Инфо

26. август 2021.26. авг 2021.
"Глас Подриња"

"Глас Подриња"

ПОКРЕНИ СЕ... (8)

Образована, самостална и успешна жена

Колико смо као друштво одмакли у погледу родне равноправности? Да ли је питање једнакости полова само или и питање језика? Каква је ситуација на територији Мачванског округа на ову тему? Ко су жене које су успеле да се остваре на свим пољима, на које су препрека наилазиле и шта им је причињавало највећу сатисфакцију на путу успеха? Ово су нека од питања на које ћемо покушати да одговоримо серијом текстова у оквиру рубрике Покрени се, подржане од стране Министарства културе и информисања Републике Србије
Већ у првих неколико наставака серијала текстова “Покрени се...” дошли смо до закључка да жене данас могу све. Без обзира на средину из које су поникле, временске и друштвене контексте који су их кроз развој и образовање дефинисале, наше саговорнице су успеле у свим својим намерама и пронашле пут до самооостварења у свим сегментима живота.
Низ успешних настављамо разговором са градским правобраниоцем града Шапца, Горданом Дражић. Функција је тенденденциозно остављена у мушком роду, јер је Дражићка један од добрих примера који сведочи да начин на који нешто именујемо одлази у други план, уколико је именовано само по себи аутентично, одише снажном енергијом и знањем.

Женски колектив
Шабац има градску правобранитељку, али је у складу са нашом темом битно напоменути да Гордана Дражић има и заменике. Тачније две заменице, јер су и на овим позицијама жене.
-Као женски колектив добро радимо и остварујемо добру сарадњу са колегамакоји су носиоци других јавних функција. Равноправност и уважавање су циљ којем тежим у сарадњи са колегама, како би се постигао успех- каже Гордана Дражић.


Рођена је Шапчанка. Бивша гимназијалка завршава у року Правни факултет у Београду. Пословни пут наставља у Основном јавном тужилаштву у Шапцу, Министарству правде, МУП-у Републике Србије, а данас је, као што смо већ навели, на функцији градске правобранитељке. Удата, мајка једног дечака којег учи да сви без обзира на пол заслужујемо иста права и могућности.
Посебно значајно за нашу причу је да је Дражићка 2004. године била члан Савета за равноправност полова при Влади Републике Србије. По њеним речима током свих ових година положај жене у српском друштву је осетно поправљен, да би недавно усвојен Закон о родној равноправности дошао као круна вишегодишњег деловања.
- Доношењем Закона о родној равноправности, створен је институционални оквир за остваривање и унапређивање родне равноправности и спречавање свих облика родно заснованог насиља, насиља према женама и насиља у породици- изјавила је Гордана Дражић за “Глас Подриња”.

У Шапцу се женски глас чује
-Град Шабац је град који веома уважава родну равноправност- каже градска правобранитељка и аргументује:
- Жене су се избориле, има нас свуда. Налазимо се на веома битним функцијама у граду. Равноправно смо заступљене у законодавној, судској и извршној власти. Конкретно у шабачкој Градској управи жене су у већини на руководећим местима као начелнице одељења и шефови одсека. Такође, жене се налазе на руководећим местима у установама културе и јавним предузећима. С тим у вези, мислим да смо створиле одличну могућност да се наш глас у овом граду чује.
Дражићка каже да је и статистички број запослених жена у односу на број запослених мушкараца у Шапцу већи него у другим српским градовима и општинама.
-Проценат веће запослености жена доводи до њиховог финансијског оснаживања, што повећава и степен њихове равноправности са мушкарцима- истиче Гордана и додаје да се у нашем граду ради на едукацији жена у смислу указивања на њихова права и са циљем смањења насиља у породици.

Подршка породице темељ успеха
Оно што научимо у детињству дуго нас одређује. Породично васпитање и вредности налазе се у сржи наше личности и даљих односа према свету. Јака родитељска подршка, али и снажна партнерска сарадња и уважавање су делови слагалице сваког успеха без обзира на пол.
-Одрасла сам у породици у којој је постојао равноправан однос између мајке и оца. Начин на који су се они једно према другом односили, у многоме ме је дефинисао. Родитељи су ми допуштали право избора и подржавали у свим битним животним одлукама. Сама сам бирала школу, професију, послове, породицу. Остварена сам као мајка и сматрам да је то најбитнија улога жене. Свом сину преносим љубав и васпитање које сам добила од својих родитеља и васпитавам га да нема предрасуда заснованих на роду. Учим га да поштује различитости и изборе других- објашњава Дражићка и у истом духу додаје:
-Породица је стуб друштва. Сматрам да жене морају много више да раде и да се кроз професију доказују да би успеле, али да је тај пут још тежи уколико немају подршку у породици. “Жене никада не могу да постигну тако значајне успехе у животу као мушкарци, јер немају супругу која ће их посаветовати”, рекла је чувена добитница Оскара MacLine. Слажем се са њом и још једном констатујем, да жена уколико довољно жели и има адекватну подршку породице може да оствари све.

Истрајте на путу успеха
Најснажније Дражићкино уверење је да жена треба да буде образована, самостална и успешна. Одувек је имала визију друштва једнаких шанси, права и могућности. С тим у вези, неким младим нараштајима поручује да не одустају од својих циљева и истрају на свом путу ка успеху.
-Окуражите се и покрените се. Верујте да у сваком тренутку имате снаге да се изборите за оно што вам припада- поручује градска правобранитељка.
Т.Т.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa