Инфо

7. октобар 2021.7. окт 2021.
Диван је Бог  у светима својим
МОШТИ СВЕТОГ НЕКТАРИЈА ЕГИНСКОГ ОД ПОНЕДЕЉКА ДО НЕДЕЉЕ У ХРАМУ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА У КЛЕНКУ

Диван је Бог у светима својим

Бог, који је „диван у светима својим“, походи народ свој. У понедељак, 17. oктобра, велика радост стиже у Кленак, мошти Светог Нектарија Егинског. Овом нововековном светитељу приписује се више од 2.000 чуда, мада је чуда немогуће избројати. Молећи се Светом Нектарију многи верници успели су да нађу спас од малигних болести, парализе, Паркинсонове болести, да реше проблеме са бубрезима, очима, мозгом… Чуда је чинио, кажу, и за живота, али су постала посебно видљива након његовог упокојења.

Као епископ Пентапоља, за кратко време стекао је велики углед у народу и цркви. Но, касније је често био изложен понижењима и прогонима због чега је стекао дар смирења и благу нарав. Основао је манастир на острву Егина, недалеко од Атине, који годинама походе реке ходочасника.

ПОУКЕ СВЕТОГ НЕКТАРИЈА
Циљ нашег живота је да постанемо савршени и свети. Да се покажемо деца Божја и наследници Царства Небескога. Пазимо да не бисмо, можда, зарад овога живота били лишени будућег. Да не би, можда, због животних брига и неспокојства занемарили циљ нашег живота.


- Благодарни смо Господу и Епископу сремском Василију што нам велики и чудима прослављени свети Нектарије Егински долази да нас оснажи у вери и сачува у добром здрављу. Свечани дочек моштију биће у понедељак у 17 часова, на малом раскршћу у Кленку, а у 17 и 30 читаћемо акатист у храму посвећеном преносу моштију светог Николаја Мирликијског. Мошти остају у нашем храму до недеље. Позивам све вернике да заједно славимо Бога кроз његовог угодника светог Нектарија Егинског Чудотворца, каже протонамесник Влада Ђурић, старешина кленачког храма.

Свети Нектарије Егински рођен је у сиромашном дому Тракији, 1846. године. Замонашио се у манастиру Хиос 1876. године. Након основне школе, преселио се у Цариград. Године 1866. прешао је у град Хиос, где је радио као учитељ Након десет година службе се замонашио и добио име Лазар. Године 1877. Рукоположен је у јерођаконски чин и примио је монашки постриг под именом Нектарије. Неколико година живео је у Атини, где је 1885. године дипломирао на Богословском факултету.
Године 1886. рукоположен је у чин свештеника. Исте године, примио је и чин архимандрита и постао секретар Александријске патријаршије. Године 1889. изабран је за митрополита Пентапољског, а 1892. примио је службу проповедника у Грчкој. Након девет година, повукао се у манастир Свете Тројице на Егини, где је остао до краја свог земног пута.


Света литургија ће се свакодневно служити у храму Преноса моштију Светог Николаја Мирлијског од уторка 12. октобра (у 8 часова) до недеље, 17. октобра (у 9 часова).

Уторак, 12. октобар: Света литургија у 8, акатист у 12, вечерње богослужење у 18 часова.
Среда, 13. октобар: Света литургија у 8 часова. После вечерњег богослужења (у 18 часова), свештеник Станко Лакетић, професор карловачке богословије, одржаће предавање на тему „Будите Свети јер сам Ја Свет“.

+++
Украсите ваше светиљке врлинама. Борите се да одбаците страсти душе. Очистите срце ваше од сваке нечистоте и држите га чисто, да би дошао и уселио се у вас Господ; да би вас испунио Свети Дух својим божанским даровима.Тражите свакодневно Господа; али унутра, у срцу вашем, а не негде изван њега. И кад Га нађете, станите са страхом и трепетом као Херувими и Серафими, јер је срце ваше постало престо Божији. Али да бисте пронашли Господа, смирите себе до праха, јер се Господ гнуша гордих, док љуби и посећује смирене срцем. Зато и говори: “Али на кога ћу погледати? На онога ко је смирена духа и ко дрхће од мојих речи” (Ис. 66,2).
+++
Бори се у доброј борби и Бог ће те оснажити. У борби сусрећемо слабости, недостатке и грешке наше. Борба је огледало нашег духовног стања. Ко се није борио, није упознао себе самог.


Четвртак, 14. октобар: Света литургија у 8, акатист у 12, вечерње богослужење у 18 часова.
Петак, 15. октобар: Света литургија у 8, акатист у 12, СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА у 16 часова.
Субота, 16. октобар: Света литургија у 8, акатист у 12, вечерње богослужење у 18 часова. После вечерње службе, у 18:30, биће одржано предавање о животу Светог Нектарија Егинског. Предавач: протојереј Бранислав Мишковић, парох румски, Недеља, 17. октобар: Света литургија у 9 часова и испраћај светих моштију.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa