Инфо

19. август 2021.19. авг 2021.
Најасавременија дијагностика ока у Сани Оптик-у
ОЦТ оптичка кохерентна томографија

Најасавременија дијагностика ока у Сани Оптик-у

Оптичка кохерентна томографија (скраћено ОЦТ) представља неинвазивну, безболну дијагностичку методу којом се добијају прецизни снимци очног дна, главе видног живца и предњег сегмента ока. ОЦТ користи ласерске зраке одређене таласне дужине како би се добио детаљан тродимензионалан приказ посматраних структура у високој резолуцији, због чега представља незаменљиво дијагностичко средство у савременој офталмологији. Захваљујући изузетној прецизности ОЦТ се користи у раној дијагностици и превенцији различитих обољења ока, јер омогућава откривање промена на очном дну и годинама пре појаве првих симптома болести.
Индикације
ОЦТ се равноправно користи и у дијагностици и у праћењу терапијске успешности медикаментозних и хируршких метода лечења. Основне индикације за преглед ОЦТ-ом се постављају током офталмолошког прегледа и обухватају:
- болести жуте мрље (старачка дегенерација макуле, едем макуле, епиретиналне мембране, руптуре макуле, витреомакуларна тракција, централна серозна хориоретинопатија, болести макуле које настају код употребе лекова, дистрофије макуле);
- васкуларне болести мрежњаче (дијабетична ретинопатија, артеријеске и венске оклузије крвних судова ретине);
- аблација ретине;
- болести очног живца (глауком, оток главе очног живца, урођене аномалије очног живца);
- болести предњег сегмента ока (запаљења рожњаче, ожиљне и дегенеративне промене рожњаче, дистрофије и ектазије рожњаче)
ОЦТ-ом предњег сегмента се добијају и прецизни подаци о стању коморног угла и предњој комори код оболелих од ангуларног глаукома и плато ирис синдрома, као и подаци о централној дебљини рожњаче (пахиметрија) који су од значаја за праћење и прогресију глаукома као и у преоперативној припреми пацијената за рефрактивну хирургију.
Контраиндикације за преглед ОЦТ-ом не постоје – метода је безбедна и нешкодљива, може се без икаквих ризика користити и у дечијем узрасту. Код здравих одраслих особа први преглед се препоручује након четрдесете године живота како би се дефинисиали фактори ризика за настанак различитих обољења ока.

Специјалиста офталмологије
др Мирко Нинковић
Офталмолошка ординација „Сани оптик“
Шабац, Војводе Мишића бр 15.
Телефони: 015/340 – 350, 063/657 - 408


Како изгледа преглед ОЦТ-ом?
Припрема за преглед ОЦТ-ом не постоји. Преглед се може вршити подједнако и на уску и на проширену зеницу. Глава се поставља на држач апарата и погледом се фиксира маркер апарата неколико секунди док камера снима приказ. Након тога се преглед обави и на другом оку. Резултат се добија након неколико секунди и офталмологу је налаз за тумачење доступан одмах.
Преглед ОЦТ-ом би требало периодично понављати у складу са клиничком сликом и налазом на очном прегледу. За већину обољења контролни снимци се врше у интервалима 6-12 месеци, по потреби и чешће, нарочито уколико је у питању праћење пацијената након терапијских процедура.
Офталмолошка ординација „Сани оптик“ у Шапцу послује у оквиру компаније „Сани оптик“ и посвећена је најсавременијој дијагностици, праћењу и лечењу обољења ока. У свом раду наша установа посебну пажњу поклања превенцији очних обољења и све своје активности усмерава ка подизању свести и важности превенције у свакодневном животу. Из тог разлога у оквиру редовне офталмолошке праксе смо увели и преглед оптичком кохерентном томографијом, како бисмо омогућили подршку и додатни алат у дијагностиковању различитих обољења ока, али и како бисмо превентивно реаговали у оним ситуацијама када једино превенција може пружити најбољи резултат. Прегледи ОЦТ-ом се врше свакодневно, по индикацији офталмолога или на лични захтев, а резултат испитивања и тумачење офталмолога се добија одмах по обављеном прегледу.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa