Инфо

16. септембар 2021.16. сеп 2021.
Пегавост листа вишње и трешње
Blumeriella jaapii

Пегавост листа вишње и трешње

У топлим и кишним годинама повољним за ширење болести, већ крајем јула и почетком августа може доћи до потпуне дефолијације нападнутих стабала. Проузроковач болести је гљива Blumeriella jaapii која изазива превремено опадање лишћа и то доводи до општег слабљења воћака и њиховог сушења после вишегодишње појаве
Пегавост листа вишње и трешње присутна је у Европи од 50-тих година прошлог века и изазива значајне штете у производним засадима вишње и трешње и у расадничарској производњи. У топлим и кишним годинама повољним за ширење болести, већ крајем јула и почетком августа може доћи до потпуне дефолијације нападнутих стабала. Проузроковач болести је гљива Blumeriella jaapii која изазива превремено опадање лишћа и то доводи до општег слабљења воћака и њиховог сушења после вишегодишње појаве. Током јула се на лицу листа развијају ситне црвено љубичасте пеге, а на наличју листа се на месту пеге развија светла наслага летњих конидија. Пеге се прво појављују уз ивицу листа, а касније се шире према средини. Кад се на једном листу налази велики број пега, он поприми црвенкастожуту боју и отпадне. Лисне петељке, плодови и пупољци су ређе заражени. На њима се симптоми испољавају у виду некротичних пега и беличасте превлаке.

Овај патоген презимљава у опалом лишћу и на гранама. Примарне инфекције се зависно од климатских услова остварују аскоспорама током априла и маја, а секундарно ширење болести омогућују летње конидије током летњих месеци.

Мере сузбијања укључују садњу отпорних сорти, уништавање зараженог опалог лишћа и прскање фунгицидима. Са хемијском заштитом се почиње чим се појаве први знаци болести. Прскање је најбоље извршити дан или два пре најављених падавина. За сузбијање узрочника пегавости листа вишње и трешње регистровани су фунгициди на бази манкозеба, додина, као и фунгициди на бази бакра.
Слободан Гошић ПССС Шабац

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa