Инфо

9. септембар 2021.9. сеп 2021.
Осамдесет година од борбе на Битви
Догађаји

Осамдесет година од борбе на Битви

Богатић је један међу првим градовима у Србији 1941. године који је био извесно време ослобођен од окупатора. Ослободили су га 7. августа 1941. године борци Мачванског партизанског одреда, који је по оснивању, као прво борбено крштење имао борбу за ослобођење Богатића.
Да подсетимо – Мачвански партизански одред основан је као трећи у Југославији још пре позива партије 4. јула 1941. године на устанак. Састав одреда чинили су махом радници и сељаци а мањи број интелектуалаца чинио је командни кадар, који су водили одред. Већина бораца није имала никакво војничко искуство нити познавање наоружања. Не задуго такво стање искористио је окупатор и убрзо нанео велики пораз одреду. У борби у атару Битва у реону код Богатића, Лешничка партизанска чета из састава Мачванског партизанског одреда бранила је прилазе Богатићу. Чета бројчано није била велика али су сви борци имали велико срце и још већу жељу да одбране своју територију. Нису успели, сви су изгинули на челу са командантом Станком Орељ. Непријатељ бројчано много већи, војнички обучен и искусан није имао милости ни према коме.
Општина Богатић годинама поклања велику пажњу свим значајним историјским догађајима са своје територије, па тако у сарадњи са општинском организацијом СУБНОР обележава сва места и догађаје на својој територији, као што су Бубања, ослобођење Богатића, борба на Битви... У СУБНОР Богатић кажу да све историјске догађаје у овом крају обележавају у сарадњи и материјалној помоћи са општином. На овим свечаностима увек имају доста гостију из више места Србије као доказ пријатељске сарадње по овим питањима.
Ове године, на обележавању јубиларне осамдесете годишњице борбе на Битви, која је била 3. септембра 1941. године, због корона вируса овој свечаности присуствовале су само делегације борачких организација из Шапца, Бајине Баште, Лаћарка и Мартинаца, који су положили венце на спомен обележју палим борцима и поклонили се њиховој сени.
На свечаности гости и домаћини говорили су и подсетили доста садржајно на овај историјски догађај, на храброст и патриотизам бораца Лешничке чете.
Домаћин ове свечаности био је председник општине Богатић Милан Дамњановић, који је све госте дочекао у згради општине и посебно поздравио на Битви код спомен обележја палим борцима.
Организатор ове свечаности био је општински одбор СУБНОР Богатић на челу са председником Миољубом Јосиповићем. И овога пута, као и увек до сада, целокупна свечаност била је на најбољи начин организована, као дуг према палим борцима.

Стеван Стојановић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa