Инфо

9. септембар 2021.9. сеп 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ОДРЖАНА ДЕВЕТА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА

Одговоран и озбиљан однос према буџету

“Извештај о буџету Града за првих шест месеци је изузетно позитиван. Јавна предузећа су остварила суфицит од 114 милиона укупно. Поносан сам на људе који су на челу ових предузећа”, рекао је градоначелник Шапца Александар Пајић. “Има довољно новца, он се користи онако како је на Скупштини изгласано. Буџет се пуни и више од планираног” рекао је председник Скуптшине Града Немања Пајић
Извештај о извршењу буџeта Града Шапца за првих шест месеци текуће године најважнија је тачка усвојена у четвртак, на 9. заседању Скупштине Града Шапца. Приходи су за пола године реализовани више од 50 одсто у односу на планиране.

Пред одборницима се нашло још 20 тачака дневног реда, између осталог и информације о степену усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања јавних предузећа за период од 1.01. до 30.06.2021. године.

-Извештај о буџету Града за првих шест месеци је изузетно позитиван. Кренули смо са буџетом ком је фалило 300 милиона динара на крају претходне године. Захваљујући помоћи Владе Републике Србије успели смо да завршимо ту годину без задуживања Града. Ове године, када се озбиљно и одговорно понашамо према средствима грађана, остварени приходи су за 477 милиона већи него приходи у истом периоду прошле године. На дан 30.06. имали смо на рачуну више од 1,1 милијарди динара. На крају године сигурно нећемо имати проблема. Буџет ће бити стабилан и у суфициту. Јавна предузећа су остварила суфицит од 114 милиона укупно. Само је ЈКП “Стари град” у дефициту нешто више од 11 милиона, али то предузеће је на крају претходне године имало губитак од 79 милиона. Поносан сам на људе који су на челу ових предузећа, рекао је градоначелник Шапца Александар Пајић.

Одборници су одобрили суфинансирање пакета грађевинских мера енергетске ефикасности. Како је објашњено, ради се о кредиту од 2019. године закљученим са Европском банком, где је Град задужен за 300 милиона динара.

Током расправе по првој тачки дневног реда за говорницу је изашао одборник Српске напредне странке Горан Мијаиловић који је изнео критике на рачун власти у Граду. Мијаиловић је изнео да није задовољан односом Градске управе према медицинским радницима у који су радили у црвеној зони током пандемије. Наиме, на претходној седници он је изнео предлог да им Град на неки начин искаже захвалност и предложио да се организује неки излет за њих. Међутим, то није учињено.
Мијаиловић је своје обраћање завршио цитатом из филма “Маратонци трче почасни круг”
-Жао ми је што сте моји, а не деца неког мог непријатеља!
Градоначелник Пајић касније је прокоментарисао да је у здравство током пандемије уложено много, а да је изнесени став лични став одборника Горана Миајиловића, а не мишљење свих здравствених радника.


-Радимо на енергетској ефикасности овог Града и пошто је дошло до поремећаја на тржишту грађевинског материјала, омогућили смо нашим суграђанима да без промене цена и даље могу своје стамбене зграде да изолују. Радимо на увођењу регулационих вентила где ће свако домаћинство индивидуално моћи да одлучује о количини грејања. Све ће то град финансирати. Тренутно траје конкурс за замену столарије и котлова, што радимо са Министарством енергетике. Ово је дугорочна мера која ће и наредне године бити финансирана из буџета Града, знатно већим средствима, објаснио је градоначелник Пајић.

Опозиција није учестовала ни у раду ове седнице. Председник Скупштине Града Немања Пајић сматра да ово тело добро ради, али да је неопходно да дође и опозиција како би имали квалитетну расправу са свим изнетим аргументима.

-Скупштина Града одговара на потребе грађана и доносимо правовремене одлуке које треба да олакшају рад свих служби у граду. То видимо и по шестомесечном извештају о извршењу буџета Града. Има довољно новца, он се користи онако како је на Скупштини изгласано. Буџет се пуни и више од планираног. То значи да ћемо у наредном периоду вероватно имати и ребаланс буџета како би тај вишак новца распоредили где је потребан. Наша јавна предузећа такође раде добро. Радује ме привредна активност у граду. Имамо понуде нових инвеститора који желе да дођу у Индустријску зону, а наши привредници који ту већ раде да прошире своје погоне, рекао је Немања Пајић.

На седници је усвојен годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта у државној својини на територији Града за ову годину.

Већина осталих тачака односила се на планове детаљне регулације у различитим деловима града.
M.M.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa