Инфо

9. септембар 2021.9. сеп 2021.
Дан шаховске књиге
Донација Шаховском савезу
Мачванског округа

Дан шаховске књиге

Наслови из стручне и популарне литературе. Прикупљане деценијама. Живот одвео ван шаха. Допринос развоју и афирмацији вештине
Браћа Журжиновић, Мирољуб и Милош поклонили су Шаховском савезу Мачванског округа колекцију шаховских књига и часописа. Реч је о донацији која обухвата више од педесет наслова, из стручне и популарне литературе прикупљане у периоду док су браћа били активни шахисти. Донација је уручена у просторијама Спортског савеза Шапца председнику Шаховског савеза Трајку Давидовском.

-Брат и ја смо се дуго бавили шахом, он је био дуже у овоме и квалитетнији од мене. Животни пут нас је водио у другом правцу и више се не бавимо овом сјајном активношћу, но како смо пасионирано прикупљали литературу користећи је за унашређење свог знања, одлучили смо да Савезу поклонимо све прикупљено и надамо се допринесемо развоју шаха у Шапцу и Мачви - рекао је Милош Журжиновић, један од донатора.

Ове књиге, стручна литература и часописи које су донирали наши пријатељи допринос су за наш спорт и планирамо да реализујемо различите школе шаха у основним школама, у просторијама шаховског клуба, све у циљу популаризације древне вештине међу младима


Обавеза Савеза је да унапређује квалитет својих чланова и свих шаховских ентузијаста, али и да популаризује шах међу младима, у чему донација може помоћи.

-Овакав догађај бих назвао Дан шаховске књиге у Шапцу. Идеје у шаху су непролазне, само се на другачији начин приступа њима. Ове књиге, стручна литература и часописи које су донирали наши пријатељи допринос су за наш спорт и планирамо да реализујемо различите школе шаха у основним школама, у просторијама шаховског клуба, све у циљу популаризације древне вештине међу младима - наводи председник Шаховског савеза Трајко Давидовски додајући да је заговорник идеје о раном упознавању деце са магијом на 64 поља.



-Шах код најмлађих доприноси разоју комбинаторике, али је изузетно важан у процесу социјализације. Од првог часа их учимо да када изгубе меч уз осмех честитају ривалу. Шаховски потези постичу анализу неколико корака у напред, развијају логичко мишљење. Заговорник сам идеје да се и у вртиће укључи шах, наравно примерен узрасту, где би малишани учили називе фигура, њихово кретање, а потом у школи даље развијали вештину.
Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa