Инфо

7. октобар 2021.7. окт 2021.
Апсолутни шампиони одгајивачи Верољуб Илић и Горан Чолић
ИЗЛОЖБА ГОВЕДА И ОВАЦА НА СТОЧНОЈ ПИЈАЦИ У БОГАТИЋУ

Апсолутни шампиони одгајивачи Верољуб Илић и Горан Чолић

Девету изложбу говеда сименталске расе и оваца одржану прошле недеље у Богатићу на сточној пијаци, под покровитељством ове локалне самоуправе, отворио је председник Општине Богатић Милан Дамњановић. Он је између осталог окупљеним сточарима поручио да ће локална самоуправа наставити да их подржава, како би се побољшао амбијент за повећање производње и прихода.
Пред стручну комисију фармери су извели 75 сименталки, а у боксовима се нашло око 100 оваца за оцењивање.

Изложена грла говеда оцењивали су између осталих дипломирани инжењер Никола Радуловић, директор Центра за пољопривреду у Лајковцу и доктор Влада Пантелић из Института за сточарство у Земуну.
Уз констатацију да је ово пета година од прошле изложбе, доктор Драгана Ружић-Муслић из Института за сточарство у Земуну и њен колега дипломирани инжењер сточарства Богдан Чекић, који су оцењивали изложене колекције оваца, кажу да су мачвански фармери показали висок ниво квалитета и потврдили да у ову захтевну производњу доста улажу.

У категорији јуница за најбоље је проглашено грло Верољуба Илића из Клења, а њему је припао и победнички пехар за власништво шампионске краве, као и титула апсулутног шампиона девете изложбе квалитетних приплодних говеда. У групи првотелки победило је грло Љубодрага Пузића.
Испред Института за сточарство Земун и комисије за оцењивање изложених грла оваца резултате је саопштила доктор Драгана Ружић-Муслић.

У категорији оваца расе виртемберг прво место је припало колекцији оваца Горана Чолића из Богатића.
У категорији оваца расе ил де франс за најбољу је проглашена колекција оваца одгајивача Ивана Илића из Клења, док је у конкуренцији оваца романовске расе титулу најбољег освојио Бошко Угљешић из Глушаца.

У категорији расних овнова виртемберг расе прво место је остојио Горан Чолић, а код ил де франс расе, одгајивач Мирослав Мишковић из Метковића.

Пехаре и дипломе власницима победничких грла уручивали су Синиша Бабић и Златко Лацковић из Одсека за пољопривреду Општине Богатић.

Међу посетиоцима изложбе највише среће у по први пут организованој наградној игри за посетиоце, имао је хаџи Миливој Вуковић из Богатића. Њему је као награда припало уматичено теле.

Укупно узев манифестација је успешно организована, под покровитељством Општине Богатић уз помоћ Културно-образовног центра Богатић, овдашњег Јвног комуналног предузећа, Туристичке организације и предузећа Веса Мат ДОО Очаге.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa