Инфо

9. септембар 2021.9. сеп 2021.
НЕВИДЉИВИ ХРАМ СРЦА
СВЕЧАНОСТ У ДУХОВНО-КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ У КАСАРСКИМ ЛИВАДАМА ПОВОДОМ ИМЕНДАНА ВЛАДИКЕ ЛАВРЕНТИЈА

НЕВИДЉИВИ ХРАМ СРЦА

Нека храм на Врачару буде цвет корена који је Свети Сава закопао пре осам векова под Атосом, у Хиландару. Корена чије гране допиру до свих пет континената, а круна му у наше дане избија на Врачару. Нека невидљиви храм из нашег срца изиђе на видело и нека иде увис, у небеса духа и твораштва, онолико колико има жила... Нека храм Светога Саве на Врачару буде спомен на прошлост, а знамен за будућност
Нa дан светог мученика архиђакона Лаврентија, 32. августа, у Духовно-културном центру Епархије Шабачке, у храму Светог Саве, задужбини владике Лаврентија, приређена је свечаност којом је обележен имендан најстаријег архијереја наше цркве.

Епископ Лаврентије напунио је 63 године у монашкој ризи 12. августа, а након четири дана пуне 54 године архијерејске службе, што је, у осмовековној историји Српске православне цркве, најдужи архијерејски стаж једног епископа. Његова задужбина, први је храм у Шабачкој епархији посвећен првом српском архиепископу и Просветитељу, светитељу на чији је дан рођен, 27. јануара 1935. године.
Након свечане архијерејске литургије и резања славског колача, одржана је промоција новог издања књиге “Служба Светом Сави” која се појавила после 33 године у издању “Гласа Цркве”. Гост вечери био је аутор, песник Матија Бећковић који је евоцирао успомене на прво издање (1988) и почетак градње Храма Светога Саве на Врачару. Књига је тада штампана у од 20.000 примерака, а цео тираж поклоњен је као прилог за изградњу храма. Песник се одрекао свог дела прихода “за покој душе мајке Зорке и оца Вука”, а “Глас Цркве” свој део је приложио у име свих оних “који из ма којих разлога не учествују у његовој изградњи”.



Академик Бећковић је, поводом новог издања књиге после 33 године, упутио заветну поруку.

- Нека храм на Врачару буде цвет корена који је Свети Сава закопао пре осам векова под Атосом, у Хиландару. Корена чије гране допиру до свих пет континената, а круна му у наше дане избија на Врачару. Нека невидљиви храм из нашег срца изиђе на видело и нека иде увис, у небеса духа и твораштва, онолико колико има жила... Нека храм Светога Саве на Врачару буде спомен на прошлост, а знамен за будућност... Будимо достојни Светосавског храма. Онај који је састављао планине, нека састави и нас, који му се обраћамо молитвом: “Пожури се Саво Свети, и пакости избави нас, јер јади велики и ратни, рабе твоје држе, телесни и душевни”.

Уредник “Гласа Цркве”, протођакон Љубомир Ранковић који је приредио прво и друго издање знамените књиге највећег живог српског песника, образложио је мотиве поновног штмпања „Службе Светом Сави“.

- Ова књига Матије Бећковића штампа се после 33 године, Христовог земнога века, у благословеним данима завршетка изградње Храма на Врачару. У Божјем Храму наставља се служба Светоме Сави до скончанија света и века, све до другог пришествија Христова.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa