Инфо

16. септембар 2021.16. сеп 2021.
М.Ф.

М.Ф.

САБОР У ХРАМУ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ У КАСАРСКИМ ЛИВАДАМА

У сусрет чуду Светог архангела Михаила

У ноћи између 18. и 19. септембра, први војсковођа од девет небеских сила бестелесних, Свети архангел Михило, има благослов од Господа да спасава душе које су привремено на месту мучења
Ове године навршава се двадесет година од када је саграђен храм Светог Василија Острошког у Касарским ливадама. Од тада су реке ходочасника посетиле ову светињу, а немали број њих долази редовно и не пропушта саборе.
У недељу, 19. септембра, на дан када се празнује спомен на чудо светог архангела Михаила у Хони, Управа храма са свештенством организује јесењи сабор.

19. СЕПТЕМБАР
09.00 Света литургија, резање колача, парастоси. (Понети пшеницу, вино, погачу, мед и списак имена за покојне).
11.30 – Послужење и пригодан програм
18.00 Акатист Св. Архангелу Михилу


- Тог дана, заправо, у ноћи између 18. и 19. септембра, први војсковођа од девет небеских сила бестелесних има благослов од Господа да лађама анђелским уплови у огњено језеро и својим крилима изводи грешне душе из пакла у рај. То су оне душе које су због својих грехова и порока привремено на месту мучења. Грехопад се десио прво у духовном свету, када је једна трећина анђела са својим предводником похулила на Бога, а касније је дошао на људски род. Архангел Михаило, највећи међу архангелима, стао је пред анђеле који нису отпали од Бога у одбрану истине и Господ га је наградио за жртву – Он је тај који предстоји на рајским вратима. Рајско насеље је место где праведне душе одлазе после привременог суда, четрдесети дан по упокојењу, а када буде свеопшти Васкрс, Господ ће устројити Царство Небеско. До тада, можемо и требало би да се молимо за спас душа наших сродника и пријатеља, поручује прота Иван Јанчић.



Очекује се долазак ходочасника из разних крајева земље и региона – Београда, Обреновца, Земуна, Крагујевца, Бања Луке, Лајковца, Ваљева... Предвиђено је да сабор траје два дана и то интензивно, уз јаке молитве за рођаке, пријатеље и претке који су променили свет.
- Према речима старца Јоила, потребно је издати најмање три парастоса познатим и непознатим прецима. Уколико постоје наследни греси, ми, њихови потомци, молимо Господа да их разреши, а нас да благослови напретком и сваким добрим даром, додаје прота Јанчић.
Неће бити изостављене ни молитве за здравље. У суботу, 18. септембра, биће служена света тајна јелеосвећења, једна од седам светих тајни, која се, иначе, редовно врши у овом храму сваке прве недеље у месецу.

18. СЕПТЕМБАР
18.00: Вечерња служба и Света тајна јелеосвећења. (Понети брашно, зејтин и списак имена за здравље.)
20.00: Послужење и духовни разговори.
23.00: Молитва и акатист за упокојене. (Понети спискове имена за покојне.)


- У Светој тајни јелеосвећења, која је друго крштење, опраштају се неисповеђени и непокајани, чак и заборављени греси. Формула коју понављамо седам пута, после читања јеванђеља, а пре помазивања – „На исцељење душе и тела“ значи да душа превасходи, јер, кад се она умири, телесне тегобе нестају. Читају се јаке молитве које дарују велике благодатне дарове присутнима. После ове тајне, верници носе освећено брашно и уље од којих месе хлеб који узимају наредних 40 дана. Такође, уљем се у знак крста помазују на болним местима и, живећи по вери и покајању, очекују Божју помоћ. Било је случајева исцељења од разних болести, и оних најтежих, физичких, душевних и духовних, каже прота Јанчић.
У недељу, после свете литургије уследиће резање колача, с обзиром има верника који су изабрали да славе овај дан.
- Нека Св. Архангел Михило, са небеским силама, моли Бога за нас. Сви су добродошли, поручују из Управе храма и кумови са свештенством.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa