Инфо

16. септембар 2021.16. сеп 2021.
Епидемиолошка ситуација се погоршава
НЕДЕЉНИ ИЗВЕШТАЈ КАБИНЕТА НАЧЕЛНИКА МУО

Епидемиолошка ситуација се погоршава

Од петка 10. септембра до понедељка 13. септембра контролисано је 739 објекатa, а у надзору је учествовало 69 инспекторa. Током надзора противепидемијских мера инспектори нису утврдили неправилности.
Према подацима Кризног штаба на подручју Републике Србије свакодневно се повећава број преминулих, заражених, хоспитализованих и лица која се јављају на прегледе у ковид амбуланте. Повећање новооболелих присутно је и на територији Мачванског управног округа, па се епидемиолошка ситуација погоршава, а највећи број оболелих је у популацији од 20 до 49 година.
Да би спречили даљи раст броја оболелеих морају се свакодневно спроводити надзори и промоција вакцинације како би што пре дошли до колективног имунитета.

Радна група за сузбијање вируса Ковид 19 упутила је хитан допис Управним окрузима да се достави списак манифестација на територији Управног округа са условима под којима се манифестација може одржати, ради одржавања високог нивоа заштите од ширења Ковид 19.

Редовни надзори у примени епидемиолошких мера настављени су свакодневно, по утврђеној динамици.
Од момента ублажавања мера уочен је смањен број надзора, а у највећем броју нису изрицане мере. На терену је евидентно да се мере не поштују и да је присутно њихово драстично кршење, што представља нереалну слику у односу на утврђено стање и предузете мере.

У складу са горе наведеним, сходно обавезама и одговорности Радне групе за сузбијање ширења вируса Ковид19 према Кризном штабу и Влади Републике Србије, као и због безбедности и сигурности грађана, а препознавши надолазећу непосредну опасност за здравље грађана због појаве новог Делта соја Корона вируса, налажено је да се и надаље мобилишу сви расположиви капацитети ангажованих инспекцијских служби препознавањем делатности која носи ризик у овом тренутку са фокусом на контролу броја корисника и услова за обезбеђивање прописане дистанце у објекту сходно одредбама Уредбе Владе и Наредбе министра здравља.

На терену је евидентно да се мере не поштују и да је присутно њихово драстично кршење, што представља нереалну слику у односу на утврђено стање и предузете мере


Дописом Координационе комисије за инспекцијски надзор од 10.септембра 2021. године, потребно је појачати координисане надзоре у продуженим викендима 10. 09-12. 09, 16. 09.-19. 09. и 23. 09.-26. 09. 2021.године.

Потребно је контролисати и остале прописане мере.
С обзиром на врсту окупљања и очекиване ризике по безбедност инспектора односно комуналних милиционара, потребнo је обновити комуникацију и непосредну сарадњу са надлежном полицијском управом ради ангажовања припадника МУПа, у циљу пружање подршке и безбедности у току рада свим републичким и локалним инспекторима.

Начелници управних округа и даље су у обавези да у сарадњи са руководиоцима санитарне инспекције и руководиоцима комуналне инспекције односно милиције, изврше усклађивање планова рада, у односу на напред наведене приоритете надзора, на начин да људски ресурси буду рационално распоређени, сходно капацитетима.

Извештаји о спроведеним контролама свакодневно се достављају Мачванском управном округу.
Сваки инспектор у свом инспекцијском надзору дужан је да се надзираном субјекту легитимише, чак и пре него што надзирани субјект затражи /осим у случајевима прикривене куповине/.
Од петка 10. септембра до понедељка 13. септембра контролисано је 739 објекатa, а у надзору је учествовало 69 инспекторa. Током надзора противепидемијских мера инспектори нису утврдили неправилности.

Од 19. марта почео је са радом ЦЕНТАР ЗА КОВИД 19 МЕРЕ. Центар се налази на интернет адреси inspektor.gov.rs Сви заинтересовани могу поставити питања.
Поред поштовања прописаних епидемијских мера, значајну улогу у сузбијању ширења вируса Ковид 19 игра процес вакцинације грађана. Здравствена струка упозорава на четврти талас, а на удару су невакцинисана лица. Зато је неопходно убрзање процеса вакцинације, посебно популације млађе старосне доби.
Кабинет начелника Владана Красавца

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa