Инфо

30. септембар 2021.30. сеп 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Положени венци код спомен чесме у Јарку

У част сећања на „К рвави марш“

У Јарку у суботу положени венци страдалима током „Крвавог марша“. Град Шабац уложио средства за реконструкцију спомен чесме. Тим поводом са простора бивше касарне на Сави трчање су започела 23 атлетичара
Поводом обележавања 80. годишњице сећања на „Крвави марш“ (1941.2021.) у Јарку су протекле суботе положени венци страдалима током „Крвавог марша“.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић и председник Скупштине Немања Пајић су том приликом одали почаст и положили венце свим жртвама Крвавог марша.

-Крвави марш имао је велики број жртава. Преко 120 суграђана изгубило је животе на путу дугачком 23 километра до места Јарак. Мештани Јарка показали су велику људскост, хуманост према свима онима који су ту дошли, омугућили су да им се достави хлеб и вода. То је за многе значило живот.
Град Шабац је уложио средства за реконструкцију спомен чесме у Јарку.

-Никада ме смемо заборавити страхоте којима су били изложени грађани Шапца, али ни доброчинство које су мештани Јарка показали према нашим суграђанима. Из свега овог извлачимо велике поуке и сећамо се и никада не заборављамо све што се дешавало у прошлости – поручио је Александар Пајић.
Тим поводом са простора бивше касарне на Сави трчање су започела 23 атлетичара (по 1 километар) које симболизује Крвави марш и 23 километра раздаљине између Кленка и Јарка.

-Данас смо овде како би одали почаст и наставили традицију. Надамо се да ће маратон Шабац-Јарак постати традиција и да ће што више људи присуствовати обележавању овог сећања – рекао је Жељко Тодоровић члан атлетског клуба „Цер“.

Овакав маратон последњи пут одржан је пре више од 30 година а више о томе рекао је Саша Тодоровић професор физичког васпитања и атлетски тренер.

-Као средњошколац, 1984. године учествовао сам у маратону. Тада су све школе организовале штафетно трчање и свака школа имала је своје учеснике. Жеља нам је да ово поново постане традиција и да обележавамо догађаје који чувају сећање на наше претке.
Ж.П.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa