Инфо

20. октобар 2011.20. окт 2011.
ЗА „ГЛАС ПОДРИЊА“: ЗОРАН КАРАЈИЋ, ДИРЕКТОР ШАБАЧКОГ ПОЗОРИШТА

КОЊА ЗА ТРКУ ИМАМО

Две премијере, недавно завршена „Ревија позоришних представа“, учешће на „Јоаким интерфесту“ у Крагујевцу и награда публике за представу „Јовча“ редитеља Југа Радивојевића који је освојио и награду за најбољу режију, буџет од само 5.000.000 динара, досадашњи је биланс на почетку сезоне Шабачког позоришта
Ово ће бити једна веома амбициозна сезона Шабачког позоришта иако су кризна времена. Мислим да баш у таквим ситуацијама треба из све снаге запети, издржати и понудити гледаоцима наш максимум, оно што најбоље умемо ““ рекао је Зоран Карајић, директор Шабачког позоришта.
Када су позоришта у питању ситуација није баш најбоља. Гледалаца је све мање, па се прибегава смањену броја представа.
-У позориштима у Србији није добра ситуација. Све је мање гледалаца па и у Београду. И тамо се представе отказују. У унутрашњости важи политика да због мањег броја гледалаца треба смањити и број представа. Ја сам против такве политике. Сматрам да ако ми нисмо на услузи гледаоцима стално онда ће полако да нас скрајну. Ми смо позориште које највише игра по Србији после Београда. Једино смо позориште које има четири до пет играјућих дана у недељи. То ћемо и задржати. Чак и по цену да на појединачним представама буде мање гледалаца. Важан је континуитет играња како би грађани знали да у њиховом граду позориште ради свако вече и да кад год пожеле могу да га посете.
Успешан почетак позоришне сезоне донео је и прве награде.
- Сезону смо почели веома успешно са „Јовчом“ и „Пусти ме да сањам“. „Јовча“ је на интернационалном фестивалу „Јоаким интерфест“ по оцени публике проглашен за најбољу представу са просечном оценом 9,9. Ту смо добили и позиве за нове међународне фестивале у Бугарској, Македонији, Албанији. Очекујемо још позива.
Шабачко позориште доказало је да игра у веома јакој конкуренцији.
- Сигуран сам да ми коња за трку имамо, да можемо изаћи на мегдан и у земљи и у иностранству, у позориштима која спадају у врхунска. На „Јоаким интерфесту“ било је и позориште из Софије „Иван Вазов“ које се у Бугарској третира као Југословенско драмско позориште код нас. Значи, ми играмо у тој конкуренцији.
„Јоаким интерфест“ у Крагујевцу показао је, када је жири у питању, да су неки нови европски трендови у првом плану, одлучивши се за представу „Црвено“ у продукцији европске позоришне мреже Нета.
- После нашег извођења важили смо за главног фаворита. Касније су, што се жирија тиче, пресудили неки други елементи. Наше аспирације нису биле да негујемо неке нове европске трендове него да направимо једну озбиљну и стварно добру представу. И направили смо представу која никога не оставља равнодушним. Поборник сам нових тенденција али оних које ћемо разумети

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa