Инфо

19. август 2021.19. авг 2021.
"Глас Подриња"

"Глас Подриња"

ПОКРЕНИ СЕ... (7)

Кад верујеш у себе све је могуће

Колико смо као друштво одмакли у погледу родне равноправности? Да ли је питање једнакости полова само или и питање језика? Каква је ситуација на територији Мачванског округа на ову тему? Ко су жене које су успеле да се остваре на свим пољима, на које су препрека наилазиле и шта им је причињавало највећу сатисфакцију на путу успеха? Ово су нека од питања на које ћемо покушати да одговоримо серијом текстова у оквиру рубрике Покрени се, подржане од стране. Министарства културе и информисања Републике Србије
Чести су натписи у новинама који извештавају о тешком полажају жена на српском селу. Притиснуте бременом патријархалног васпитања, без довољно услова за образовање и запослење, убијају личне амбиције и следе пут генерација оних које су им претходиле. Тежак физички рад, без или са мало права гласа и животни мото “ћути и трпи”, јер се тако “мора”.
Међутим, у том мору истости, постоје и оне које сведоче сасвим другачији животни пут. Високообразоване, испуњене на свим пољима, а при томе рођене и поносне што и даље живе на селу. Оне које показују да уколико верујеш у себе и јасно знаш шта хоћеш, све је могуће.

Кратко време сам била одборница, али довољно да схватим да се жене чују и да имају исто право гласа. Не знам како је било раније, али као одборник ја сам у сваком тренутку имала право да изнесем искрене критике и сугестије поштујући мишљења и захтеве заједнице чији сам представник у градском парламенту у то време била


Једна од њих је Ана Анђелић, начелница одељења опште управе града Шапца, дипломирана правница, супруга и мајка једне девојчице и једног дечака. Ана је рођена у Горњој Врањској, каже да током одрастања није у својој породици трпела предрасуде засновае на роду, али то не значи да их у околини није уочавала. Током живота и школовања имала је апсолутно право на своје изборе, а један на који је посебно поносна је да упркос звању и образовању свој живот настави да гради у месту у којем је рођена.
-Одувек сам са поносом говорила да сам дете са села и да хоћу да живим на селу. На срећу у мојој породици никада нису правили питање што нисам мушко дете. Имала сам слободу да будем оно што хоћу. Са друге стране виђала сам примере жена које нису имале исту срећу као и ја, сусретала сам се са примерима оних које су имале право само да раде, али не и да мисле и да се њихова реч чује. Када се осврнем на лично искуство, схватам да је Врањска што се тиче женског питања још и напредна средина у односу на друга села, међутим такође сам уверена да има још простора радити на томе да женска популација на селу буде едукованија, уваженија и видљивија. Да им је потребно више могућности, па и забавно едукативног садржаја у срединама у којима живе- истиче Ана Анђелић.

Стварно се питамо
Пре именовања на место начелнице одељења опште управе града Шапца, Ана је неко време провела у клупама градске Скупштине, где је од 69 одборника 26 жена. Говорећи о тим данима Анђелићева тврди да у примеру Скупштине града Шапца, број жена одборница не представља само квоту која законски мора да се испоштује, већ да су оне пуноправни чланови чији се глас и те како чује.
-Кратко време сам била одборница, али довољно да схватим да се жене чују и да имају исто право гласа. Не знам како је било раније, али као одборник ја сам у сваком тренутку имала право да изнесем искрене критике и сугестије поштујући мишљења и захтеве заједнице чији сам представник у градском парламенту у то време била- каже Анђелићева.

Прво мајка, па онда све остало
Као једну од основних улога у животу жене Ана види мајчинство. Односно, каже да је у држави последњих година створена клима која омогућава женама права да се слободније саморазвијају и унапређују у свим сегментима живота, али да је породица нешто приоритетно и да би на основу њених потреба остале обавезе требало организовати.
-У Србији су последњих година створени услови да се жене развијају у којем год првацу желе. Много је урађено по питању женских права. Колико год наше професионално деловање било битно, ја и даље сматрам да жена рођењем детета даје највећи допринос друштву, и да у том сегменту мајкама увек може још више да се олакша. Лепо је када жена има помоћ од своје мајке или свекрве, али постоји велики број жена које то немају, па би можда могло у том правцу размишљати, можда би им требало омогућити и 100 одсто надокнаду боловања у случају болести дететета - каже Анђелићева.

Добра организација кључна
Поред тога што сваки дан одлази и обавља одговоран и захтеван посао и враћа се кући где је чека пуно радно време мајке, Анина породица се бави и пољопривредом. Тврди да јој није тешко, а и да добром организацијом стигне све.
-Велика су одрицања, али увек се нађе компромис. Подршка у кругу породице је највећи ослонац, за сваки успех, а добром организацијом се све постиже. Посао који радим је захтеван, тражи посвећеност и стално учење и надоградњу. Верујем да бих да га немам мој дан почињао касније, али са друге стране, тада не бих била у потпуности успешна. Дакле, мој савет за неке млађе генерације је, да породица јесте приоритет, али и у свему осталом можеш да успеш ако се добро организујеш и верујеш у себе- закључује Анђелићева.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa