Инфо

2. септембар 2021.2. сеп 2021.
Мој обрачун са собом
ПРОМОВИСАНА ЗБИРКА ПЕСАМА „ТУЖНЕ БИОГРАФИЈЕ“ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

Мој обрачун са собом

На неки начин то јесте мој обрачун са самим собом и дотадашњим схватањима о свету у коме живим. Корекција самог себе. Због тога и јесте збирка настајала седам година
У башти Културног центра, недавно је представљена збирка поезије „Тужне биографије“ Ђорђа Богојевића из Шапца. После седам година паузе, песник се огласио новом, трећом књигом стихова која је изашла у издању Удружења за очување баштине „Дијак“ из Републике Српске.
Паузе су потребне за уметнике, често неопходне.

- Прву озбиљну песму написао сам у двадест првој години. Све песме које су настајале у раној фази, од 2009. до 2012. уобличио сам у збирци коју сам насловио „Улични јауци“. Другу књигу песама, „Огледала“, објавио сам две године касније. Сада бих сачекао да прође више времена, да сазрим, каже Ђорђе.

Но, увек је тако. Сви песници, бар они који су интроспективни, а надамо се да их није мало, жале због неких стихова који су некада објавили. Али, то је накнадна памет. Треба прихватити све своје фазе. И волети их, заправо себе од некада, младалачког и исхитреног. Рекли смо му то. Није се сложио.

- Дошао је период када сам критички почео да сагледавам све што сам до тада написао и када ми је постало јасно да много тога није било како треба. Због тога сам одлучио да не поновим исту грешку, да пишем на другачији начин и правим селекцију. И ево, ове године појавиле су се „Тужне биографије“.
Пресудни су, каже, били сусрети са познаваоцима поезије, разговори са њима, као и лично сазревање. Период од средњих двадесетих до 30-те године за њега је био кључни у спознаји света, другачији и интензивнији од свих претходних.

- Мени је детињство као формативни период јако важно и то се огледа у мојој поезији, али спознавање света, ако то није претенциозно рећи, јер велико је питање да ли ми познајемо свет онакав какав јесте, заокруживање је људског бића. „Тужне биграфије“ последица су мог суочавања са светом и начином на који сам се у том свету снашао.

Сви се суочавамо са светом онаквим какав је у нама, пре свега, са самим собом. Пронађемо начине па када престану да фунцкионишу, тражимо друге и онда поново у круг. О круговима је реч.

НЕМОЋИ
Сањам како играм шах са Непознатим.
Померам фигуре црне, никад беле;
и у том кошмару не могу да скратим
партије које ми црног краља деле.
Пробудим се, видим – цео свет у гротлу;
све су му рокаде краљева преселе.
Тад, склопивши очи, кажем свом животу –
ми смо две немоћи које су се среле.


- На неки начин то јесте мој обрачун са самим собом и дотадашњим схватањима. Корекција самог себе. Због тога и јесте збирка дуго настајала. Има тридесет седам песама, а при том је избачено исто толико. Судећи и по мишљењу других, сазрео сам у периоду између друге и треће збирке, успео да направим помак.

Када су у питању планови у вези са поезијом, Ђорђе каже да ће наставити у смеру у ком је кренуо, да је нашао свој израз. Када је о послу реч, ситуација је мрачнија, али није желео да говори о томе. Тек да поменемо да је дипломирао на Филозофском факултету у Београду на Одељењу за етнологију и антропологију 2012. Био је приправник у Народном музеју у Шапцу и кратко време радио у Међуопштинском историјском архиву.
Незапослен је.

- Просто нисам добио шансу. То је моја неснађеност у свету који је гласан, не умем да вичем и скрећем пажњу на себе.

Вешто је вратио разговор на поезију.

- Ову књигу сматрам својом првом правом озбиљном књигом, а њена промоција један је од најлепших дана у мом животу.

Професор Велимир Веса Кузмановић читао је стихове, а Бранка Тодоровић говорила о књизи.
Шездесетак посетилаца добило је „Тужне биографије“ на дар.

- Издавачка кућа није наплатила штампање, добио сам 75 ауторских примерака и све поделио.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa