Инфо

2. септембар 2021.2. сеп 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Caritas Шабац

Шест година Свете Софије

Први дневни боравак за особе са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама у Србији почео да ради у Шапцу пре шест година. Италијански модел имплементиран у Св.Софију данас следе у многим српским градовима. Током протеклог периода 65 корисника, а значајан део њих је дошао и до посла
Осмишљен по италијанском моделу заштите менталног здравља у заједници, Caritas-ов дневни боравак за особе са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама Св.Софија почео је да ради у Шапцу пре шест година. Током тог периода под окриљем Св.Софије боравило је 65 корисика. Данас их има 27, и са њима ради тим стручњака састављен од социјалних радника, дефектолога, неговатељица и медицинских сестара. Директор шабачког Caritas-а, Мирољуб Николић, каже даје поносан што један број корисника није остао у Боравку, него је нашао посао, јер је то податак који говори о успешности социјалне инклузије.

Од самог оснивања Caritas у овом подухвату има значајну подршку града и државе, док се искуства из Св.Софије примењују у бројним сличним услугама у другим српским градовима.

Поносни смо што после шест година можемо да кажемо да ова услуга функционише и живи у нашој средини


Тежак почетак, али смо показали да можемо
Италијански модел заштите менталног здравља у заједници подразумева деинституционализацију. Односно, предвиђа боравак корисника услуге у заједници којој припада и близину породице, а не изопштавање. По речима директора Caritas-а Шабац, увођење једне овакве услуге у нашу средину било је тешко. Требало се суочити са бројним непознаницама и предрасудама везаним за функционисање особа са тешким психијатријским дијагнозама. Међутим, дугогодишња пракса је показала да оно што добро функционише у Италији, Аустрији, Немачкој и код нас може да буде квалитетно спроведено у дело.

-Поносни смо што после шест година можемо да кажемо да ова услуга функционише и живи у нашој средини, и по изјавама корисника и чланова њихових породица видимо да заиста унапређујемо квалитет живота особа са менталним сметњама- изјавио је Николић.

рођенданска торта за кориснике и госте, Фото: Глас Подриња


Од почетне неверице до тога да се на недељном нивоу јављају организације које су заинтересоване да уче на примеру Св.Софије није прошло много времена. Под окриљем Caritas-а је у Богатићу покренута иста услуга дневног боравка у Св. Јовану, а њихове примере следе и дневни боравци у Сремској Митровици, Сомбору и другим српским градовима.

Подршка града и државе
Да би се једна оваква услуга успешно спроводила у пракси неопходна је добра подршка струке, али и градских и државних институција. По Николићевим речима, од самог почетка ова партнерска мрежа је јака, што је омогућило корисницима пуну подршку.

-Од првог дана имамо подршку града и државе. Дневни боравак је испунио стандарде које је прописала држава и добио лиценцу на пет година. Ове године та лиценца је обновљена, а такође је и кроз систем социјалне заштите на локалном нивоу ова услуга подржана- објашњава Мирољуб Николић, док градска већница за социјалну заштиту Јелена Милошевић износи мишљење да је дневни боравак Св.Софија добар пример инклузивне културе, те да овакве пројекте увек треба подржати.

-Ово је оно чему сви треба да тежимо. Да будемо суштински заједно. Да ови људи не живе поред нас, већ да буду део заједнице и да имају све услове. Caritas је у Св.Софији нашао начин да своје кориснике укључи у културне активности, спортске манифестације, радно их ангажује. Овакав рад чини да се осећају корисним и да припадају, а то су осећања која оплемењују сваког човека- истакла је Милошевићева и додала да је град Шабац препознатљив као пионир у различитим социјалним услугама социјалне заштите, да је град који предњачи у њиховом броју, али и буџету који се за њих издваја.

Струка: најбољи вид третмана хроничних душевних поремећаја
Психијатар Борис Јовановић истиче да је модел примењен у Св.Софији најбољи вид третмана психијатријских душевних премећаја. Као једну од повољности доктор Јовановић наводи и велику подршку у виду едукација коју је стручни тим окупљен око овог пројекта имао од италијанског Caritas-а, односно могућност стицања знања у најбољој светској пракси, касније прилагођеној нашим условима.

подршка града од самог почетка: Да будемо суштински заједно, Фото: Глас Подриња


-По Закону, психијатрија је једина грана медицине која се бави од превентиве, преко куративе до психосоцијалне подршке. То је дефинисано Законом јер је неопходно да људи који имају хронични душевни поремећај стално буду подржавани, па чак и приликом социјализације, јер је то директна борба против болести.

Болест нарушава њихово радно и социјално функционисање. Кроз оваква дружења и активацију корисника ми добијамо превентиву пропадања личности које овакве врсте поремећаја кроз године нарушавају. Лекови су само део процеса да неко дође до ступња функционисања кроз активацију и подршку. Следећи ступањ је подршка при запошљавању- истиче Јовановић и закључује да је ово једини ефикасни модел како овим људима помоћи и учинити их корисним за друштво, а не паркираним људима у појединим установама за трајни смештај.
Т.Т.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa