Инфо

7. октобар 2021.7. окт 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Дезинформација узнемирила јавност

Минут ћутања за живог шабачког уметника

„Ово све указује на један велики проблем о коме нико не говори. О томе може да се пише, сними ТВ емисија. Срамота је да бизарна ситуација толико окупира пажњу јавности као што су и непримерене констатације да ми је догађај инспирација за дела. Једнако су ми дегутантни коментари попут „Чивијада није умрла, пајтоновски сценарио“, јер мени је и после неколико дана изузетно непријатно. Не могу да се смејем на све ово, језиво ми је, није смешно, истиче Уларџић
Током свечаног отварања изложбе слика уметника Љубе Поповића у Народном музеју у Шапцу, 29. септембра, догодио се надасве несвакидашњи догађај који би се могао сврстати у рубрику “Веровали или не”.
У тренутку отварања поставке појавила се информација да је преминуо шабачки сликар Дејан Уларџић. Изненађени пријатељи и организатори изложбе одржали су минут ћутања у част једног од најпознатијих градских уметника.
Ипак, неколико тренутака касније Уларџић је стигао у Музеј, а вест о његовој смрти и доласку у градску установу културе била је главна тема и вест у Шапцу, а судећи према насловима у медијима ван града на Сави и друштвеним мрежама.
Пријатељи и сарадници Дејана Уларџића су знали да је он током преподнева био у Хитној помоћи, те нису сумњали у веродостојност информације коју су добили непосредно пред отварање изложбе.
Како истиче кустос Народног музеја у Шапцу, Татјана Марковић, због специфичности ситуације и временског теснаца није размишљала о истинитости вести, те је исту саопштила присутнима у Галерији Музеја.

Фото: Глас Подриња, Кустос Народног музеја у Шапцу Татјана Марковић: Оно што је изречeно је изречено,на сву срећу није тачно


Наравно, да нисам ни помишљала у истинитост информације, с обзиром на то да је стигла из неколико извора за које знам да су део његовог ближег окружења


-Непосредно пре отварања изложбе особе које су лични пријатељи Дејана Уларџића саопштили су ми да је он преминуо. Имала сам задатак да говорим о стваралаштву Љубе Поповића и вест о смрти сам добила од Дејановог кућног пријатеља који ме је замолио да то саопштим јавно. Иако смо имали предвиђен протокол када је отварање изложбе у питању одлучила сам да добијену информацију саопштим присутнима, јер је уметник заслужио одавање поште. Све се ово одвијало у веома кратком временском року и мисао да не поделим добијену информацију свакако би изазвала реакције. У публици сам приметила пријатеље и сараднике Дејанове, видно узнемирене и уплакане. У тренутку док изговарам да је преминуо у просторији је настао тајац. Наравно, да нисам ни помишљала у истинитост информације, с обзиром на то да је стигла из неколико извора за које знам да су део његовог ближег окружења, као и да су били у контакту са чланом његове породице - говори о детаљима Татјана Марковић, кустос народног Музеја у Шапцу.
-Након одавања почасти и завршетка протоколарног дела угледала сам Дејана. Морам да признам да су ми осећања била помешана. Са једне стране била сам срећна што вест није била истинита, али сам се запитала шта се догодило. Оно што је изречено је изречено, на сву срећу није тачно. Очекујем да ће се све оно је изречено током тог дана стишати и да ће фокус бити на изузетној изложби Љубе Поповића.

Сликар Дејан Уларџић за Глас: Непријатна ситуација за све
Поводом недавних догађаја на отварању изложбе слика уметника Љубе Поповића у Народном музеју разговарали смо са шабачким сликаром Дејаном Уларџићем.
-Тог дана у преподневним часовима сам се осећао здравствено лоше, син ми је помогао да одем у Хитну помоћ где сам се задржао одређени период, примио адекватну терапију. У међувремену је уследио позив на који је одговорио мој син који је објаснио шта се догодило и где се налазимо. Постојао је договор са пријатељима из Београда да дођу на отварање изложбе у Шапцу, како би упознали изложбени простор Народног музеја и присуствовали свечаном отварању. Како нисам могао да дођем у договорено време пре свечаности, они су ме звали. Када сам изашао из Хитне помоћи желео сам да одем кући и одморим се, али сам осећао одговорност према њима због договора и упутио сам се ка Народном музеју - каже за „Глас Подриња“ Уларџић о догађајима који су претходили доласку у градску установу културе и додаје да га је по доласку сачекало непријатно изненађење.

З. Биро, Уларџић, Костић : Све ово указује на велики проблем, о коме нико не говори


Желео бих да нагласим три ствари. Ниједна особа у Музеју није одговорна за оно што се десило. Подвлачим да никаква политичка конотација није постојала, нити постоји. Сви моји пријатељи су били најблаже речено у шоку


-У тренутку када сам дошао трајало је обраћање градоначелника. Сазнао сам шта се догодило и био непријатно изненађен. О томе не бих желео превише да говорим, јер ми је тешко и криво што се све тако догодило. Веома ми је непријатно и не бих никоме пожелео да се нађе у таквој ситуацији. Посебно ми је било тешко када сам сазнао за минут ћутања, пре свега, због мојих пријатеља који су били присутни.

Друштвене мреже и натписи у медијима алармирали јавност
По завршетку отварања уследила су нова непријатна изненађења за шабачког уметника. На друштвеним мрежама су се појавиле произвољне интерпретације догађаја са различитим конотацијама.
-Желео бих да нагласим три ствари. Ниједна особа у Музеју није одговорна за оно што се десило. Они су се понели као што би учинила свака кућа у сличној ситуацији. Непримерено је да им било ко шта замери. Што се тиче политичара, истина је да ниједан од њих није знао и да су и они били затечени, одреаговали у складу са ситуацијом. Подвлачим да никаква политичка конотација није постојала, нити постоји. Сви моји пријатељи су били најблаже речено у шоку. Они су реаговали потпуно логично, а видим да је и ту било замерки на њихов рачун. Изузетно сам поносан на њих и јако их волим и много ми је жао што су прошли кроз све ово.

Враг однео шалу у погрешном смеру
Почетак свега је био специфичан вид интерног хумора међу пријатељима, који многима није прихватљив, али је део другарског односа, каже уметник.
-Два дугогодишња пријатеља која се изузетно поштују и воле, али имају једну „девијацију“, а то је да се међусобно шале на груб начин. Слажем се да је ово прегруба шала. Када је један од њих добио информацију, није ни помислио да је реч о шали, већ је поверовао у веродостојност, но није био сам у том тренутку, већ окружен многим људима. Они су приметили промену расположења код њега и логично га упитали за разлог и тада је „враг однео шалу“. Ситуација је изашла ван контроле, те је интерна пријатељска шала постала јавна ствар.

Уметност на маргини
Недавна ситуација, сматра Уларџић, указује и на један општи, свеприсутни проблем. Уметност је у другом плану.
-Да сам имао педесети део пажње јавности и медија приликом ретроспективне изложбе у Павиљону „Цвијета Зузорић“ у Београду 2018. године и промоције монографије, био бих презадовољан. Ово све указује на један велики проблем о коме нико не говори. О томе може да се пише, сними ТВ емисија. Срамота је да бизарна ситуација толико окупира пажњу јавности као што су и непримерене констатације да ми је догађај инспирација за дела. Једнако су ми дегутантни коментари попут „Чивијада није умрла, пајтоновски сценарио“, јер мени је и после неколико дана изузетно непријатно. Не могу да се смејем на све ово, језиво ми је, није смешно - закључује Дејан Уларџић и напомиње да се по овом питању више неће оглашавати у медијима, истичући да су се у медијима у данима иза нас могле прочитати његове наводне изјаве.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa