Инфо

26. август 2021.26. авг 2021.
на крају олакшање (фото: сајт РСС)

на крају олакшање (фото: сајт РСС)

РУКОМЕТ: ЕП ЗА КАДЕТЕ

Спас у последњи час

Србија изборила опстанак у А дивизији. Шапчани важан део на крају оствареног циља. Остао је жал за бољим пласманом. Три победе и четири пораза укупан учинак
Кадети Србије успели су да се спасу потпуног краха и елиминације у Б дивизију ове категорије међународне рукометне сцене. После низа од три узастопна пораза, изабраници нашег суграђанина Ђорђа Теодоровића, међу којима су важну улогу играла три играча Металопластике, остварили су две победе у борби за пласман од 13. до 16. места и опстали у елити.

После неупеха против Исланда и мининалног пораза изгледало је да Србија ипак не би требало да има проблем у мечевима са Израелом и Мађарском, где би победе донеле опстанак већ онда. Уместо очекиваних победа уследила су два пораза. Израелци су славили 35:28, неочекивано убедљиво, а потом су проблеме и страх увећали Мађари победивши дан касније Србију 31:26. У бледом издању „црвених“ Вукашин Антонијевић се истакао са по три гола у оба меча, док је по један постигао Филип Миловановић. Матеја Додић се није уписивао у стрелце.

Припреме сениора
Док су кадеткиње најпре, а потом и кадети играли Европска првенства, сенироске поставе шабачких клубова су стартовали припреме и одиграли прве припремне мечеве.
После два пораза Металопластика је забележила прву победу савладавши Градачац у Шапцу 34:23, док је Медицинар након пораза у Крагујевцу, од вицешампиона, победио Војводину 33:20.


Преостале су две утакмице и максимални императив, један пораз, било у првој, било у другој утакмици значио би елиминацију. Ипак, пронашли су наши репрезентативци снагу. Савладавши Аустрију 33:27 дали су себи још једну прилику за спас, а онда су се последњег дана Шампионата реванширали Израелцима победивши их 27:25. Додић је у два одлучујућа меча постигао три гола, Миловановић два, Антонијевић пет.

-Нисмо учинили много, 13. место апсолутно није за понос, али ако је ишта било важно на крају да се извуче, а то је останак у А дивизији. Тако да имамо прилику да и ова генерација, као и генерација испод ње могу да се такмиче са најбољима, а то је оно што је пресудно за напредак српског рукомета који је већ дуго у запећку и ови резултати нису случајни. Мора се направити мало бољи систем, Рукометни савез је на путу да га направи – рекао је Теодоровић по завршетку меча са Израелцима.



Србија је на крају 13. у Европи, најниже место које обезбеђује опстанак. Шампион Европе је Немачка, вицешампион Хрватска, Шпанија је трећа, а четврто местоје освојила Словенија, коју је, интересантно, Србија убедљиво победила у групи 36:30. Из А дивизије испадају: Аустрија, Русија и Израел, а мењају их: Пољска, Северна Македонија и Румунија.

Збирно „пластичари“ су имали: Антонијевић 21 гол на седам мечева, Додић 16, док је Миловановић 14 пута погађао.
Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa