Инфо

16. септембар 2021.16. сеп 2021.
Брање, сушење и  складиштење кукуруза
СПРЕЧАВАЊЕ ПОЈАВЕ МИКОТОКСИНА

Брање, сушење и складиштење кукуруза

Обезбедити исправно хигијенско стање складишта пре уношења зрна и одржавати хигијену током складиштења. Сви простори за чување морају бити, пре уношења зрна хигијенски исправни, а касније се морају редовно контролисати услови у њима, oбавезно одвојити род од прошлогодишњег рода
Микотоксини су једињења настала услед развића гљивица плесни и могу бити различитог хемијског састава. Ове плесни у житарицама се јављају како пре тако и после жетве, приликом неадекватног складиштења . До развоја ових плесни може доћи као последица оштећења житарица од стране инсеката, спорог сушења и ускладиштења у влажним условима. Од житарица у нашим условима је највише присутан у кукурузу и производима од кукуруза.

Из тог разлога врло је важно на који начин се кукуруз бере и касније складишти на газдинствима, а најважнија правила бербе и складиштења су:
Пре бербе редовно пратити и садржај влаге у зрну, уколико постоје услови за брзо сушење зрна (до 48 сати) кукуруз брати са 23% влаге. Уколико не постоје такви услови, сачекати да влага падне на 14%.
Берба - Комбајн подесити тако да прави што мања оштећења. Уколико је берба ручна, уклањати клипове са симптомима. У највећем броју случајева ранија берба значи и мању концентрацију микотоксина.
Сушење зрна до 14% влаге треба да обавити у року од 24-48 часова после бербе. После сушења треба избегавати складиштење топлог зрна у хладна складишта, јер ће се појавити кондензација. Из наведених разлога, потребно је охладити зрно после сушења, а пре складиштења.

Чување зрна
Обезбедити исправно хигијенско стање складишта пре уношења зрна и одржавати хигијену током складиштења. Сви простори за чување морају бити, пре уношења зрна хигијенски исправни, а касније се морају редовно контролисати услови у њима, oбавезно одвојити род од прошлогодишњег рода; Не складиштити кукуруз на бетону да не би дошло до појаве кондензације.

Спречити механичке повреде и оштећења од инсеката;
Складишни простор мора имати неометан проток ваздуха односно обезбеђено активно или пасивно проветравање;

Одржавати одговарајућу температуру у складишту; Температура и релативна влажност ваздуха у складиштима утичу и на састав микофлоре зрна.

Гљиве се у складишту на температури 5-10°C развијају веома споро, а на температури изнад 20°C веома брзо.

Редовно пратити појаву трулежи на клипу и зрну и одбацити болесне клипове. Трулеж клипа у зависности од проузроковача може бити различите боје - зелене, беле, црне или јарко црвене. За сада не постоје фунгициди који су ефикасни у спречавању развоја гљива на зрну кукуруза за људску употребу.
Регистровано је неколико препарата, под различитим именом, на бази органских киселина, као што су пропионска и изобутерна киселина или мешавине ових киселина с амонијум изобутиратом. Ове киселине не одстрањују претходно настале микотоксине на зрну, али могу зауставити развој гљива и тиме даљу биосинтезу микотоксина.
Слободан Гошић ПССС Шабац

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa