Инфо

9. септембар 2021.9. сеп 2021.
Фото: ИНТЕ

Фото: ИНТЕ

Мишар стециште омладинског позоришта

Фестивал по мери младих

„Свима нам је изузетно драго да ИНТЕФ буде добар пример децентрализације културе и показатељ да Фестивали не морају бити организовани искључиво у великим срединама. Мишар је мало место, са свега 3.000 становника, али далеко чувено и познато по боју, а сада и културним дешавањима. Шабац и Мишар су показали да су добри домаћини, те су и утисци позитивни“, рекао је директор ИНТЕФ-а Душан Симић
Уметност, младост и ентузијазам не познају, и не признају границе. Можда звучи као флоскула, али група младих и талентованих људи одлучила је да своје „мало“ место, надомак Шапца, Мишар, учини стециштем омладинског позоришта. Захваљујући идеји о децентрализацији културе и рушењу стереотипа да искључиво градска језгра, велике метрополе, уз значајна средства могу бити добри домаћини и организатори манифестација Мишарци су наставили да односе победе, те су храбро ушли у културни подухват. На снагу младости реализовали су други Интернационали театарски фестивал ИНТЕФ. Шест дана били су домаћини гостима из земље и региона, а импресије кроз разговор са директором Фестивала Душаном Симићем преносимо у редовима који следе.

Награде у студентској селекцији
Награда за најбољу мушку улогу додељује се Анету Блажовском за улогу Аксел у представи “Пеликан”, Независне младинске сцене, Скопље; Награда за најбољу женску улогу додељује се Марији Кондовској за улогу Герде у представи “Пеликан”, Незавсине младинске сцене, Скопје; Награда за најбољу представу додељује се представи “Пеликан”, Независне младинске сцене Скопје у режији Теодоре Сиљаноске.


С обзиром на другачије околности у односу на организацију првог фестивала, колико се сам организациони процес разликовао и колико је искуство првог фестивала олакшало припрему наредног издања манифестације?
-У организацију Првог ИНТЕФ-а смо ушли без претходног знања о организацији великог фестивала, али са искреном жељом да креирамо један нов, другачији у односу на све оне где смо гостовали као Омладинско позориште „Вожд“. Једна од водиља је била и да будемо добри домаћини и да гости са Мишара и Шапца оду са најлепшим сећањима и добрим утисцима. Иако није било лако створити први Фестивал, то искуство нам је помогло да реализујемо друго издање. Значајну помоћ смо добили и од Туристичке организације града Шапца и Града, те ће од наредне године ИНТЕФ бити део календара културних манифестација Шапца, што је свакако на обострано задовољство. ТОШ као кровна организација свих манифестација у граду нам је помогла у виду логистике и финансијских средстава. Морам да напоменем да су део организационог тима Фестивала и Нина Стокић, Оливера Гуцонић, Филип Рајковић, Вања Павловић, Филип Ђукић. Поред њих је велики број младих људи које, уз све различитости, спаја љубав према позоришту и уметности. Они су као волонтери целим бићем помогли да се Фестивал реализује. Наши учесници и гости, као посебност истичу младост која са осмехом, чистог срца брине о свему.

ПЕЛИКАН, Независна oмладинска сцена Скопље


Победничка представа у студентској селекцији стварана је у Северној Македонији, може ли успех Независне омладинске сцене Скопље бити показатељ да уметност не познаје границе и да импресија није резервисана за јединствено говорно подручје?
-Пре самог Фестивала имао сам прилику да погледам представе и могу да кажем да се „Пеликан“ веома високо котирала, те су и очекивања била висока. Публика је помно пратила представу, без обзира на језичку баријеру. Сматрам да када направите представу са чистом, непатвореном емоцијом која гледаоце „прикује“ за сцену, они пажљиво прате ток и фокус је на ономе што се одвија на даскама које живот значе. Тада, језичка баријера нестаје. То су све постигли глумци представе: Кристина Гиева, Марија Кондовска, Ан Блажовски и Матеј Стојковски. Успели су да допру до публике, или како у позоришту кажемо, разбију четврти зид. Овације и округли сто након представе су показали квалитет приказаног. Ово није први пут да смо имали госте из Македоније, и оно што се показало као правило је да су пуни позитивне енергије и доносе радост која је евидентна у њиховим представама и игри. Веома сам срећан што је таква представа, са минимум сценографије однела награде (публике, стручног жирија, жирија учесника, награду за најбољу мушку и женску улогу у студентској селекцији). Надам се да ће нам се придружити и на наредом Фестивалу, ако не као учесници, онда као гости, или можда и
домаћини.

Награде у омладинској селекцији
Награда за визуелни идентитет представе „Владислав Лалицки“ додељује се представа “Хамелн”, Академског позоришта СКЦ, Крагујевац;
Награда за мушку епизодну улогу „Цане Фирауновић“ додељује се Алекси Свиларову за улогу Детета у представи “Хамелн”, Академског позоришта СКЦ, Крагујевац; Награда за женску епизодну улогу “Ана Милановић” додељује се Јелени Михајловић за улогу Марине у представи “Драги тата”, Театра 011, Београд; Награда за главну мушку улогу “Миленко Заблаћански“ додељује се Немањи Николовском за улогу Мома у представи “Мирис живота уназад”, Академског позоришта СКЦ, Ниш; Награда за главну женску улогу “Бранка Црномарковић“ додељује се Теодори Томић за улогу Јелице у представи “Лажа и паралажа”, Омладинског позоришта “Вожд”, Мишар; Награда за најбољу режију „Александар Аца Огњановић“ додељује се Душану Матејићу за режију представе “Мирис живота уназад”, Академског позоришта СКЦ, Ниш; Награда „Вожд“ за најбољу представу у целини додељује се представи “Мирис живота уназад”, Академског позоришта СКЦ, Ниш.
Ивана Терзић, председница жирија
Вања Павловић, члан
Милица Глоговац, члан


Теме награђених остварења, иако наизглед различите, имају заједничку „клицу“, то је појединац и дете, односно период одрастања.
-Истина је да су представе донеле нека важна животна питања која су глумци са редитељима протумаче, анализирају и пренесу публици. Селекторка Љиљана Благојевић је имала озбиљан одабир и представе повезују одређени сегменти, односно појединац и период одрастања. Са друге стране, глумци аматери су показали да српки театар не треба да брине за будућност глумишта. Они само треба да се одлуче на тај корак, док су студенти стасавају у озбиљне драмске уметнике које ћемо имати прилику да видимо у великим продукцијским пројектима. Надам се да ће им учешће на ИНТЕФ-у бити одскочна даска у каријери.

Мирис живота уназад, Академско позориште, СКЦ Ниш


Други пут је једна мала средина као што је Мишар угостио представе из највећих градова Србије и центара региона, какве су импресије гостију после свега и како они гледају на ту чињеницу да манифестације из области културе не морају бити привилегија великих средина?
-Свима нам је изузетно драго да ИНТЕФ буде добар пример децентрализације културе и да Фестивали не морају бити организовани искључиво у великим срединама. Мишар је мало место, са свега 3.000 становника, али далеко чувено и познато по боју, а сада и културним дешавањима. Ово је била прилика и да наши мештани упознају глумце, а гости са публиком. Потврда за ово су и округли столови након представа када су разговарали о представама, уметности, делили импресије, размењивали искуства, похвале и критике. Шабац и Мишар су показали да су добри домаћини, те су и утисци позитивни. Интересовање Града за Фестивал је исказан и кроз пријем у Дуњића кући када је учеснике угости председник Скупштине града Немања Пајић. Имали смо добру сарадњу и са установама културе (Народни музеј, Шабачко позориште, Библиотека Шабачка). Све ово је указује да Фестивал има перспективу у будућности најпрестижнији у домену омладинског и студентског театра у региону.

Када направите представу са чистом, непатвореном емоцијом која гледаоце „прикује“ за сцену, те они пажљиво прате ток и фокус је на ономе што се одвија на даскама које живот значе. Тада, језичка баријера нестаје


Једна од специфичности ИНТЕФ је што је целокупна организација била у рукама младих људи, пуних ентузијазма.
-Млади људи су наша посебност, што људе понекад изненади и у почетку буду скептични. Но, када дођу на Фестивал све предрасуде и недоумице нестају. Овогодишњи слоган „Оно што нас спаја“ показао се као срж ИНТЕФ-а. Заједништво у сваком сегменту. Размена идеја, мишљења, пријатељства је наша идеја водиља. Жеља да се у ово злом времену које је обузело планету стварамо оно што има позитиван утицај на младе, нашу средину, јер су култура и језик духовна вертикала једног народа. Дубоко верујем да нас свака одгледана представа духовно храни и чини бољима, те је Фестивал од великог значаја за младе.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa