Инфо

30. септембар 2021.30. сеп 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ОДРЖАН 12.ФЕСТИВАЛ ЗИМНИЦЕ У КОЦЕЉЕВИ

Укуси и мириси из бакине кухиње

Према речима организатора, учествовало је око 200 излагача од којих су две трећине били прерађивачи воћа и поврћа. Упркос нешто мањем броју продаваца, понуда на штандовима била је богата. Од свежег воћа и поврћа, зачина и месних прерађевина, преко сирева и меда, сирупа, ракија и ликера до ајвара, краставчића, џемова и слатка
Кажу да је храна 21.века- храна за очи. Вредне домаћице и домаћини успели су да задовоље све укусу. У теглицама и флашама, у прерађевинама изложеним на сајамским тезгама, донели су укус традиције и мирис прошлости. Све је то брижљиво упаковано и аранжирано, неретко комбиновано на помало неуобичајен начин. Иновативно и савремено, а опет зачињено старим зачинима, припремано по рецептурама из бакине кухиње.

Баш такав је и Фестивал зимнице у Коцељеви, манифестација која је протеклог викенда у овој вароши, након прошлогодишње паузе, одржана 12. пут.



Према речима организатора, учествовало је око 200 излагача од којих су две трећине били прерађивачи воћа и поврћа. Упркос нешто мањем броју продаваца, понуда на штандовима била је богата. Од свежег воћа и поврћа, зачина и месних прерађевина, преко сирева и меда, сирупа, ракија и ликера до ајвара, краставчића, џемова и слатка...

Ни нешто мањи број посетилаца у односу на претходне сајмове није умањио утисак, а ни пазар. То је потврдила и деветнаестогодишња Марија Јерковић која је продавала ракије и ликере свога деде, Борисава Боке Милошевића из Коцељеве.

–У нашој понуди, пре свега, имамо дедин бренд под називом “Тамнавски дукат”. То је име за шљивовицу. Осим тога, дека производи и доста ликера од шумских јагода, малине, клековачу, ораховачу, имамо и дуњевачу, кајсијевачу и веома смо популарни у Коцељеви и ван ње- каже Марија и напомиње да је осим садржаја веома важно и паковање.

Фото: Глас Подриња


–Амбалаже су битне а за неке купце и пресудне у куповини. Дешава се да нас посете људи који немају намеру да пазаре, али их привуче паковање па купе одређени производ да га пробају или узму неко мање паковање за сувенир. Цене су приступачне јер је литар шљивовице 600 динара, ликери су по 700, а неке мање амбалаже могу се пронаћи за мање новца, од 150-300 динара- истиче ова девојка и кроз осмех додаје да још увек није сигурна колики јој проценат од продаје припада али да верује да ће дека, као и увек, бити праведан.

Први пут међу излагачима на Фестивалу зимнице и пољопривредно газдинство “Јовић” из Коцељеве. У својој понуди имали су пчелиње производе, а у свет пчеларства “упловили” су пре три године. На тезгама овог произвођача разне врсте меда попут багремовог, сунцокретовог, ливадског. Такође и неизбежна медовача али и мед са саћем, са сувим воћем и орасима. Временске прилике пчеларима нису ишле на руку па дефицит меда у нашој земљи диктира цену.

–Багрем је хиљаду динара док су сунцокрет и ливада по 800. Медовача од пола литре је 600, тегла меда са саћем је 1,2 хиљаде динара. Теглице са орасима и сувим воћем су 550- открива Михаило Јовић и додаје да су задовољни потражњом.

Од прве манифестације до данас своје производе излаже домаћинство “Мијаиловић” из Каменице, овогодишњи добитник сајамске награде за најбољи ајвар. Домаћица Видосава открива да нема никакве посебне тајне у припремању овог српског деликатеса осим квалитетне сировине.

– Тајна је у доброј паприци, оној коју гајим у својој башти, не прскана. Сви остали састојци су мање-више познати и уобичајени. Колико је тешко спремити ајвар знају они који то раде. Потребно нам је по два дана рада за 20 тегли- прича Видосава која је у свом домаћинству, уз помоћ снахе и сина, ове године прерадила на тоне воћа и поврћа и припремила до две хиљаде тегли са различитим садржајем.

Локални произвођачи истичу да им Фестивал зимнице веома значи јер омогућава непосредан контакт са купцима из разних крајева наше земље али и региона. То је и прилика да међусобно размене рецепте и науче нешто ново, усаврше своје производе и побољшају понуду, што, напомињу, иде на руку свима, и излагачима и посетиоцима.

НАГРАДЕ ЗА НАЈБОЉЕ
Сваке године у оквиру Фестивала зимнице организатор награђује најбоље припремљене производе у неколико категорија. Интересовање произвођача за овај сегмент сајма је велико, па жирију није лако да уради свој део посла. Приликом проглашења победника члан Организационог одбора Владимир Матић најпре је, држећи теглу мармеладе некадашњег коцељевачког гиганта, евоцирао успомене на фабрику “Воћар” Коцељева, истичући да је она зачетник свега онога што се кроз овај фестивал ради у тамнавском крају.

–Што се тиче овогодишњих учесника сајма, заиста имамо много квалитетних произвођача. Наравно, сваке године има некога ко је у одређеној категорији за нијансу бољи и ко је спремио нешто бољи ајвар, џем или воћни сируп од другог- поручио је Матић.

У конкуренцији произвођача ајвара прво место припало је Видосави Мијаиловић из Каменице, другопласирана је била Јелена Момировић из Свилеуве, док је трећу позицију заузела Споменка Дабетић из Ваљева. Џем од крушке домаћинству “Ивановић” из Скупљена донео је трећу позицију. Другопласирана је била Невенка Пакљанац из Шапца која је припремила џем од јагоде, док је мармелада од шипурка породици “Грујичић” из Шапца коначно донела победничку позицију.

У категорији воћни сируп најбоља је била Јасенка Мунић из Ваљева. Друго место заузела је Весна Ранковић из Коцељеве док се на трећем месту нашла Биљана Вуловић из Свилеуве.

Фото: Глас Подриња


Једно од признања које се додељује на сајму у Коцељеви јесте и оно за најкреативнију теглицу која је ове године припала домаћинству Митровић из Коцељеве. Домаћица Славица је са својим супругом у Западну Србију донела укус медитерана.

–Реч је о теглици сомборки пуњеној грчком фетом, у екстрадевичанском маслиновом уљу, са мешавином медитеранских зачина. То је производ са којим ми већ неколико година наступамо на фестивалу. Производ је одлично прихваћен од стране купаца зато што је јединствен. Рецептура је породична, супругова и моја. Три године смо покушавали да осмислимо рецепт, кварило се, ваља, не ваља и на крају смо коначно успели да пронађемо праву рецептуру и меру и овако припремљен траје шест месеци- открива Славица која је за ову прилику припремила око сто тегли награђеног производа.

МИНИСТАРСКА ОБРАДОВИЋ ГОШЋА САЈМА ЗИМНИЦЕ
Фестивал у Коцељеви у петак је отворио председник општине Душан Илинчић. Окупљенима се другог дана манифестације обратио народни посланик у републичком парламенту и председник СО-е Коцељева Верољуб Матић који је изјавио да овај фестивал има душу, те да га у овом крају доживљавају као породичну манифестацију што је издваја у односу на остале.

–Функционишемо сви као да се знамо дуги низ година и мислим да је то нешто што морамо да чувамо и пазимо, а то највише зависи од нас самих- поручио је Матић и пожелео излагачима добар пазар, гостима да се снабдеју најбољом зимницом у Србији, а свим посетиоцима да се лепо проведу и да из ове вароши понесу лепе успомене.

Он је том приликом саопштио да је раније најављивана инвестиција изградње електране на био гас од седам мегавата у Свилеуви почела, подсетио на реконструкцију и изградњу вртића која је у току и најавио будуће пројекте, попут изградње тржнице и уређења парка и платоа испред Дома културе у Коцељеви.

О импресијама на Фестивалу зимнице говорила је и министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић која је била гошћа коцељевачке општине.

–Ја се борим за више жена у активном друштву, у политици, за родну равноправност, али ја сам за ону практичну родну равноправност. Не на папиру. Ово, овако, да даме седе и мезе, а мушкарци кувају поред котлића и то одлично функционише. Али су заједно. Али су насмејани. Ту су деца, комшије, фамилија, пријатељи. То је то што нам треба у Србији, заједништва, подршке, загрљаја и осмеха- поручила је министарка Обрадовић окупљеним грађанима и саопштила да је повод њене посете Коцељеви пројекти који ће се радити у наредном периоду.

–Ускоро ће почети радови на реконструкцији и изградњи парка. Ту ће бити фонтана, посебна игралишта за децу са опремљеним мобилијаром који је за децу различитог узраста. Определили смо 16 милиона динара а општинска управа 18. Суштина је у томе да радимо заједно. Да ми чујемо шта је то што су потребе Коцељеве, да помогнемо колико може финансијски, али на првом месту министарство државне управе и локалне самоуправе је родитељска кућа. Имате идеју, имате потребу, обратите се да заједно спроведемо то до краја. Ми нисмо министарство које има велике буџете за финансирање различитих пројеката широм Србије, али смо баш та родитељска кућа која може да вас повеже са институцијама које ће вам помоћи да своје пројекте приведете крају. Суштина је у једном, да унапредимо услове живота у нашим срединама и за грађане и за привреду. Имамо један слоган у министарству. Кажемо:” Управа по мери свих нас”, а овде, у Коцељеви баш то можемо рећи, да је локална самоуправа по мери мештана Коцељеве- поручила је Обрадовић.

Фото: Глас Подриња


Она је обишла и садашњу зелену пијацу, локацију где ће бити изграђен модеран објекат.

–Он не само да ће имати покривен зелени део пијаце где ће бити изложено на сасвим модерним и функционалним тезгама воће и поврће, него ће ту бити и онај други део који је тржница и који има изузетно модерну опрему попут видео надзора и других смарт система. Због тога смо ишли толико у детаље, и наравно соларна електрана која ће се налазити на горњем спрату ове пијаце. Толико смо ишли у детаље јер, 2019.године, када је аплицирано за овај пројекат говорили смо о нешто више од 50 милиона динара. Али, разговарајући о потребама Коцељеве и имајући у виду и овај сајам зимнице, заиста је неопходно да овде буде модерна пијаца и да она подстакне неке нове услове и неке нове послове, нове приватнике у овом крају и због тога смо сада стигли на цифру од 150 милиона динара. Општинска управа је била врло детаљна и посвећена око припреме документације, заједно са нама у министарству и очекујем да се до краја године уђе у радове- најавила је министарка државне управе и локалне самоуправе која је обећала да ће се сваке године враћати у Коцељеву, на Фестивал зимнице и додала да нема срећне Србије без срећне породице.

Зато је позвала грађане да искористе субвенције које држава даје газдинствима и домаћинствима која се воде на млађим женама до 40 година, тако што ће њихове ћерке, сестре, снајке или супруге постати носиоци.

–Али, не само због средстава које држава издваја, већ ће се жена осећати важнијом и кориснијом у свом газдинству. Све што смо данас видели на тезгама у Коцељеви треба да се нађе у трговинским ланцима широм Србије. То можете само ако сте организовани и окупљени у групе произвођача. То можете да урадите и на томе ћемо радити заједно у Коцељеви- најавила је Обрадовић.

“ПОЧЕТНИЦИ” ПОКАЗАЛИ КАКО СЕ СПРЕМА ГУЛАШ
Садржај који већ годинама привлачи велику пажњу посетилаца јесте такмичење у припремању ловачког гулаша. Прошле суботе окупило се готово 200 екипа у жељи да укрсте варјаче и покажу своје гастрономске вештине, али да се превасходно друже и забаве, проведу пријатан дан са својим породицама и пријатељима, да пробају добру храну, пазаре квалитетну зимницу и кући оду препуни утисака и пуних стомака.

Због свега тога редован гост Фестивала зимнице и учесник у котлићима је и Горан Миловановић из Шапца. Са пријатељима и рођацима, окупљенимa у екипи “Чивијаш и дружина”, радо долази у Коцељеву.

-Циљ нашег учествовања је да се дружимо, да подржимо манифестацију, да подржимо Коцељеву, ову малу али лепу варошицу. Овде се заиста осећамо пријатно, сви су пријатељски настројени.
Манифестација је одлична и жао ми је што је изостала прошле године и што је ове године нешто мање људи због короне, али то не умањује доживљај и такмичарски дух. Волимо да се такмичимо, али првенствено да се дружимо, да се окупимо у једној опуштеној атмосфери, да се видимо у ова тешка времена и уживамо заједно- изјавио је главни кувар у овој екипи.

Жири састављен од еминентних стручњака имао је пред собом више него тежак задатак. Ипак, Милорад Аћимовић, Јордан Настановић и Младен Перишић, чланови светских асоцијација кувара, морали су да одлуче и у конкуренцији 194 котлића прогласе најбоље.

Трећепласирани су били гастрономи који су представљали екипу Пољопривредног газдинства “Живковић” из Дружетића, на другом месту нашли су се чланови МК “Батана” из Шапца, док су најбољи гулаш на 12. Фестивалу зимнице у Коцељеви припремили њихови суграђани, “Почетници” из Шапца.
В.Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa