Инфо

7. октобар 2021.7. окт 2021.
Мелодија октобарских вечери
XXI Интернационални шабачки Blues&Jazz фестивал

Мелодија октобарских вечери

Музика је лично искуство, мисао уметника, мудрост ствараоца. Уколико не живиш своју музику, нећеш је ни створити.
Уче вас да постоје границе између музика, али у уметности нема граница (Чарли Паркер)
Двадесет и први век још је млад, али је већ „претурио“ две деценије и једно лето, које су оставиле егзистенцијални траг. У петину времски предодређеног живота стали су величанствени тренуци, природне, људске катастрофе, сместиле су се победе, порази, питања која нису добила одговор, чуда у динамичној свакодневици. Оно што је започело живот са новим веком суочавало се са испитом трајања, а мало је сурових испитивача као што су године у ери када је промена једина константа.

Када је ношен ентузијазмом музичара и вечних хедониста мелодије настао Интернационални блуз и џез фестивал, изграђен на темељима Jazz summit и “Lonesome Blues Fest”, своју мисију суочио је са одјецима садашњости и окружења којем припада. Циљ је био промовисати музику која није избор већине, афирмисати уметност где је конзумент мањина, бити истрајан, одан идеји у времену када, не само код нас, него и у свету, владају другачији музички трендови. Вредело је!

Фестивал је имао сопствену еволуцију, кроз локацију, период приређивања, трајање, но вечно одан суштини због које је осмишљен, упоран да уз пријатеље и покровитеље траје. Постојање је доказ вредности, а већ дуго меланхолична јесен неодвојива је од мелодије шабачких октобарских вечери. Звук допире из велике сале Позоришта, примајући истовремено у душе слушалаца дашак свежине бојама најбогатијег годишњег доба. Прожимају се појединац, живот, догађај, уметност, импровизација, вечност и трен, бар у две вечери десетог месеца.

Октобром већ ходимо, прилазимо магичној средини, јединственим и другачијим петку и суботи, данима 21. шабачког Интернационалног блуз и џез фестивала. Дани магије ове јесени су 15. и 16. октобар.

Јова Маљоковић и Балкан салса бенд (петак, 20:30)
Џез је једина музика где иста нота може да буде свирана сваки пут, на исти начин, а да звучи другачије
(Орнет Колман)

Име Јове Маљоковића и Балкан салса бенда често је на најавним постерима Шабачког интернационалног Blues&Jazz фестивала. Између овог уметника и људи из организације постоје споне које немају епитет у свом богатству језика, њих свака постојећа дескрипција превазилази, њих спајају нити уметности, доба, времена, борбе за сваки мали тријумф естетског у борби са кичастом садашњицом. У позиву за наступ не постоји питање, већ датум и време, потврдан одговор се подразумева.

Џез као и друге истинске уметности у себи носи јединствену креацију, јак печат непоновљивог и јединственог тренутка у коме су се милијарде детаља посложиле на баш такав начин, сада и никада пре, никада после. Одраз трена се усече у композицију као невидљива нит која мења унутрашње структуре. Свако до чијег уха стигне макар једна нота разумеће је онако како душа филтрира, спојиће са нечим личним и на концу нема, код врхунских музичара, истог, већ виђеног концерта. У деценијама стваралаштва овог џез господина стале су стотине ауторских композиција и хиљаде изведби узора широм света, сваки нови наступ је увек бивао уникатни тренутак, израз тренутног расположења, вечерње октобарске инспирације, атмосфере акустучне сале и свим тим исписане импровизације. Јова и пратећи бенд су учинили да џез, музика другог континета и традиционални звуци Балкана постану компатиблни као да су стасавали заједно од утемељивача, као да међу њима не стоји океан, пространство времена, даљине, културне особености.

Petting blues band (петак, 22:00)
Уколико не познајеш блуз нема поенте да узмеш гитару и свираш рокенрол или било који други вид популарне музике (Кит Ричардс)

У креативном развоју Petting blues band започетом крајем претпрошле деценије скривен је стари-добри, старијим музичким сладокусцима, вечно драг пут где су између прве пробе и ауторског албума првенца стоје године доказивања у различитим просторима, пред диференцираном, а опет софистицираном публиком. „Скидајући“ друге, највеће, осећајући неизговорене потребе публике градили су свој имиџ, препознатљив звук, четири године касније претворен у ауторски албум. Нови момци из Новог Сада убрзо су постали „опасан“ бенд пожељан на програмима највећих џез фестивала, од Београда, преко Новог Сада, Ваљева, Шапца до чувеног Нишвила и група која ће наступом најавити и великане попут „Рибље чорбе“ или „YU групе“. У снимцима наступа Petting blues band су блуз, џез стандарди, рокенрол на јединствен начин, а ко свој укус проналази у рок класицима треба да зна да говоримо о музичарима који су на почетку наступали као tribute бенд Џими Хендрикса и групе Cream, где је свој пут уметничке вечности стартовао Ерик Клептон.

Октобарски петак ће лагано корачати у опроштајне сате, од модрог свода ће се лагано, стидљиво спуштати блага измаглица, звуци јесење природе ће тонути у сан остављајући колоритне кулисе традиционално украшене личним доживљајем протканим музиком. Правци кретања посетилаца ће се раздвајати већ код излаза, али приче и ритмови преостали од вечери ће их још дуго спајати. Уследиће субота уз Eject jazz band и Cotton pickers. О њима више у наредном броју.

Организатор 21. Интернационалног Blues&Jazz фестивала је Blues&Jazz удружење Шабац у сарадњи са Шабачким позориштем, a уз помоћ бројних пријатеља Фестивала. Покровитељ је Град Шабац, а медијски спонзори РТВ Шабац и Глас Подриња.
Д. Благојевић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa