Инфо

30. септембар 2021.30. сеп 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Обележавање 80. годишњице Крвавог марша

Сећање на немили догађај

„Никада не смемо да заборавимо како мало је довољно да би људска злоба и непромишљеност дошла до изражаја. Овакве ствари, никада у историји, не би смеле да се понове. Не само у Шапцу, него у било ком делу света. Треба да извучемо поуку из прошлости како бисмо могли да изградимо бољу будућност за све“, истакао је градоначелник Шапца др Александар Пајић
Град Шабац пригодним програмом обележио је 80. година од немилог догађаја када су у септембру 1941. Шапчани интернирани у импровизовани логор у Јарку као део казнене експедиције након борби устаника и Немаца. Сво мушко становништво (војно способно) принудно учествовало у маршу до Јарка, а овај догађај представља једну од најтрагичнијих епизода током Другог светског рата у Шапцу.
Наредба генeрала Франца Бемеа из 23. септембра била је веома јасна:
24. септембра 341. Дивизија има на препад да покупи у Шапцу све мушкарце између 14 и 70 година да их пребаци у концентрациони логор, који ће подићи северно од реке Саве.

После издавања наредбе становници града су путем добошара обавештени о ономе што следи. Наређено је да се окупе и јаве окупационим властима, а казна за неодазивање била је смрт. Окупљени Шапчани одведeни су на поље Михајловац, а потом натерани на марш до Јарка.

Фото: Глас Подриња


Пут од 23 километара, између Шапца и Јарка, заробљени прешли су за четири часа тако да је скоро цела колона, нарочито зачеље, прешло овај пут у трку. Неколико стотина људи је изгубило живот током марша. Пристигавши на локацију логора у Јарку. уследило је вишедневна тортура заточеника. У импровизованом логору и нехуманим условима неколико било је смештено неколико хиљада људи. Мештани села Јарак издејствовали су одобрење немачке команде логора да заточенима пруже одређену помоћ у виду хране, воде и тако спасили од смрти многе Шапчане. На ливади, под отвореним небом затвореници су чекали спас.

Немци су похапшене становнике вратили 30. септембра 1941. године у Шабац, у новоуспостављени концентрациони логор. Број настрадалих Шапчана у овим данима бројао се у десетинама. Једини који може да посведочи о догађајима у Јарку је Миодраг Миле Гајић.

Изложба на Тргу шабачких жртава
Како би подсетили Шапчане на догађаје од пре осам деценија, Тргу шабачких жртава отворена је изложба “Крвави марш 1941-2021”, аутора Стевана Маринковића.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић у свом обраћању присутнима на Тргу истакао да је поставка подсетник за све, мотив за опрост, али не и заборав.

-Ово је један од најпотреснијих датума у историји града када је окупљено мушко становништво старости од 14 до 70 године, њих око 5.000 и пребачено преко Старог моста у Кленак, а потом и у Јарак. Они који нису могли да издрже марш су лишени живота. Више од 120 жртава је забележено 26. септембра 1941. године - рекао је градоначелник и додао да низом активности Град подсећа на страдање Шапчана и да је култура сећања, познавање локалне историје кључ за будуће генерације у разумевању прошлости и грађењу другачије будућности.

Фото: Глас Подриња


-Никада не смемо да заборавимо како мало је довољно да би људска злоба и непромишљеност дошла до изражаја. Овакве ствари, никада у историји, не би смеле да се понове. Не само у Шапцу, него у било ком делу света. Треба да извучемо поуку из прошлости како бисмо могли да изградимо бољу будућност за све.

Аутор поставке Стеван Маринковић истиче да је припрема изложбе била веома изазовна, али да је уједно наставак обимног петнаестогодишњег истраживања.

-Надам се да ће обележавање годишњице утицати да се више бавимо културом сећања како би била заступљенија у образовним и културним установама. Потребно нам је више изложби са тематиком локалне историје - рекао је Маринковић појаснивши да је поставка на Тргу конципирана хронолошки како би посматрач могао да кроз фотографије и пратећи текст сазна више о Крвавом маршу, а потом и страдању Јевреја у Шапцу.

Помен жртвама Крвавог марша
У оквиру обележавања годишњице у Саборној цркви Светих апостола Петра и Павла одржан је помен жртвама које су страдале током одмазде Немаца над становништвом Шапца.

Локална историја за незаборав
Организован је јавни час посвећен Обележавању 80. годишњице Крвавог марша у сали Културног центра и путем е-апликације, као и стручни скуп за професоре историје, под називом ,,Колико познајемо локалну историју у поменутој установи културе.

-Шабац има богату историју и надамо се да ћемо кроз сарадњу релевантних институција успети да прошлост приближимо ученицима основних и средњих школа -нагласио је Бојан Дамњановић члан Градског већа за образовање.

Пројекцијом документарног филма ,,Крвави марш“, аутора Стевана Маринковића у Шабачком позоришта затворено је овогодишње обележавање годишњице Крвавог марша.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa