Инфо

7. октобар 2021.7. окт 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Отворен предах смештај за особе са сметњама у развоју „Богдај“

Симбол доброчинства и хуманости

Објекат намењен свима који имају потребу за њим, без обзира на године старости. Остварење сна и круна рада Руже Поповић. Шабац ризница добрих људи. Све услуге бесплатне. Министарство се определило за трансфер средстава локалним самоуправама
Објекат намењен деци и старијима са сметњама у развоју “Богдај” који пружа услугу предах смештаја, на имању Српске православне цркве у Касарским ливадама свечано је отворен у присуству представника ресорног министарства, локалне самоуправе, епархије Српске православне цркве, донатора, националних и локалних удружења родитеља деце са сметњама у развоју. „Богдај“ изграђен средствима које је прикупила фондација „Хумано срце Шапца“, на имању Епархје шабачке. Епископ шабачки господин Лаврентије уступио је земљиште за ову намену.

Фото: "Глас Подриња"


-Љубав и брига о ближњима је суштина постојања мајке цркве. Овакви догађаји су радост за сваког човека, а и Господ се радује и зато смо обасјани сунцем овог дана - навео је на отварању отац Мирко Вилотић, секретар Епархије који је потом и освештао објекат.
Почетак реализације сваке велике идеје је сан, а сан о Богдају имала је председница Управног одбора фондације „Хумано срце Шапца“ Ружа Поповић. Како истиче, смештај није профитабилан, али је богатства духа много важније и веће од свих материјалних, а објекат је симбол духа, доброте и доброчинства.
-Ово је круна мог досадашњег рада, имала сам сан који је остварен. Шабац је ризница хуманих људи и на то сам поносна. Остварење идеје, односно сна започело је 2018. године. Увек на почетку постоји море проблема, али су жеља и циљ омогућили да успешно пловимо тим морем и чврсто верујемо да је обала близу. Дивна сарадња са нашим привредницима, јавним предузећима, локалном самоуправом олакшава реализацију хуманих идеја и представља подстрек за наш даљи рад - рекла је Ружа Поповић, председница Управног одбора фондације “Хумано срце Шапца”.

Хуманост јача од препрека
Врпцу испред улаза у „Богдај“ пресекли су Ружа Поповић, председница Управног одбора Фондације “Хумано срце” Шапца, Отац Мирко Вилотић, министарка за рад, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић и градоначелник Шапца др Александар Пајић.

"Глас Подриња"


Хуманост, доброта и жеља удружени имају снагу која је јача од свих препрека и тако снови постају стварност, уверена је министарка за рад, борачка и социјална питања.
-Пре свега желим да истакнем понос и задовољство. Министарство ће увек подржати овакве пројекте и свака похвала за Град који значајан део активности улаже у унапређење система социјалне заштите. Министарство се определило за трансфер средстава локалним самоуправама који најбоље разумеју потребе на свом подручју. За ову намену смо свим локалним самоуправама определили 556 милиона динара, од којих је за Град Шабац намењено 12 и по милиона динара. Надамо се да ће издавања у наредном периоду бити још већа, јачање система социјалне заштите је заједнички циљ. Трудимо се и да ојачамо кадровске капацитете, а Шабац је пример добре праксе, као једна од локалних самоуправа која је лиценцирала свих 12 услуга социјалне заштите - наглашава Министарка Кисић Тепавчевић.
Социјална заштита један је од приоритета у раду Градске управе и свима који желе да уложе у тај систем, Град ће увек бити сигуран и поуздан партнер.

"Глас Подриња"


Министарство се определило за трансфер средстава локалним самоуправама који најбоље разумеју потребе на свом подручју. За ову намену смо свим локалним самоуправама определили 556 милиона динара, од којих је за Град Шабац намењено 12 и по милиона динара


- Велика захвалност донаторима, Епархији шабачкој и посебно госпођи Ружи Поповић која је и идејни творац самог објекта. Предах смештај је намењен очувању породица у нашем граду. Сви који имају потребе за оваквом услугом моћи ће најдуже 45 дана годишње да је користе, а највећи број који може у једном тренутку да прими ова установа је осам корисника. Град Шабац је омогућио да не буде граница 26 година, већ да услуге могу да користе сви који имају потребу, без обзира на године живота. Обезбедили смо средства за све трошкове функционисања смештаја. Све потребе рада, здравственог и другог особља, као и смештаја биће задовољене из градског буџета и услуге су за кориснике потпуно бесплатне - истакао је Пајић.
Пријем корисника ће започети од првог дана новембра.
Пре посете објекту “Богдај”, градоначелник Шапца је уприличио пријем за министарку Кисић Тепавчевић у Градској кући, где су на састанку разговарали о даљој сарадњи локалне самоуправе и Минстарства за рад, борачка и совијална питања.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa