Инфо

19. август 2021.19. авг 2021.
Ljubovija.info

Ljubovija.info

СОКО ГРАД

ШКОЛА ПРИЈАТЕЉСТВА

Руска деца из Русије и Немачке заједно са српском децом похађала су креативне и спортске радионице, као и радионице Српско-руског кода где су размењивала и усавршавала своја знања о језику, култури, историји и вери наша два народа која негују вековно пријатељство
Руска деца из Русије и Немачке заједно са српском децом похађала су креативне и спортске радионице, као и радионице Српско-руског кода где су размењивала и усавршавала своја знања о језику, култури, историји и вери наша два народа која негују вековно пријатељство
У манастиру Св. Николаја Српског у Соко Граду код Љубовије у периоду од 5. до 15. августа одржана је јубиларна 20. Школа пријатељства. Интернационални хуманитарни летњи камп за децу организовала је српска патриотска организација „Наша Србија“ у сарадњи са Светим синодом Руске православне цркве, а под покровитељством компаније „МОРАВАЦЕМ“ из Поповца и руског Фонда председничких грантова. Ове године у Соко Граду окупило се 180 деце из Србије, Русије и Немачке.

Руска деца из Русије и Немачке заједно са српском децом похађала су креативне и спортске радионице, као и радионице Српско-руског кода где су размењивала и усавршавала своја знања о језику, култури, историји и вери наша два народа која негују вековно пријатељство.

Ljubovija.info


У суботу су организоване радионице на којима су деца представила своја знања и вештине, а посетили су их Преосвећени епископ шабачки г. Лаврентије, председник Општине Љубовија Милан Јовановић, председник Скупштине општине Горан Јосиповић, аташе амбасаде Руске Федерације Александар Николајевич Конанихин заједно са оганизаторима и гостима из Русије. По завршетку радионица, у сали манастирског комплекса одржан је културно-уметнички програм у ком су учествовала деца из Школе пријатељства. Пред почетак програма присутнима се најпре обратио епископ шабачки г. Лаврентије.
„Шта има веће него неговати љубав и добру вољу? А поготову кад негујемо са својим најдражим и најоданијим пријатељем, са нашим братским руским народом, који нам је кроз сву прошлост био најоданији и најискренији заштитник и пријатељ. Човек треба и од непријатеља да ствара пријатеља, а пријатеље још више да воли и ово Друштво српско-руског пријатељства нека подстиче свакога од вас да негује љубав, да негује добру вољу и да негује пријатељство са нашом браћом који имају сличну судбину. Већина њих своју отаџбину носи у срцу, јер су силом прилика одвојени од отаџбине и расути по свету као и ми, али воле своју матушку као зеницу ока. Желим да се и ви овде у овој малој духовној оази заједнички слажете, волите, дружите и да показујете, чак и оним неверујућим, како наша лепа православна вера може позитивно да делује на човека, да у нама чисти све оно што је негативно и да нам помогне да се уздигнемо изнад туге, бола и зависти“, поручио је епископ Лаврентије.
Школа пријатељства реализује се сваког лета од 2001. године, а основни циљ пројекта је окупљање деце обухваћене програмима организације „Наша Србија“, а која живе у српским енклавама на Косову и Метохији и у земљама у региону, као и очување српског националног идентитета.
Ljubovija.info

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa