Инфо

9. септембар 2021.9. сеп 2021.
ПОГОРШАВА СЕ ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА

Све више оболелих

Епидемиолошка ситуација у општини Коцељева слична је оној која је у последње време актуелна у земљи што значи је да је све више оболелих од корона вируса. После више од месец ипо дана без иједног зараженог ситуација је претходних дана знатно неповољнија. Протекле седмице било је 65 новооболелих а међу њима највише је оних радно активних који су се вратили са летовања.

–Од једног потпуно мирног периода када недељама нисмо имали оболеле дошли смо до тога да у дану имамо и двоцифрен број заражених. Ова недеља нам је, чини ми се, преломна, посебно када говоримо о школама. Очекујемо да ћемо имати нешто већи број заражених у наредном периоду него до сада, али се такође надамо да ти бројеви неће бити далеко већи- изјавио је председник општине Душан Илинчић који је још једном апеловао на грађане да се вакцинишу у што већем броју јер је Коцељева једна од локалних самоуправа у Мачванском округу са најнижом стопом имунизације.

–То нам не иде у прилог. Реч је о мање од 40 посто у овом тренутку што значи да је у нашој општини вакцинисан сваки трећи становник. Када тај проценат упоредимо, рецимо са Малим Зворником у којем је вакцину примило око 80 посто становника, онда је јасно где се налазимо. Интересовање за имунизацију је престало посебно у периоду када се епидемија код нас смирила и када недељама нисмо имали ниједног зараженог пацијента- закључио је Илинчић.

Међу месним заједницама са најнижом стопом вакцинације су Брдарица, Љутице, Суботица, Зукве, Свилеува. У овим насељима вакцину против корона вируса примио је сваки пети мештанин. Процентуално највишу стопу има Дружетић где је вакцинисано преко 53 одсто пунолетних грађана. Изнад општинског просека су и Бресница, Галовић, Градојевић, Драгиње, Доње Црниљево као и Коцељева.

До понедељка је на подручју ове општине апликовано укупно 3.923 прве, док је другу дозу примило скоро 200 људи мање.

–Оно што примећујемо, а што није добро, је да су се грађани превише опустили, да су релаксирани, да се не поштују мере које су на снази. Бројке нам говоре да је ситуација све озбиљнија и опомињу нас да се не смемо опуштати. Посебно је важно да они који су невакцинисани користе заштитне маске и примењују препоручене мере. Да је дошло до опуштања то је евидентно на сваком кораку, на јавним местима, на прославама и весељима. А суштина је да чувајући себе, чувамо и друге- поручио је председник општине и додао да се ова локална самоуправа, судећи према актуелним подацима, већ налази у тзв. жутој зони те да ли ће се мењати и начин наставе у школама биће познато наредних дана.

За сада у овој локалној самоуправи верују да се ситуација неће отети контроли, да ће образовне установе наставити са непосредним начином рада и да ће деца редовно ићи у школе.
В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa