годишњег плана
Питања која се односе на пословање ЈКП Прогрес Коцељева су, на предлог председника општине, скинута са дневног реда прошлонедељне седнице Општинског већа, док су она која су презентовала рад Библиотеке Јанко Веселиновић усвојена и о њима ће се изјашњавати и одборници на данашњем заседању Скупштине Општине.

Ипак, једно од најважнијих разматраних питања је Извештај о извршењу Одлуке о буџету за првих шест месеци текуће године.

На основу ове одлуке као и рабаланса планирано је да се у општинску касу у току 2021. слије нешто више од 410 милиона динара без пренетог вишка из ранијег периода. У првој половини године остварени приходи су преко 210 милиона што представља више од 51 одсто од годишњег плана.
Највећи удео остварен је по основу трансфера од других нивоа власти јер је извршење преко 54 одсто, односно захваљујући овим средствима која имају највеће учешће у оствареним приходима, општинска каса је пунија за више од 100 милиона динара.

Што се тиче паркирања било је проблема због велике фреквентности саобраћаја, постоје знакови, али је присутна и некултура возача


Код пореских прихода, порез на доходак, добит и капиталне добитке остварен је у износу од готово 73,5 милиона динара што је скоро 50 одсто од планираног износа. Ова група прихода у укупно оствареном буџетском приливу новца учествује са око 35 одсто, а висок проценат извршења у оквиру њих бележи се код пореза на зараде на основу којих се у општинску касу за првих шест месеци слило готово 54 милиона.

Са друге стране Одлуком о буџету за ову годину као и Одлукама о изменама и допунама Одлуке планирано је да ова локална самоуправа потроши нешто више од 750 милиона динара од чега ће за изградњу и реконструкцију вртића у Коцељеви а на основу наменског капиталног трансфера из претходне године бити утрошено готово 300 милиона.

У извештајном периоду који обухвата првих шест месеци остварени су расходи и издаци од преко 111 милиона динара што је тек нешто мање од 25 одсто од годишњег плана, што значи да је прилив у општинској каси већи од трошкова за више од 98 милиона.

–Што се тиче расхода, највећи део издатака је остварен у износу око 50 одсто, с тим што, као и сваке године, део расхода који се односи превасходно на летње одржавање саобраћајне инфраструктуре и на део инвестиција у овој области је нешто што је извршено до сада у мањем проценту јер је таква динамика да се са овим радовима обично креће у другој половини године. Таква пракса је и ове године. Захваљујући нашем добром планирању као и изради два ребаланса, однос планираних и остварених прилива и одлива средстава је усаглашен- истакао је шеф одсека за финансије општинске управе Милета Ковачевић и додао да су реално планирани приходи као и расходи.

КОРЕН ПРОБЛЕМА ЈЕ У БАХАТОСТИ ВОЗАЧА
Чланови већа дискутовали су прошле среде и о стању безбедности саобраћаја на територији коцељевачке општине. Они су том приликом разматрали извештај за првих шест месеци 2021. а критике су углавном биле усмерене ка бахатим возачима који се без икаквог обзира заустављају у непосредној близини раскрсница или на пешачким прелазима чиме утичу на смањену прегледност других учесника у саобраћају, паркирају аутомобиле на зеленим површинама. Неретко се, кажу, непрописно заустављају и на коловозу и то баш поред знака за забрањено заустављање и паркирање.

Повећана фреквентност саобраћаја, понашање свих учесника у саобраћају и кршење прописа посебно је актуелно у периоду почетка нове школске године у зонама школа од којих се неке налазе и на државним путевима што за ђаке представља додатну врсту опасности.



–У вези активности везаних за почетак школске године ми смо већ почели да сагледавамо саобраћајну сигнализацију у зонама школа. Као и сваке године договарамо се са надлежним одељењима у локалној самоуправи, сагледавамо стање на терену, где фале знакови и у ходу решавамо те проблеме. Саобраћајни знакови су уредни и мислим да су постављени у складу са правилником. Што се тиче паркирања било је проблема због велике фреквентности саобраћаја, постоје знакови, али је присутна и некултура возача. Трудили смо се до сада да бар тај долазак у школу од седам до осам ујутру буде покривен са присуством полицијске патроле, као и период одласка ђака. Од августа месеца па кроз цео септембар актуелна је тзв.акција Школа где су нам све снаге усмерене на објекте школе, на долазне правце, на одлазак кући- рекао је представник ПС Коцељева и заменик председника Савета за безбедност саобраћаја Дејан Живановић који је указао на потребу новог освежавања и фарбања пешачких прелаза, посебно у зонама школа.

Он се сложио са констатацијом председника општине Душаном Илинчићем да ће ова локална самоуправа, у циљу заштите пешака, бити приморана да код сваког пешачког прелаза постави лежећег полицајца. Живановић је такоже сугерисао да би требало размислити и о увођењу наплате паркинга и зонирању Коцељеве, посебно у централним улицама, јер је чињеница да има довољно паркинг места али да су возачи навикнути, како каже, да своје своје возило паркирају баш испред објекта у који желе да иду. Ова сугестија ипак није наишла на одобравање код појединих чланова већа који су поставили питање досадашњег обима наплате казни за кршење прописа, те да је неопходно исцрпети сва средства и анализирате њихове ефекте пре него што се одлучи за зонирање Коцељеве и увођење наплате паркирања.

–Сваке године на тему о стању безбедности саобраћаја причамо најмање два пута. Овај извештај треба да укаже на тренутно стање са јасно издвојеним проблемима, најважнијим реализованим активностима као и планираним који ће бити реализовани у наредном периоду. Ако упоредимо податке за првих шест месеци ове године са онима из истог периода прошле јасно је да је 2021.било мање саобраћајних незгода и што је најважније, није било погинулих, за разлику од прошле када је било двоје погинулих од јануара до јуна. За првих шест месеци текуће године имали смо укупно 11 незгода од којих су две са тешким телесним повредама и пет незгода са лицима која су задобила лакше телесне повреде, док погинулих, на нашу срећу, није било- напоменуо је начелник надлежног одељења у општинској управи Миодраг Тадић.
В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa