Инфо

26. август 2021.26. авг 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

В.Д. ДИРЕКТОРА ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ШАБАЦ, БРАНКО ВУЈКОВИЋ

Без масовне вакцинације не можемо победити вирус

У Mачванском управном округу тренутно 2.000 особа примило трећу дозу цепива. Најбитније вакцинисати првим дозама што већи број популације. Без масовне имунизације нема победе над Короном
Стручни комитет за имунизацију на састанку одржаном 21. јула, донео је препоруке за примену треће “бустер” дозе вакцине против Ковида 19. Препоруке су настале на основу закључака до којих је дошао тим стручњака разматрајићи анализе Светске здравствене организације, искуства земаља из окружења, као и других земаља које су увеле трећу дозу вакцине.

-Показало се да две дозе нису довољне у овој ситуацији, а не као што антиваксери тврде да би се вршио неки експеримент над људима. Против хепатитиса Б вакцинација подразумева три дозе, чак и четврту код имунокомпромитованих пацијената, и нико за све ове године није постављао сувишна питања око тога. У случају Ковида, неопходне су прве две дозе, а трећа је препоручена код људи који имају слабији имунолошки одговор- истакао је в.д. Директора ЗЗЈЗ Шабац МСц др Бранко Вујковић и напоменуо да се “бустер” прима најмање шест месеци након друге дозе.

-Без обзира од којег су произвођача претходне две дозе, трећа доза је орепоручена особама са имунодефицијенцијама и стањима имуносупресије, примаоцима трансплатације коштане сржи и других органа, особама на хемодијализи и свима онима који живе са оваквим пацијентима. Потом, особама старијим од 70 година и особама страијим од 60 година уколико живе у установама социјалног становања, запосленима у здравственим установама и установама социјалне заштите, путницима у међународном саобраћају- набраја доктор Вујковић и додаје да трећу “бустер” дозу поред наведених категорија могу примити и све друге вакцинисане особе код којих је прошло шест месеци од друге дозе.
По речима доктора Вујковића тип вакцине је интересантно питање. Захваљујући медијима и друштвеним мрежама и овде су људи у недоумици. Да се не би губило превише времена на размишљање, његова препорука је да трећа доза буде од истог произвођача као и прве две.

-У Мачванском округу је тренутно 2.000 људи примило трећу дозу вакцине. У Србији је та бројка око 20.000. Пратимо развој ситуације и верујем да ћемо имати јасан став када се буду доносилеодлуке о евентуалним новим вакцинацијама. Уколико сте имали слабији одговор на Синофарм, онда можете трећу да примите Фајзер, али било коју да примите имунитет ће добро реаговати већ за неколико дана. Зато се и зове “бустер” доза, јер распаљује наш имунолошки систем. Са друге стране, када ћемо поново морати да се вакцинишемо зависи од тога како ће се сваки нови сој понашати- објашњава Вујковић, и подвлачи да је масовнија имунизација неопходна за победу над вирусом. Стање “пола пола” не води никуда.

-Држава је обезбедила довољно вакцина, сви вакцинални пунктови раде, а грађани увек могу да се обрате својим изабраним лекарима за консултације- истакао је доктор Вујковић и апеловао на све који се до сада нису вакцинисали да то учине, јер вакцином не штите само себе, већ и живот својих најближих.
Т.Т.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa