Инфо

19. август 2021.19. авг 2021.
Српство сија са бусија
И ЖИТЕЉИ ОПШТИНЕ ВЛАДИМИРЦИ НА ОБЕЛЕЖАВАЊУ ПОГРОМА КРАЈИШНИКА У ОЛУЈИ

Српство сија са бусија

Стравични злочин нанет Србима које је плански требало протерати са простора лепе њихове, осми пут обележен је у Бусијама. Уз служен парастос жртвама пригодним програмом исцртан је пут неговања сећања и сам незаборав као аманет генерацијама које стасавају али и онима који долазе. Окупили су се Срби од Косова до Републике Српске да се уз молитву „Боже правде“ заветују на трајно сећање и памћење зла које је било библијских размера само уз нови тип каме и зверстава, уз нове Даре из Јасеновца али и плач мајки за нејачи по ко зна који пут. Преко 200 житеља општине Владимирци у братском саосећању понело је завет на незаборав:
И житељи наше општине су у погрому августа месеца који памти каму Олује збрињавали невољнике. Преко 3000 је у пролазу до уточишта боравило на територији наше општине, док је око 1000 остало да живи и доприноси бољитку. Дирљив је био сусрет оних који воле своју Србију и присећања на те дане када се једва утекло од пошасти у колони а многи остали и без својих најмилијих. Осећај заједништва и свечана димензија окупљања учинила нас је у Бусијама и већим и истрајнијим да останемо то што јесмо, зборио је видно дирнут виђеним председник општине Владимирци Горан Зарић.
А и на путу до окупљања те на парастосу и пратећим садржајима избегли и њихови потомци су се присећали тих дана у којима су збрисани у незапамћеном погрону. Ишли су и ове Благе Марије да се поклоне великанима али и преживелим логорашима и прикосно заветују на вечно памћење које млађима остављају у аманет.
А у повратку својим домовима осетили задовољство што су са напаћеним народом поделили бол за жртвама. Испуњеност је красила оне који су походили овај величанствени скуп и срећни што су били део колоне српства која је на Благу Марију засијала на Бусијама.
С.К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa