Инфо

26. август 2021.26. авг 2021.
погачар и роглич (фото: А. П.)

погачар и роглич (фото: А. П.)

ЗАНИМЉИВОСТИ: БИЦИКЛИЗАМ

Чуда из Словеније

Три најстарије, најпознатије и најзначајније бициклистичке трке у сезони су Giro d’ Italia (стара 104 година), још чувенији Tour de France (постоји од 1904), да би позно лето протекло у знаку la Vuelta (у току је 76. издање). Име и традиција које они носе изместиле су их из сфере спортских манифестације у део опште културе и информисаности. Импресивно звучи да су актуелни власници победничког знамње у две од три велике трке Словенци. Двоструки узастопни на „Туру“ је млади Тадеј Погачар (рођен 1998. године), док је у Шпанији близу трећег узастопног коначног тријумфа Примож Роглич (1989). Претходне, 2020. године, поменути су остварили двоструки тријумф у Француској, томе треба додати да је Роглич овог лета постао олимпијски шампион на појединачни хронометар, док је Погачар освојио бронзу. Осим њих двојице имају Словенци још неколико возача међу најбољих 50 у свету.

-О Словенцима можемо говорити као бициклистичким чудима. Много фактора је довело да буду овако успешни. Они су спортска нација, уз улагања у, код њих постоји дуга традиција нашег спорта и култура вожње бицикла, од Љубљане, до најудаљенијих засеока, од деце до најстаријих. Аутоматски то подстиче интересовање, љубав ка спорту, следе улагања оних који имају, то даје резултате који подижу популарност, интересовање најмлађих за тренинге и тако се ствара перпетум мобиле – појашњава „словеначко чудо“ наш суграђанин и вероватно најбољи српски бициклиста свих времена Саша Гајичић.
Погачар је један вид чуда са потенцијалом да надмаши најбоље свих времена.

Србија далеко од највећих
Наш саговорник је један од само двојице српских возача који су наступали на некој од три велике трке. Почетком века Гајичић је возио популарни „Ђиро“, док је Краљевчанин Александар Никачевић возио Вуелту у истом периоду.
-Бициклизам је скуп, потребна су велика улагања којих код нас нема. Нас двојица смо били далеко од неких битних резултата на ове две трке, за европске стандарде је то просек, а нажалост тренутно далеко за друге из Србије. Тренутно нису велики изгледи да ускоро имамо неког ко ће и наступити на некој од трка гранд тура – наводи Гајичић.


-Тадеј има тек 22 пуне године и већ два Тур де Франса освојена, што је невероватно. Не само да сигурно осваја, него доминира снагом, контролом ситуације и има све предиспозиције да надмаши оне највеће Индураина, Хиноа, Армстронга.

Јединствени вид подвига су успеси не тако младог Роглича који био нада у другом спорту.

-Био је нада словенчких скијашких скокова, али је доживео тежак пад, постоји чак и снимак на јутјубу. Један од најзначајнијих лекара, специјалиста спортске медицине у Словенији, др Милић уочио је да Примож има невероватне предиспозиције за бициклизам. Каријеру је буквално започео пре девет година, а пет му је требало да победи у етапи Тур де Франса. У његовој вожњи је приметан недостатак „бициклистичке азбуке“, тактичког знања, међутим невероватни физички предуслови и спортска интелигенција га издижу изнад других – приближава нам Гајичић.
Д. Б.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa