Инфо

2. септембар 2021.2. сеп 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ПОТПИСАН УГОВОР О ИЗРАДИ ПРОЈЕКТНЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈУ ОПШТЕ БОЛНИЦЕ

Шабац заслужује модеран здравствени центар

“Све што је у склопу болничког круга биће реновирано и урађено” каже директор Опште болнице др Слободан Поповић. “Поштоваће се европски стандарди, узећемо најбоља искуства из окружења, гледаћемо потребе запослених и направити модеран здравствени центар који ће служити грађанима читавог Мачванског округа”, рекао је градоначелник Шапца Александар Пајић
Општа болница “Др Лаза К. Лазаревић” Шабац, Градска управа Шапца и грађевинска компанија “Сет” данас су у Градској кући потписали Уговор о изради пројектне документације за реконструкцију зграде Опште болнице. Пројектом ће бити обухваћен и Дом здравља “Др Драга Љочић” и две здравствене установе у будућности ће чинити обједињени здравствени центар.

-Ушли смо у програм Владе Републике Србије за обнову и доградњу објеката од јавног значаја из сфере здравства, социјалне заштите и просвете. Чекали смо да дође овај моменат. Градска власт у претходном периоду није имала довољно слуха, али никада није касно. Променом градске власти успели смо да брзо и ефикасно одрадимо јавни позив за понуђача за израду пројектне документације. Дошао је дан када је уговор потписан и крећемо у интензивне радове. Чека нас интензиван посао, а све у циљу унапређења здравствене заштите, рекао је др Слободан Поповић.

Према Поповићевим речима, најважније је да будући здравствени центар добије урбанистички, архитектонски, грађевински и технолошки ниво који је норматив у 21. веку. Идеја која долази из установе је да се направи болница под једним кровом и ламела Д која би хируршки блок спојила са новим, доградњом интернистичког блока од 6.000 метара квадратних и са зградом грудног и неурологије.

-То би био стационар где би, у приземљу био модеран ургентни пријем, односно мини ургентни центар. Поликлинички део би био спојен толим везама. Добили бисмо поликлинички део, односно амбулантни део са дијагностиком. Овај досадашњи павиљонски тип није био довољно функционалан и отежавао је рад запослених, а ишао је мало и на штету пацијената. Када је све на једном месту услуга је боља. План је да све собе буду трокреветне са тоалетом. Ићи ће се на све инфраструктурне радове и екстеријер и ентеријер, грејање на гас и обновљиве изворе енергије, климтизациони и вентилациони систем, водовод, канализација, телекомуникације, путни правци, пакринг места, прилази, улази... Све што је у склопу болничког круга биће реновирано и урађено, истиче др Поповић.



Директор Опште болнице гаји наду да ће врло брзо пројектна документација проћи ревизије, анализе, студије оправданости и Министарства здравља и Канцеларије за јавна улагања и ући у грађевински део. Искуства других установа које раде реконструкције на овај начин показују да се добија и медицинска опрема и уређаји који недостају.

-Захвалио бих се Влади Републике Србије која је обезбедила средства и Канцеларији за јавна улагања, као и Граду Шапцу и градоначелнику који је имао слуха за овај пројекат, рекао је др Слободан Поповић.
Градоначелник Шапца Александар Пајић оценио је овај дан једним од најлепших од када се налази на овој функцији.

-Ово је велики дан за град Шабац и шабачко здравство. Ми смо у буџету предвидели 50 милиона за овај пројекат, расписали јавну набавку и шабачка фирма “Сет”, на челу неколико привредника који су имали заједничку понуду, била је најповољнија и добила посао. Шабац је заслужио један модеран здравствени центар какав ће у будућности и имати. Ово је требало да се деси много раније. Жао ми је што нису искоришћене шансе у претходном периоду. Оно што је до нас ми радимо професионално. Доказујемо да сарадњом са својом државом, са Владом Републике Србије, Канцеларијом за јавна улагања можемо да сустигнемо друге локалне самоуправе које су у великој предности. Поштоваће се европски стандарди, узећемо најбоља искуства из окружења, гледаћемо потребе запослених и направити модеран здравствени центар који ће служити грађанима читавог Мачванског округа, рекао је градоначелник Пајић.
М.М.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa