Инфо

2. септембар 2021.2. сеп 2021.
ФОТО: ipttc.org  Гаел Марциоу

ФОТО: ipttc.org Гаел Марциоу

ПАРАОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ 2021

НЕДОСТАЈАО КОРАК ДО МЕДАЉЕ

Четвртфинале кобно за Митра Паликућу. Савладани велики ривали. У најјачој групи освојио прво место. Лош дан против Озтурка. Екипно елиминација на старту. Четвртфинале зауставило многе
Нажалост Митар Паликућа није остварио сан о другој олимпијској медаљи, иако је наступом показао да припада самом врху стоног тениса, један лош дан, можда и један поен коштали су на последњем искораку ка одличју сјајног човека и спортисту. Како увек тежи највишем, из Токија се враћа разочаран, но оно што је пружио у четири сингл дуела и једном дубл окршају је било квалитетно и вредно пажње, иако је сада остало без награде.

Жреб је Паликућу сврстао у тешку и уједначену групу Ц, класе пет Параолимпијских игара. Очекивали су га дуели са старим и познатим ривалима, Томасом Урхаугом из Норвешке, противником са којим се често сусретао у каријери и Мауром Деперголом из Аргентине. У свом првом дуелу је после преокрета и можда најбољег дуела прве фазе победио Урхауга 3:2 освеживши сећање на успех од пре пет година у мечу за треће место против истог противника. Неколико часова касније је лако и убедљиво победио Аргентинца 3:0 и тако је наш репрезентативац обезбедио прво место у групи пред четвртфинале. Промена у односу на Рио је мањи број учесника, и одлука да нема меча за треће место, те је полуфинале значило и медаљу.

Кобно четвртфинале
У Бразилу су стонотенисери освојили четири одличја на Параолимпијским играма, а у Јапану као да је четвртфинале постало проклетство. Осим Митра Паликуће, на корак од медаље су застали одликаши од пре пола деценије, шампионка Борислава Перић Ранковић и Нада Матић, обе у класи четири, односно Ана Првуловић у класи два. Горан Перлић је елиминисан у осмини финала.
Шансу за медаљу Матиће и Перић Ранковић сачувале су у екипној конкуренцији, ,у тренутку настајања овог текста очекивао их је меч против Швеђанки у полуфиналу.


Дан касније, на супротној страни стола чекао га је репрезентативац Турске Али Озтурк. Он је имао специфичну групу у којој му је мало ко давао реалне шансе да се супротстави једном од главних фаворита за титулу и каснијем шампиону, Баусу из Немачке. Ипак, шокирао је многе када је повео 2:0, но Баус је успео да преокрене резултат , слави 3:2 и постави Озтурка пред императив победе. Ипак Зенати из Египта није био тежак такмац и Али је обезбедио друго место.

Вероватно кључни период за комплетан исход четвртфиналног дуела био је први сет. После система поена за поен, Озтурк је показао да је у одличној форми, створио је предност обезбедивши себи две сет лопте при резултату 10:8. Митра краси, уз квалитет и велика ментална снага. Одолео је ривалу у налету, изједначио на 10:10. У дугој размени за 11. поен, срећа је погледала противника, освојио је поен и до краја обезбедио предност од 1:0 (13:11). Узвратио је убедљивом игром у другом сету Паликућа, изједначио (11:8), међутим, жаркогнски „није га хтело“ у наредна два сета што је квалитетни Озтурк искористио (11:7, 11:6).

стонотенисерска репрезентација у јапану (фото: krilasevera.rs)


-Хвала свима на подршци,што сте били уз мене све ово време, не знам шта бих рекао у овом тренутку. Наравно тешко је али проћи ће. Идемо даље. Победе и порази то је спорт. Медаље ме чекају код куће, моја деца и породица и пријатељи – истакао је Митар после пораза.

Озтурк је поражен у полуфиналу од двоструког узастопног шампиона из Кине Нингнинга, док је Баус место у завршној борби обезебдио против дебитанта, младог Спивија Хантера из Британије. Бронза је подељена, а Баус је стигао до злата.

Екипна конкуренција
Шапчанин је заједно са Гораном Перлићем наступао и у екипној конкуренцији, класа 4-5. Ипак, ту су шансе биле знатно мање, јер је Перлић представник класе 2, а у осмини финала је Србију чекала Пољска где су оба такмичара представљала своју државу у класи четири.
Митар је у остварио победу над Зилком 3:1 (11:8, 11:8, 6:11, 11:8), обезбедио предност, али Перлић није имао реалне шансе да се супротстави Лису (0:3). У дублу Пољаци једнако убедљиви за крај такмичења у Токију.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa