Инфо

26. август 2021.26. авг 2021.
182 године општине Коцељева
НА ПРЕОБРАЖЕЊЕ ГОСПОДЊЕ ПРОСЛАВЉЕН ДАН ОПШТИНЕ

182 године општине Коцељева

У поздравној речи председник општине Душан Илинчић изјавио је да је симбол 19. августа преображај од старог ка новом, од доброг ка бољем те да се то највише огледа у постигнутим резултатима локалне самоуправе. Набрајајући реализоване и планиране инвестиције, председник општине Душан Илинчић истакао је да је највећа појединачна инвестиција, чија реализација је у току, реконструкција, изградња и доградња ПУ “Полетарац”
Пршлог четвртка општина Коцељева обележила је 182 године постојања. Преображење Господње се као Дан општине слави од пре 14 година уместо дотадашњег 23.септембра, Дана ослобођења у Другом светском рату. У присуству гостију и грађана у четвртак је у сали Дома културе одржана свечана академија.
У поздравној речи председник општине Душан Илинчић изјавио је да је симбол 19. августа преображај од старог ка новом, од доброг ка бољем те да се то највише огледа у постигнутим резултатима локалне самоуправе.
Набрајајући реализоване и планиране инвестиције, председник општине Душан Илинчић истакао је да је највећа појединачна инвестиција, чија реализација је у току, реконструкција, изградња и доградња ПУ “Полетарац”.
–Такође, једна од великих инвестиција, која је почела у 2020.а настављена у 2021.години, у циљу бољег и квалитетнијег водоснабдевања на територији наше општине, јесте улагање у проширење водних капацитета и резервоара од скоро хиљаду кубика у месној заједници Свилеува. Вредност инвестиције је око сто милиона динара а средства су обезбеђена из буџета општине Коцељева- рекао је Илинчић и открио да ће због сушног периода бунар у Градојевићу пустити у експлоатацију за техничку воду.
Он је подсетио и на радови у зонама водотокова и поручио да локална самоуправа заједно са Водопривредом Србије и даље чини све што је у њиховој моћи да насеља у општини заштити од потенцијалних поплава.
–Урађено је доста у протеклој години на Лукинцу, притоци Тамнаве, који је 2019.године поплавио део Коцељеве. Вредност инвестиције је 80 милиона динара. Урађен је и километар регулације Раснице а вредност ових радова била је око 100 милиона. Такође су радови завршени и на Тамнави, низводно од регулисаног дела, у дужини од око пола километра- истакао је председник коцељевачке општине и најавио нове радове у овој, али и у другим областима.
Једна од њих је уређење самог седишта општине, те ће тако ускоро почети реконструкција парка испред зграде Дома културе.
–Такође, у наредном периоду нас очекује и решавање постојеће зелене пијаце. Изградићемо на постојећој зеленој пијаци нови објекат затвореног типа, који ће служити за продају производа током године као и у сврху Фестивала зимнице- објаснио је Илинчић који је још једном истакао одличну сарадњу ове локалне самоуправе са републичким институцијама и министарствима и нагаласио колико је за Коцељеву важно свакодневно залагање народног посланика Верољуба Матића које је, како каже, резултирало реализацијом великог броја инвестиција у овој општини.

ПРИОРИТЕТИ ОСТАЛИ ИСТИ
Присутнима се обратио и Верољуб Матић, народни посланик у Скупштини Републике Србије и председник Скупштине Општине Коцељева који је оценио да се политика ове локалне самоуправе и њеног руководства није мењала још од 2004, те да су приоритети остали исти.
–Мислим да се то показало исправно и да је наш приоритет био развој општине, напредак, развој привреде и запошљавања, а самим тим, уз привреду и све остало расте- сматра Матић.
У свом говору акценат је ставио на будуће привредне инвестиције и саопштио да ће веома брзо почети изградња електране на био-гас на локацији у Свилеуви, недалеко од Коцељеве.
–То је једна сјајна ствар и једна од најкапиталнијих инвестиција, можда не по свом обиму, али по свом значају свакако. Такође, ових дана требало би да се стави у погон, односно већ је направљена млекара у Зуквама. За почетак је планирана производња сирева, кајмака...и ту нас очекује запошљавање. Надамо се новом запошљавању и у области конфекције, након проширења постојећег погона. Стављање у функцију фабрике пиротехнике где мислим да је до сада највећи проблем био у власничкој структури, јер су били мањински власници. Сада се то изменило јер имамо већинског власника уз мањинске и надамо се да ће се то покренути- изјавио је посланик.
Матић је оценио да је привреда овог краја шаренолика те да добро функционише и да готово нигде нема већих проблема.
–Постојећа привреда се шири, проширује, запошљава и са већ поменутим инвестицијама које су сигурне, а поред њих воде се разговори и са одређеним потенцијалним инвеститорима. За овај крај сигурно је најбоља она инвестиција чија је сировинска база везана за пољопривреду- закључио је народни посланик.
Коментаришући образовање у свом обраћању подсетио је да су готово сви школски објекти на подручју коцељевачке општине реконструисани, сем у Дружетићу и Баталагама, те да школство добро функционише као и да је постојање средње школе битно јер чини место младим, а без младости Коцељева не би била иста.
–Чини ми се да, када је реч о вртићу, да се догађа нешто што је најзначајније од када сам овде, тај објекат који правимо. Јер, најзначајније је да ти млади имају најбоље могућности за раст и развој. А то је објекат који правимо изнова са капацитетом да прихвати сву нашу децу која хоће да иду у обданиште, па чак и са стране уколико буде било места. То је нови објекат из темеља са једним малим делом који је прављен 2010.и са комплетно новим намештајем. Добићемо нешто што је веома значајно и та установа нам је једна од најбољих у Србији по свом раду- напоменуо је Матић.
Међу значајне инфраструктурне инвестиције убраја и изградњу и реконструкцију канализационе мреже са пречистачем у три насеља ове општине.
–Ми имамо канализацију која је рађена тако како је рађена дуги низ година, првенствено у Коцељеви, која функционише и има одређених потешкоћа, али основни проблем је што немамо пречистача, што у Тамнаву пустамо практично фекалну канализацију и то није добро. Али, многи градови уз Београду немају пречистач, па га нисмо ни ми имали. Зато је за наредну годину, уз велику помоћ државе, планирано да се ради канализација са пречистачем у Коцељеви, у Драгињу и Доњем Црниљеву. Биће урађена нова канализација за делове насеља који немају мрежу, да се искоригује тамо где не функционише у најбољој мери и наравно, колектор са пречистачем- објаснио је Матић.
Он је говорио о доброј сарадњи са државним органима и надлежним министарствима и подржци локалној самоуправи када је реч и о другим стратешким пројектима од велике важности за грађане, попут водоснабдевања са изворишта Стубо Ровни и изградње регионалне депоније “Каленић” на Убу.
–Ко буде имао здраву пијаћу воду тај има перспективу опстанка и развоја. Ми се трудимо да то обезбедимо. Да обезбедимо садашњост и будућност. За сада имамо одређене капацитете и та вода нам је квалитетна. Ипак, то је бунарски систем водоснабдевања и наравно да нема тај капацитет да снабде све оне који желе да имају воду. И зато смо се покренули заједно са државом и ушли смо у програм водоснабдевања из акумулације Стубо Ровни и то иде својим током- поручио је председник СО-е Коцељева и народни посланик и додао да се све ради у циљу побољшања стандарда грађана у општини те да крилатица “Коцељева, лепо место за живљење” тек добија прави смисао.
–Све ово не би било могуће да није добре сарадње са државом, председником државе Александром Вучићем, са Владом, министрима, републичким институцијама, са инвеститорима и свим битним учесницима и људима. Без те помоћи, са нашим капацитетима, све ово не би било могуће реализовати за хиљаду година што смо урадили и што ћемо урадити и ја сам захвалан држави на подршци- рекао је Матић који је додао да Коцељева настоји да негује добру сарадњу са окружењем, те да без обзира на спорадичне негативне коментаре, општина не може живети као јединка.
–Све околне општине поштујемо и радујемо се њиховим успесима. Ако напредују други, напредоваћемо и ми. Ако ми идемо напред и они ће уз нас. То тако треба да се схвати- сматра некадашњи председник коцељевачке општине.
Говорећи о изазовима са којима се суочава не само ова локална самоуправа, већ и Србија, Матић је навео наталитет.
–Старимо, мало се деце рађа. Нико неће да роди дете ако нема услова за његов раст и одгоj. Све што смо радили и што радимо заједно са вама је у ствари стварање бољих услова за боље функционисање и живљење и веће рађање. Само са тиме можемо напред- закључио је Верољуб Матић.
В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa