Инфо

9. септембар 2021.9. сеп 2021.
Партнерством са државом  до решења  проблема
У СУСРЕТ ДАНУ ОПШТИНЕ БОГАТИЋ

Партнерством са државом до решења проблема

Изградња 168 километара канализационе мреже захваљујући партнерству са државом. Значајне инвестиције предвиђене на пољу гасификације општине и топловода. Проширење водовода и улагање у путну инфраструктуру. Социјалне услуге за пример
Дан општине Богатић биће обележен у петак, 10. септембра, на датум када је Раваничком повељом кнеза Лазара, Мачванска бановина ушла у састав средњовековне српске државе. Тим поводом, са председником богатинске општине Миланом Дамњановићем, за “Глас Подриња” смо направили кратку ретроспективу најзначајнијих послова у Богатићу у протеклих годину дана.
-Општина су грађани и њихови приоритети. Руковођени том идејом дефинисали смо циљеве. Најважнији нам је да се деца рађају, млади имају будућност, а стари сигурност. Колико о томе бринемо показали смо бројним скупштинским одлукама- сумира Дамњановић и додаје:
-Јесмо неразвијена општина и буџет нам не омогућава капиталне инвестиције, али имамо великог партнера у држави и са њом решавамо крупна питања. Покренута је прича око изградње канализације, топловод се шири, радимо на гасификацији свих месних заједница, а изгледно је да ће се и дугогодишње питање водоснабдевање Црне Баре и околних села напокон покренути са мртве тачке.

Милан Дамњановић, председник општине Богатић: Мислимо и на младост и на старост


Коначно решење питања канализације
Један од највећих проблема житеља Богатића је недостатак канализационе мреже. Питање отпадних вода се временом показало као камен спотицања и приликом привлачења нових инвеститора. Скроман општински буџет није дозвољавао веће помаке ка решењу, а онда је држава прискочила у помоћ. Наиме, Богатић се нашао на списку 72 српска града и општине које ће кроз Инвестициони план “Србија 2025” добити комплетну канализациону мрежу.
-На територији општине Богатић у плану је изградња канализационог система дужине од 168 километара, под називом „Богатић“ на који би били прикључени варошица Богатић и насељена места Клење, Дубље, Белотић, Црна Бара, Баново Поље, Глоговац и Совљак и канализационог система под називом „Салаш Црнобарски“ на који би се прикључила насељена места Бадовинци, Салаш Црнобарски и Очаге, док би се месне заједнице Глушци, Узвеће и Метковић повезале на регионални систем Шабац. Изградња колектора је предвиђена у Црној Бари и Салашу Црнобарском. Са наше стране донешен је велики број скупштинских одлука које су биле предуслов за даљи поступак. Изгласали смо план детаљне регулације за Црну Бару, а у току је увид за план детаљне регулације Салаша Црнобарског. Када то завршимо, почиње друга фаза коју преузимају кинески партнери и Влада РС. Реч је о изузетно важном послу за нашу општину, јер је изградња канализације основ за здрав живот и привредни развитак- објашњава председник општине Богатић.

Јесмо неразвијена општина и буџет нам не омогућава капиталне инвестиције, али имамо великог партнера у држави и са њом решавамо крупна питања


Водовод, топловод, гасификација
-После канализације топловод је најважнији- наставља председник општине Богатић, Дамњановић и каже да је након посете министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић, у јуну текуће године учињено низ значајних корака за прикључивање још четири јавне установе на Систем.
-За сада je 8 јавних установа прикључено на систем за даљинско грејање на топлу воду, када прикључимо преостале четири, Богатић ће бити једино место у Србији у којем се све јавне установе греју на овакав начин- каже Дамњановић.
Остатак општине се, по Дамњановићевим речима, увелико спрема за гасификацију. Судећи по току преговора са “Србијагасом”, у Богатићу верују да ће у догледно време довести прикључак до сваког домаћинства у 14 месних заједница.
Са друге стране, интензивно се ради и на реконструкцији и проширењу водоводне мреже. Овај податак је од значаја како за будуће инвеститоре, тако и за житеље Црне Баре и околних села који годинама у назад пијаћу воду добијају из цистерне.
-Ушли смо у поступак израде пројектне документације за водоснабдевање Црне Баре и пет околних села. Та документација је основ за било какве радове. Изведене су радње око бунара, и сад смо ушли у пројектну документацију за извориште и секундарну мрежу која ће воду водити даље- тврди председник општине Богатић.



За нови и сигурнији живот
Оно на шта су у општини Богатић посебно понoсни је одлука по којој се за свако новорођено дете из општинске касе издваја 50.000 динара, уместо ранијих 20.000. Кажу да тиме желе да подстакну рађање, али и останак младих у њиховој општини. Са друге стране, ни стари нису заборављени. За све старије од 65 година обезбеђен је бесплатан превоз, а у сарадњи са провереним партнерима попут шабачког Caritasa интензивно се ради на унапређењу различитих услуга намењених рањивим категоријама становништва.
-Мислимо и на младост и на старост. Трудимо се да збринемо најрањивије. У овом смислу помоћ Caritasa Шабац је непроцењива. У сарадњи са њима имамо три нове услуге: помоћ у кући, дневни боравак за ометене у развоју и становање уз подршку. У Србији смо по овом питању препознати као пример добре праксе, а сведок томе су и делегације из различитих крајева државе које долазе овде не би ли од нас нешто научили- објашњава Милан Дамњановић.

Туризам, спорт и култура
Упркос тешкој епидемиолошкој ситуацији, у Богатићу кажу да ни културно-уметнички, а ни спортски живот није стао. Манифестације су се одржавале у складу са актуелним мерама, а мислило се и о туризму.
Дамњановић напомиње, да му је посебно драго што у овом тренутку на територији општине има 70 категорисаних кревета у сеоским туристичким домаћинствима, што је импозантан податак, ако узмемо у обзир чињеницу да их пре пар година није био ни један. Велике надe се полажу у развој ове гране, а основ за њих је и посета министарке туризма Татјане Матић Богатићу, као и чињеница да је ова општина на списку владиних општина које задовољавају критеријуме за улагање у туризам.
Свесни да ни гостију, али ни инветитора нема без добрих путева, у протеклом периоду је изасфалтирано чак 11 километара путне мреже и 4,2 км тротоара. Велику помоћ у овом псолу су имали од Путева Србије, а сада им предстоји обнављање деоница на локалу.

Нисмо сами
-Имамо мноштво идеја, а оно што нас посебно радује је да више нисмо сами. Имамо одличну, свакодневну комуникацију са Владом Републике Србије. Минисарства нам излазе у сусрет, и уверени смо да уколико наставимо наш пут корачајући заједно са државом, имамо снагу да све што смо замислили и реализујемо- закључује председник општине Богатић, Милан Дамњановић.
Т.Т.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa