Инфо

23. септембар 2021.23. сеп 2021.
Спомен чесма у Јарку :  Град Шабац је тих дана био сабласно пуст.  Број настрадалих бројао  се у десетинама

Спомен чесма у Јарку : Град Шабац је тих дана био сабласно пуст. Број настрадалих бројао се у десетинама

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 80. ГОДИШЊИЦЕ“КРВАВОГ МАРША“

Сећање на трагични догађај

Сећање на овај догађај, остало је у свести бројних старијих становника Шапца. Поводом 80. годишњице овог догађаја, град Шабац припремио је пригодан програм у част сећања на ова дешавања
Шабац и Шапчани ове године обележавају 80. годишњицу сећања на ,,Крвави марш“ (1941-2021), устаљени назив за одмазду Немаца над становништвом Шапца која је започела 24. септембра 1941. године. Овај догађај представља једну од најтрагичнијих епизода Другог светског рата у Шапцу.

Током тих дана (24-30. септембар 1941), Шапчани су били привремено исељени из града у импровизовини логор у сремском месту Јарак. Пут од 23 километара, између Шапца и Јарка, заробљени Шапчани прешли су за четири часа тако да је скоро цела колона, нарочито зачеље, прешло овај пут у трку. Пристигавши на локацију логора у Јарку. уследило је вишедневно мучења жеђу, глађу, батинањем, пуцањем преко глава заточеника. За то време, мештани села Јарка издејствовали су одобрење код немачке команде логора да могу заробљенима пружити помоћ. Вода, коју су им мештани Јарка на колима доносили од 28. септембра, спасила је од смрти многе Шапчане. Град Шабац је тих дана био сабласано пуст. Немци су похапшене становнике вратили 30. септембра 1941. године у Шабац, у новоуспостављени концентрациони логор. Број настрадалих Шапчана у овим данима бројао се у десетинама.

Програм обележавања организује се под покровитељством града Шапца. Сва дешавања биће организована уз поштовање актуелних противепидемијских мера


Сећање на овај догађај, остало је у свести бројних старијих становника Шапца. Поводом 80. годишњице овог догађаја, град Шабац припремио је пригодан програм у част сећања на ова дешавања.

Програм који ће бити реализован 24. септембра, обухватиће: од 09,00 часова, Јавни час за ученике основних и средњих школа у Шапцу посвећен Обележавању 80. годишњице Крвавог марша, који ће бити одржан у сали Културног центра и путем е-апликације за ученике основних и средњих школа; од 11,30 часова, одржаће се Помен жртвама Крвавог марша у Саборној цркви Св. Петра и Павла у Шапцу; од 12,00 часова, биће приређено отварање изложбе ,,Крвави марш 1941-2021“ на Градском тргу; од 13,00 часова, за професоре историје биће организован стручни скуп, под називом ,,Колико познајемо локалну историју?”, у сали Културног центра и од 19,00 часова, биће организована пројекција документарног филма ,,Крвави марш“, аутора Стевана Маринковића у великој сала Шабачког позоришта.
Програм обележавања организује се под покровитељством града Шапца. Сва дешавања биће организована уз поштовање актуелних противепидемијских мера.

У недељу, 26. септембра, већ традицонално, сећање на Крвави марш, овогодишњу значајну годишњицу и пријатељство Јарка и Шапца, биће уприличено у Јарку. Свечаност полагања венаца, испред спомен чесме у Јарку, коју су становницима овог места поклонили Шапчани 1961. године, реализоваће се са почетком у 11 часова.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa