Инфо

7. октобар 2021.7. окт 2021.
Никола Шорак

Никола Шорак

Златна медаља на такмичењу „Гастро куп Србије“

Кување је оно што волим

Показао своје кулинарске вештине освојивши златну медаљу у категорији „Јело од пилетине“. Такмичење интернационалног карактера. Није битна победа већ искуство. Прави начин за стицање самопоуздања
Ретка су деца која, док су мала, не желе да буду у кухињи и „помогну“ у кувању. Уколико предрасуде ставимо по страни – кување је равномерно расподељено између мушкараца и жена, као ствар талента али и љубави према истом. У данашње време, када видимо младог мушкарца који воли да кува и тежи да напредује, углавом помислимо како држи до себе. Међутим, да у нашем граду постоје момци који се одлучују на професионално бављење кулинарством, а притом су успешни у томе, доказује нам Никола Шорак, млади двадесетогодишњак.

Завршио је средњу Економску школу „Стана Милановић“. Да је посвећеност куварству али и жеља за напредовањем оно што води овог момка на путу ка остварењу својих циљева говори нам и чињеница да је средошколско образовање завршио као ђак генерације.

По завршетку средње школе, наставља школовање као студент студијског програма Гастрономија, Одсек за медицинске и пословно-технолошке студије. Члан је Кулинарске Асоцијације Србије.

По завршетку средње школе, наставља школовање као студент студијског програма Гастрономија, Одсек за медицинске и пословно-технолошке студије. Члан је Кулинарске Асоцијације Србије


На такмичењу професионалних кувара „Гастро куп Србије“ одржаном по пети пут, 18. и 19. септембра у Новом Саду, у склопу Пољопривредног сајма, Никола је још једном показао своје кулинарске вештине освојивши златну медаљу у категорији „Јело од пилетине“. Спремао је роладу од пилетине у сланини са мусом од пистаћа и фета сиром на пиреу од шаргарепе, са печуркама, салсом и сосом од белог вина. Конкуренција је била велика, такмичење је било интернационалног карактера на ком су учешће узели такмичари из суседних земаља. Никола је био једини учесник из Шапца, али и први икада представник нашег града на овом такмичењу.

-Имао сам позитивну трему. Једва сам чекао да почне кување, јер то је оно што волим. Медаља ми није била битна, желео сам само да будем део тога, да се дружим са људима истих интересовања и да понесем лепе успомене и пријатељства.

На такмичењу му није била битна победа, већ искуство које је понео са њега.

-Ово је прави начин за стицање самопоуздања. Наравно, значајна су и познанства са судијама, као и врхунским куварима од којих се, након такмичења, увек добијају савети, што је најважније. Указују на грешке, што је јако битно и корисно за даље усавршавање. Критике су ми додатни подстицај да радим на себи.

О ТАКМИЧЕЊУ
Међународна манифестација „Гастро куп Србија“ је такмичење професионалних кувара. Одржава се по пети пут, овог пута у склопу Пољопривредног сајма у Новом Саду. Циљ овог шампионата је да окупи што већи број професионалних кувара из Србије, земаља региона али и из Еропе и света, ради размене искустава, имплементације нових трендова и савремених техника рада у области кулинарства.




Како би показао своје знање, за такмичење се припремао сам, уз помоћ професора из Новог Сада Николе Вуксановића, који му је дао савете како да се побољша, што му је било од изузетног значаја.
Са нама је поделио своју причу и начин на који је заволео кување.

-Често се каже да су кувари своје почетке имали уз маме и баке, помагајући им у кухињи. Мој почетак није такав, али с обзиром на то да ми је бака била куварица увек сам знао шта је добра и укусна храна. Када је дошао тренутак да упишем средњу школу, одлучио сам се за смер „кувар“ како би и сам био вешт у сремању добре хране.

Када се нађе сам у кухињи, како каже, највише воли да спрема модерна јела, попут рижота, које му је омиљено јело. Поред тога, воли да испробава различите кухиње и рецепте.

Иако постоје приче да кувари избегавају да припремају храну у свом домаћинству, Никола тврди да то код њега није случај и да увек врло радо припрема јела за своје друштво и породицу.

Истиче да би желео да узме учешће и на такмичењу „Бисер мора“ које би требало да се одржи у првој половини следеће године уколико епидемиолошка ситуација то буде дозвољавала. Реч је о највећем такмичењу кувара на Балкану. Учествује преко 15 земаља и подржано је од Светске кулинарске федерације. Судија је чувени кувар Стево Карапанџа.

Након завршетка више школе, план му је да упише Мастер студије. Као и сваког кувара који жели да успе у овом послу, и његов сан је да ради у ресторанима са чувеном „Мишелин“ звездицом која је својеврстан кулинарски „оскар“, односно највеће и највредније признање у кулинарском свету.
Ж.П.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa