Инфо

2. септембар 2021.2. сеп 2021.
МАРКО МАРКОВИЋ

МАРКО МАРКОВИЋ

ШАПЧАНИН МАРКО МАРКОВИЋ, ГЛУМАЦ И СИНХРОНИЗАТОР

НЕСВАКИДАШЊЕ ВАРИЈАЦИЈЕ У ТОНУ

Његову вишегодишњу каријеру обележило је преко пет хиљада ликова из цртаних и играних серија и филмова којима је позајмио свој глас
С обзиром да је одувек желео да се бави баш синхонизацијом, пореклом шапчанин, глумац и синхронизатор Марко Марковић је за време похађања Академије уметности, посебну пажњу посветио дикцији. Убрзо након дипомирања уследило је његово прво снимање за студио Призор. Био је то серијал The Amazing Spiderman, где је добио прилику да глас позајми ликовима као што су J.J. Jameson и Eddie Brock. Осим тога, за Призор је синхронизовао ликове највећих остварења јапанског студија Гхибли као што су филмови Спиритед Ањаy, My Neighbour Totoro, The Cat Returns.

Захваљујући таленту и увежбаности, Маркове гласовне могућности не престају да изненађују. У бројним серијалима приметне су варијације у тону које користи за различите карактере. Такав је случај и са Какасхијем, Orochimaruom и Itachijem, ликовима из код нас веома популарног Нарута.

-“Пратим оригинал и трудим се да га верно пренесем, осим ако редитељ не захтева другачије”, каже Марковић. Као посебно драге улоге издваја чувеног Mickey Moyse-а и Духа из Аладина. О њиховом укупном броју, одавно је изгубио рачун.

Познато је да светом влада “вечити рат” између титлованих и синхронизованих издања и спор о њиховом квалитету. Марко на то има разуман аргумент: “Синхронизације се раде за млађу публику која не може да чита титл. Увек погледам обе верзије и углавном уживам у оба случаја.” Посебност сваког оригинала не умањује одлична синхронизација. Код одраслих се избор своди на лични укус и преференције.
Када је реч о квалитету садржаја који се данас пласира деци, све чешће изостају речи хвале.

“Новоустановљени језикотворци који инсистирају на искривљеним акцентима и теме које се користе у маркетиншке сврхе, убијају дух цртаних филмова на којима су одрастале раније генерације”, тврди Марковић. Оно на шта би требало скренути пажњу јесте одговорност родитеља који се не смеју крити иза овог проблема.

Собзиром да број Маркових улога из године у годину расте и да су међу њима легендарни ликови свих времена, може се рећи да је он један од врхунских у свом послу.
Мина Ђукић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa