Инфо

9. септембар 2021.9. сеп 2021.
др јелена столић

др јелена столић

Мобилни телефон као модерна дадиља

Велики утицај на развој детета

Последице коришћења телефона, таблета, лап топова могу оставити велике и тешке последице, често опасне и нимало безазлене. . Стручњаци тврде да се успорени развој као и неке од потешкоћа у раном развоју могу повезати са претераном и неадекватном употребом мобилних телефона
Технологија је толико узнапредовала да се више не може замислити живот без ње. С обзиром да родитељи проводе пуно времена користећи мобилни телефон деца следе њихов пример. Имитирајући родитеље, често их узимају са стола, полице, из руку.

Родитељима се све чешће напомиње да коришћење технологије од стране деце сведу на минимум, јер коришћење телефона, таблета, лап топова може оставити велике и тешке последице, често опасне и нимало безазлене.

Америчка педијатријска академија и Канадско друштво педијатара објавили су да деца до друге године не би смела уопште бити изложена утицајима технологије, деца од треће до пете година требало би да имају ограничен приступ технологији на један сат дневно, а деца и адолесценти од шест до 18 година не би смели да проводе више од два сата дневно пред различитим екранима. Међутим, у пракси то функционише другачије.

Иако је данас јако тешко смањити њихову употребу, родитељи морају бити свесни опасности коју мобилни телефони стварају када је у питању дечији развој као и развој мозга. Стручњаци тврде да се успорени развој као и неке од потешкоћа у раном стадиуму могу повезати са претераном и неадекватном употребом мобилних телефона.

Више о томе рекла нам је др Јелена Столић дечији неуролог, запослена у Општој Шабачкој Болници.

-Развој детета почиње већ од зачећа и резултат је међусобног утицаја бројних фактора. На неке од њих, такозване унутрашње, као што су генетске предиспозиције не можемо утицати. Али, на факторе спољне средине можемо. Сведоци смо веома убрзаног развоја технологије тако да је одрастање савремених генерација под великим утицајем примене модерних средстава комуникације и забаве. Неоспорно је да технолошки развој доноси много доброг, али, природно је да се плашимо негативних утицаја. Од нас зависи да ли ћемо имати “доброг слугу или злог господара”.

УТИЦАЈ НА КОГНИТИВНИ РАЗВОЈ
Када је у питању утицај мобилних телефона на развој когнитивних способности код детета широк је спектар негативних ствари које се дешавају. Моторни развој остварује се кроз покрет, стимулацију моторике док сложени развој говора захтева интеракцију са околином. Како би дете имало адекватан развој неопходно му је стимулативно и активно окружење а пасивно коришћење мобилног телефона негативно утиче на њега.

- Препознат и примењен као модерна дадиља мобилни телефон може имати негативни утицај на моторни развој, развој говора, емоција, психе и социјалних вештина детета. Уколико је дете само пасивни посматрач и корисник савремених технологија то може утицати на когнитивни развој. Потребна је квалитетна стимулација и подстицање интелектуалне радозналости да би се у пуној мери остварили природни потенцијали. На срећу постоје и добро осмишљени дидактички електронски програми којима се стимулише апстрактно размишљање, подстиче решавање проблема. Но и тада се употреба мобилног телефона и електонских уређаја не препоручује до узраста 1,5 године а временски ограничено до сат времена дневно до пете године живота.

ДЕПРЕСИЈА И АГРЕСИЈА
Родитељи често деци дају телефон како би их умирили или им тиме одвукли пажњу. Међутим, иако корисно у том тренутку, то наноси велику штету јер тиме директно утичу на саморегулацију детета. Дајући им оно што желе да би избегли њихово нервозно понашање, деца не уче како да контролишу своје емоције и то оставља последице на развој њиховог карактера.

- Кроз своје и реакције околине дете ствара реалну слику света. Претерано коришћење и излагање неадекватним електонским садржајима може утицати на појаву отуђености, депресије, незадовољства, лоше и погрешне представе о сопственој личности, хиперактивности, недостатка пажње, погрешне процене реалности, па и до појаве аутоагресије и агресивности према околини.

ПОРЕМЕЋАЈ СПАВАЊА
За развој детета јако је битан квалитетан и довољно дуг ноћни одмор. Међутим и поред тога, многа деца се „успављују“ гледајући телевизију или мобилни телефон.

-Од раног узраста је неопходно успоставити здраву рутину спонтаног и самосталног успављивања. Свака стимулација централног нервног система пред спавање може да поремети квалитет спавања и наруши природни ритам и дужину фаза спавања. Последице су тешко успављивање, често буђење, инверзија спавања, дневна поспаност, хиперактивност.

РАЗВОЈ ГОВОРА
Често су садржаји које деца гледају на страном језику што итекако може да утиче на развој говора у првим годинама живота.

- Развој говора је сложен и дуготрајан процес, захтева стварање синапси и неуралних мрежа које повезују различите делове мозга. Дете језик учи и кроз емотивни и социјани контекст и интеракцију са окружењем. Неадекватно и прерано излагање страном језику може довести до успореног развоја говора, лошије артикулације, мањег фонда речи.
Ж.П.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa