Инфо

9. септембар 2021.9. сеп 2021.
По Закону и/или по моралу
ТУРБУЛЕНТНО У ПРЕДШКОЛСКОЈ УСТАНОВИ “НАШЕ ДЕТЕ”

По Закону и/или по моралу

“Неки од нас су радили пет година, неки девет, а неки и дуже од десет. Само су ми рекли да ме нема нигде на списку, да нисам нигде распоређена и да то може да значи да ми није продужен уговор” кажу сада већ бивше запослене Предшколске установе. Стигло је у среду решење да се одобрава ПУ 20 радних места на неодређено време. Радимо по Закону. Боримо се да људи који раде у ПУ буду задовољни, а пре свега да раде у интересу корисника”, рекао је градоначелник Шапца Александар Пајић
Последњи дан августа био је и последњи дан на послу за један број запослених у Предшколској установи “Наше дете”. На друштвеним мрежама појавила се цифра од 40 људи којима уговори на одређено време нису продужени.
Нашој редакцији обратило се више незадовољних бивших запослених. Пре свега, сматрају да није у реду што нису обавештени да им уговори неће бити продужени, него само нису добили нове.
-Неки од нас су радили пет година, неки девет, а неки и дуже од десет. Имали смо уговоре на одређено, који би по ранијем Закону после две године и једног дана морали да пређу у уговоре на неодређено. То се није десило. Закон је прошле године промењен. Како нам је објаснио адвокат ког смо контактирали, за нас је споран члан 155 који се односи на школске и предшколске установе и по ком уговор на одређено не може да пређе у уговор на неодређено. Један део нас неће моћи правду да добије ни на суду, наводи једна од незадовољних васпитачица и додаје да говори у име свих који су у истом положају.
Каже да у уговору који је имала стоји да је уговор “до упражњена радног места”, а да је упражњених радних места било. Наша саговорница истиче да није политички опредељена и да није добила никакво образложење зашто остаје без посла након деценије.
Нису само васпитачице остале без уговора.
-Само су ми рекли да ме нема нигде на списку, да нисам нигде распоређена и да то може да значи да ми није продужен уговор. Тек 1. септембра ме правница обавестила да треба да потпишем и узмем радну књижицу, наводи Јелена Анић спремачица, која је повремено обављала и посао сервирке.
Јелена је самохрана мајка двоје деце која је желела и да штрајкује глађу. Истиче да ово није само удар на њу, него и на њену децу.

На друштвеним мрежама појавила се цифра од 40 људи којима уговори на одређено време нису продужени


Руководство ПУ “Наше дете”се захвалило “Гласу Подриња” али није желело да коментарише наводе који су се појавили у јавности.
Градоначелник Шапца Александар Пајић након седнице Скупштине одржане прошлог четвртка, на новинарско питање је прокоментарисао написе који су се појавили на интернету овим поводом. Оценио их је као “злонамерне и нетачне”.
-Није тачно да су доведени нови кадрови који нису радили у ПУ. Ради се о људима који су чак и дуги низ година радили у ПУ и сви имају искуства на неки начин, или су волонтирали, радили на привременим и повременим пословима, на одређено време... Ми не сматрамо да су установе овог града било чији партијски плен и против тога се боримо. Комуникација и сарадња између Српске напредне странке и Западне Србије никада се није доводила у питање од када смо ступили у коалцију. Сарађујемо на фантастичан начин у интересу свих грађана Шапца. Не постоји никакав сукоб. Мислим да се то ради због бирача Небојше Зеленовића, јер та странка више не постоји. Мислим да оваквим лажима покушава да одржи још оно мало људи које је око њега остало. Стварањем лажне слике о читавој једној установи блате дугогодишњи рад у интересу најмлађих корисника услуга ПУ. Ово није политичко питање, него струке. Сви који су запослени су компетентни, рекао је градончаленик.
Пајић је навео да од 2008. године нико није добио посао за стално у ПУ, а да је сада одобрено да се за стално запосли 20 људи.
-Ми смо као ново градско руководство неколико месеци узастопно смо упућивали захтев Комисији Владе РС да се омогући запошљавање већем броју радника у ПУ. Стигло је у среду решење да се одобрава ПУ 20 радних места на неодређено време. Радимо по Закону. Боримо се да људи који раде у ПУ буду задовољни, а пре свега да раде у интересу корисника, рекао је Пајић.
Контактирали смо и неке од шабачких адвоката, који такође нису желели да коменатаришу ове случајеве. Поред тога што је могуће да ће заступати неке од бивших радника ПУ, не желе да ризикују да њихове изјаве буду исполитизоване.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa