Инфо

7. октобар 2021.7. окт 2021.
Бела кућа у Црној Бари
ОЖИВЕЛО ОГЊИШТЕ ДРАГОРАДА ОСЕЋАНСКОГ НЕКАДАШЊЕГ ЛЕКАРА У СЕЛУ КРАЈ ДРИНЕ

Бела кућа у Црној Бари

Мештани одлучили да купе и уреде имање (кућа) омиљеног лекара Драгорада Осећанског који им је у свако доба био на услузи. Циљ је неговање културе и обичаја Мачвана, поручује иницијатор ове акције Драган Крсмић који је и оснивач Удружења „Црнобарски корени“
Недавно основано Удружење „Црнобарски корени“ у Црној Бари, на чијем је челу Драган Крсмић и сам Црнобарац, одлучило је да откупи стару кућу доктора Драгорада Осећанског, реновира је и претвори у својеврстан музеј, где би се по потреби окупљали мештани села, ради разноврсних активности и дружења. Идеја је наишла на незапамћен одзив мештана али и људи из других крајева и тако је стара кућа омиљеног Црнобарског лекара, бљеснула новим сјајем. „Бела кућа“ с више беспрекорно уређених вишенаменских просторија у Црној Бари привлачи велику пажњу.

-Циљ је неговање културе и обичаја Мачвана. Поред етно поставке посвећене доктору Осећанском ту су и друге просторије за одржавање разноврсних скупова где би се мештани дружили стицали нова сазнања и искуства. Наша врата су свима широм отворена. Желимо да ово место учинимо приступачним за разне манифестације, како би младе генерације ближе упознали са животом и делом нашег омиљеног лекара који нам је када је био у селу замењивао хитну службу, јер смо могли да му се обратимо за помоћ у било које доба дана или ноћи, каже Крсмић.

Доктор Осећански је родом из Богатића и после дипломирања на Медицинском факултету у Београду, крајем 1955. године долази да ради у Црну Бару, питомо мачванско село крај Дрине које је у литературу увео знаменити Јанко Веселиновић у свом роману „Хајдук Станко“.

Био је један од најбољих студената Медицинског факултета и касније изузетно цењен дијагностичар. Један је од оснивача одељења неурологије у Шабачкој болници. Преко Богатића, дошао је да ради у Црној Бари. Сељаци су га брзо заволели. Био је са њима прилично близак и увек спреман да помогне. Страствени ловац и риболовац. Овај крај му је посебно одговарао. Својевремено је проглашен за почасног грађанина села.

Сеоско Удружење, које је и покренуло иницијативу за откуп и уређење докторове куће броји 150 чланова од којих неки станују и ван села. Веома је активно, а имају и идеју о изради монографије села, чија реализација је у току. Будући да се ближи 300 годишњица школе, припремају и писани документ о томе.
-Желимо да обучимо наше пољопривреднике компјутерској писмености и обдаримо их новим сазнањима из области аграрне и сточарске производње, истиче један од активиста у селу Милован Миражић.
Зато су поред помоћи мештана општине и привредника овог краја, „покуцали на врата“ пет српских министарстава.

Око обнове куће, поред бројних дародаваца, а пре свих мештана села за сада им је изашло у сусрет Министарство културе. Није изостала ни помоћ Општине Богатић.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa