Инфо

26. август 2021.26. авг 2021.
ЈАЛОВИК СВЕТСКИ А НАШ
Одјеци 44.сазив Јаловичке ликовне колоније

ЈАЛОВИК СВЕТСКИ А НАШ

Селектор овогодишњег сазива видно импресионирана лепезом надахнућа коју нуди владимирачки крај истакла је да је ово њен други сазив а први је протекао без завршне изложбе и одушевљена је што ће ове године те изложбе бити. Овогодишњи сазив је по њеним речима специфичан по томе што су уметници могли да пробају и неке друге медије па су често сликари били вајари али и приређивали инсталације у простору
Уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и општине Владимирци и ове године окупили су се уметници из Београда, Новог Сада, Ваљева, Јагодине и Ноћаја да уз медијске инсталације, слике, дигиталну уметности и скулптуру наставе нит започету још давне 1978. године када су Милован Шујић и Зоран Симић визионарски створили културно дешавање препознатљиво у светским размерама.Овог лета Соња Јанков била је по други пут селектор сазива а уз њу у инспиративном јаловичком окружењу стварали су и Верољуб Наумовић, Милица Весић, Моника Сигети, Сенка Тривунац, Живана Мијаиловић и Вукашин Радушки.

Организатори колоније из Библиотеке ,,Диша Атић” били су потпора у сваком дану уз већ препознатљиву беспрекорну организацију. А у прилог богатој традицијије и посета колонији бројних мештана који су чак имали и креативне идеје.

Селектор овогодишњег сазива видно импресионирана лепезом надахнућа коју нуди владимирачки крај истакла је да је ово њен други сазив а први је протекао без завршне изложбе и одушевљена је што ће ове године те изложбе бити. Овогодишњи сазив је по њеним речима специфичан по томе што су уметници могли да пробају и неке друге медије па су често сликари били вајари али и приређивали инсталације у простору. Углавном инспирисани Јаловиком и богатом колекцијом радова из ранијих сазива стварали нека нова дела инспирисана селом. И да не остане све у стварању нових дела истакла је да ће Јаловик памтити и први пут по јахању коња коњичког клуба Бежанац.

Милица Васић је додала да је уз сјајну комуникацију и опуштеност у раду донело лепоту у процесу рада па је изашла из оквира медија урадивши инсталацију,, 015” али и инспирисана победом ватерполиста на олимпијским играма дошла до нове инсталације. Кући одлази задовољна што је била део овог сазива са осећајем да је живела у Јаловику.

Живана Мијаиловић се бави цртежом али је пожелела да се искаже и инсталацијом од материјала сакупљених у селу са органским пореклом.



Вукашин Рдаушки имао је задовољство да ради са материјалима из свакодневног живота а списи из МЗ Јаловик дали су му идеју да уради просторну инсталацију која је сама по себи сцена која у току стварања за материјал има перје као једно од надахнућа младog аутора.

Током трајања овогодишње ликовне колоније одржана и дечја ликовна колонија чији је рад водила Ана Гемаљевић, професорка ликовне културе. Преко четрдесеторо талентоване деце деце су узела учешће у раду. Они су се кроз дружење и стварање са сликарима упознали са новим техникама и материјалима који нису заступљени у школском програму. Изложба радова насталих за време дечје колоније уз пригодан програм одржана је 13. авгусата у дворишту школе у Јаловику.

Завршно вече са изложбом радова који су настали у специфичној симбиози села и уметности, а за време

43. и 44. сазива Јаловичке ликовне колоније одржано је 16. августа. Уз присуство значајног броја посетилаца, љубитеља уметности и пријатеља колоније уметници су изнели утиске о свом боравку у Јаловику, исказали захвалност мештанима Јаловика на гостопримству и организатору колоније који им је омогућио учешће на овогодишњем сазиву.
С.К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa