Инфо

26. август 2021.26. авг 2021.
лидер на путу до шпаније: а. мушицки (фото КСС)

лидер на путу до шпаније: а. мушицки (фото КСС)

КОШАРКА: АНДРЕЈ МУШИЦКИ

ПРВИ АСИСТЕНТ И „КРАДЉИВАЦ“

Освајањем Челенџера Србија се пласирала на Светски куп наредног лета. Шапчанин Мушицки, први плејмејкер. Најбољи „крадљивац“ Европе и први асистент турнира. Медаља циљ у Шпанији
Кадетска кошаркашка репрезентација Србије освајањем Челенџера у Новом Саду обезбедила је, не само златне медаље, већ и пласман на Светско првенство узраста до 17 година, наредног лета, у Шпанији. Значајан допринос на стази успеха кадета дао је Шапчанин, актуелни члан Мега Сокербета Андреј Мушицки, први плеј репрезентације у Новом Саду.

ФИБА је одлучила да услед нестабилне епидемиолошке ситуације откаже сва међународна такмичења за млађе категорије и уместо њих организује тзв. „челенџере“ где ће репрезентације одржавати форму и обезбеђивати наступе за наредно лето. Један од три ФИБА челенџера за узраст кошаркаша до 16 година, из категорије квалификационих за Светско првенство до 17 година 2022, организовала је Србија. Шест репрезентација угостио је Нови Сад. Такмичење у „Неопланти“ било је најбројније од сва три. Наша репрзентација је остварила пет победа у пет мечева. Победили су редом: Чешку 83:52, Израел 80:74, Белгију 76:48, Словенију 78:73 и Турску 82:68.

Шапчанин Андреја Мушицки и Никола Топић су чинили првобитно тандем, али је повреда Топића већ на старту Андреју наметнула улогу првог организатора игре. Просечно је на терену провео нешто више од 24 минута, на сваком мечу се уписивао међу стрелце, асистенте, доминирао је у украденим лоптама у дефанзви. Потоњи сегмента га је довео на првом место, не само турнира у Новом Саду, већ и читавог челенџера (девет такмичења) за узраст до 16 година, док је први асистент такмичења у Србији.

-Тежак турнир, свака утакмица изазов на свој начин иако смо имали максималан учинак. Током припрема су се повредила три играча, у првој смо остали без капитена, било је ситних повреда и практично смо имали највише десет играча у ротацији сваку утакмицу. Најтеже је било, очекивано, против Словенаца, али смо заслужено победили, јер смо и у дербију били уморни, дан паузе је мало када је екипа преполовљена повредама. Ипак, све то успех чини још већим – истиче Мушицки.
Пресудио је, уверен је суграђанин, квалитет и менталитет.

-Поседујемо јасно велики квалитет, али генерацију краси и изузетан менталитет победника. Имамо карактер бољи од свих ривала са којима смо играли. Уз добру атмосферу у екипи, у збиру добијамо састав који може много чак и када друге околности не иду на руку.

Наредни репрезентативни изазов је Светско првенство у Шпанији где ће наступити иста генерација наредног лета.

химна као ода победи: фото КСС


-У Аликантеу је апсолутно циљ медаља. Уз наравно Америку, за коју нема потребе објашњавати колико је снажна у кошарци, конкуренти су нам и Шпанци. Увек имају изузетне генерације, домаћини су, требало је да наступе на „челенџеру“ у Бугарској, али су одустали од учешћа због Ковида, но свакако као домаћини играју Светско првенство.

Андредј је поникао у школи ОКК Шапца, потом одлази у Словенију где игра у млађим категоријама Копера, а по повратку у Србију наступа за Мега Сокербета. После репрезентативних враћа се клупским обавезама.

-Следи нам тешка сезона, немамо притисак великих резултата у клубу, али ја волим да себи наметнем високе циљеве. Очекују у Меги од мене да будем водећи међу кадетима и морам да покажем да заслужујем место лидера, а циљ ми је да се изборим и за наступе у јуниорској селекцији. Услови у којима радимо су изванредни, нисам имао такве до сада, све што је неопходно за рад имамо од простора до стручног рада на високом нивоу и од нас зависи колико ћемо се исказати у најјачој конкуренцији.
Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa