Инфо

16. септембар 2021.16. сеп 2021.
Место окупљања, сећања и учења
Обележена 107. годишњица “Ноћне крваве битке на Дрини

Место окупљања, сећања и учења

Председник Скупштине града Прокупља, Дејан Лазић, председник општине Богатић Милан Дамњановић и потомак ратника Зоран Ђорђевић, су испред Спомен обележја уручили Благодарнице заслужним појединцима и колективима за допринос обележавању победе II Топличког гвозденог пука у бици на Дрини и чувању од заборава велике победе српске војске у Првом светском рату
У среду 08. септембра 2021. године обележена је 107. годишњица „Ноћне крваве битке на Дрини“, на Лиманској ади у Бадовинцима у којој је храбра српска војска бранила Србију и Мачву од надмоћнијег непријатеља.

Парастост погинулим борцима служили су свештеници цркве Свете Тројице.
У име домаћина,општине Богатић учеснике свечаности је поздравио председник Милан Дамњановић.

-Искористио бих и ову прилику да се захвалим Зорану Ђорђевићу и Драгану Јосиповићу, који су својим трудом, радом и ентузијазмом окупили све нас данас овде и ово спомен обележје уредили, да се не заборави и да нас сваког 08. септембра подсети на све хероје који су извојевали велику битку на овом месту- рекао је између осталог у свом обраћању председник Милан Дамњановић.

Присутне је поздравио помоћник председника општине Матија Миловановић који је поручио да ово спомен обележје треба да постане место заједничког окупљања, сећања и учења о прошлости, а све зарад стварања лепше и сигурније будућности, који је окупљенима прочитао и запис војника Станоја Ђорђевића, учесника битке на Лиманској ади.

У име Мачванског управног округа обратио се начелник Владан Красавац поздрављајући учеснике свечаности и изражавајући захвалност свима који су допринели да се од заборава сачува ова историјска победа српског народа у Великом рату.

-И убудуће Лиманска ада ће бити место окупљања и подсећања на славну прошлост нашег народа,која се мора преносити младим поколењима- рекао је Красавац.



Аутор књиге “Мачвани у балканским ратовима и у Првом светском рату”, историчар Драган Јосиповић, представник Удружења потомака ратника 1912.-1920. из Богатића, подсетио је о историјским чињеницама везаним за почетак Великог рата, како на подручју Мачве, тако и Србије.
У име Удружења потомака ратника 1912.-1918. Републике Србије, проф. др Миладин Шеварлић, изразио је жељу да спомен комплекс и у наредним годинама остане уређен и као такав остављен поколењима, који ће слушати час историје о догађајима из прошлости на овом месту.
Крајем августа 2019. године на Лиманској ади, активношћу и залагањем потомка палих ратника, подигнуто је спомен обележје, у част сећања на славне претке који су војевали за отаџбину ,како би се њихова храброст и јунаштво сачували од заборава за поколења која долазе.

-Ми се трудимо колико је у нашој моћи да вратимо сећање на наше прадедове и подсетимо све који не знају да су овде написане златне странице српске историје. То нам је дужност и уз велику помоћ општине Богатић, ми то успевамо- навео је Зоран Ђорђевић, потомак ратника Другог Топличког гвозденог пука.

Венце на Спомен крст положиле су делегације Војске Републике Србије, општине Богатић, Мачванског управног округа, Месне заједнице Бадовинци, Посебне јединице полиције, делегација града Прокупља, представници општина Куршумлија и Лазаревац, удружења Снага српских оцила, удружења потомака из Богатића, Косанице и СУБНОР-а Богатић.

Председник Скупштине града Прокупља, Дејан Лазић, председник општине Богатић Милан Дамњановић и потомак ратника Зоран Ђорђевић, су испред Спомен обележја уручили Благодарнице заслужним појединцима и колективима за допринос обележавању победе II Топличког гвозденог пука у бици на Дрини и чувању од заборава велике победе српске војске у Првом светском рату.
У уметничком делу свечаности песму написану за овај догађај говорио је бадовиначки песник Драгољуб Бата Цветуљски, а наступила је и певачка група “Дрина” из Бадовинаца.
Кабинет начелника Владана Красавца

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa